18. yüzyıl âşıklarından olup, hayatı hakkında bilgimiz yoktur. "Xesta Qasım Tikmetaşlı" mısraına bakarak onun Güney Azerbaycan'ın Tikmetaş köyünden olduğunu söyleyebiliriz.
Xasta Qasım, koşma, tecnis ve geraylılarınm yanında ustadnâmeleri ile de tanınır. O, ustadnâmelerinde, doğruluğu, iyiliği tavsiye eder, kötülüklerden nefret ettiğini söyler. Lirik tarzda yazmış olduğu qoşmalarında, ahlâki ve terbiyevî fikirleri ön planda tutar. Koşmanın dışında, muamma, geraylı ve atışmalarında da başarılıdır.
Qasım, şiirlerinde yalnızlık, yoksulluq ve dünyadan şikâyet gibi konuları işlemiştir. Hayatı ile mahlası arasında adeta bir benzerlik olduğu için "Xeste" mahlasını kullanmıştır. Buradaki "Xeste" kelimesi vücudun hastalığı değil; teklik, yalnızlık ve yoksulluk mânâlarını ifade etmektedir.
Xasta Qasım'ın hayatı etrafında bir halk hikâyesi teşekkül etmiş olup; bu, kendisinden sonraki âşıklar tarafından sık sık meclislerde anlatılmıştır.
"Ali Yar", "Masum", "Cihan ve Abdullah" isimli üç hikâye tasnif etmiş olup, bunlardan sonuncusu Doğu Anadolu Bölgesinde de bilinmektedir.
"Xeste" mahlasının dışında "Xeste Cismim", "Xeste Könül" mahlaslarını da şiirlerinde kullanmıştır.
Eserleri
Qasım'm şiirleri, M. Mahmutbeyov tarafından yayınlanmıştır. Aynı araştırıcı Şamahı'nın Tiran köyünde Âşıq Oruc'dan derlediği hikâyeyi Kesbi mecmuasında yayınlamıştır.
Yüreğimde bir çocuk cebimde bir revolver
Bu aşk burda biter iyi günler sevgilim
Ve ben çekip giderim bir nehir akıp gider
Bir hatıradır şimdi dalgın uyuyan şehir
Bu şaire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!