“ki en kötüsüdür,
ölümden sonra da istemek.”
Benden firar eden dünyadan,
son isteklerimi taşırken bana,
dikkat et; aynı olmasın torbanın rengi,
ayağına giydiğin galoşlarla.
Şu bizim yan odada,
Kürt kaşlı kız çok inledi dün gece,
boştu yatağı,
bugün iyileşmiş, tahliyesi olmuş,
inandıramadılar bana.
Bir uçlu sakla da göğsüne,
teninin kokusu olsun izmaritinde.
Bu yalnızlığı biz yaratmadık,
bilakis tütünü bile dost eyledik kendimize.
Ya sen,
ellerini yıkıyorsun bana her gelişinde,
benimle aynı gün ölecek olan alyansında,
bir sabun parçası,
ne demekse.
Yarın belki de son kez,
ziyaret saatini özleyeceğim yine,
yemek yiyeceğim,
tadını tuzunu alıp, öyle veriyorlar yemeği,
mercimeğin içindeki böceğin bile hesaplı kalorisi.
Giydiğin eteğin yırtmacı ilk defa dokunuyor bana,
beni yolcu eden akciğer
kediye atsan yemez
geç kalmayacak randevusuna.
Gidince çürümeyeceğini bilsem,
ellerimizi değiştirelim derdim.
Ellerimin ellerinde verdiği güzel ve uzun mola,
ayrılık Allah’ın emri,
ölüm olmasa…
Kayıt Tarihi : 16.10.2012 02:05:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
ölüm bir nasihattır ..diyorum şiiri okudukça...
vasiyet ..nedir...vasiyetname niçin yazılır...öldükten sonra da birilerinden bir şeyler isteriz..benim için şunları yap..şunları şunları falancaya ver noter amca gibi...
şiirde intihara ilişkin bir husus göremedim ben. yorumcuları okurken kimi yerlerde böyle göndermeler okuduğum için tekrar baktım...intihara teşvik filan yok sanki şiirde...niye yok, demiyorum..şair sen bu şiirden ayrı ve bilahere intihar ettiysen, bu şiirde bunun izleri neden yok filan da demiyorum......ama bu şiirde, bu yönde bir ima göremedim diyorum.
bir hastane odası..akciğer nedeniyle beklenen bir ölüm randevusu..ve gelip giden bir sevdiği, muhtemeldir ki sevgilisi veya eşi..onunla içsel bir dertleşme sanki..yanda yatan bir kızcağız var..öldüğünü zannediyor şair ama ölümünü kendisinden sakladıklarına inanıyor..akciğer teşhisinden ölüme gittiğinin farkında ama hala bırakamamış sigarayı..bunun suçluluğuna karşı bir savunma var sanki dizelerde..uçlu sigara diye bizim ilk gençlik yıllarımızda filtreli sigaralara denirdi...şimdi filtresiz sigara sanırım tedavülden kalktığı için kullanılmıyor artık bu niteleme..ayrıca sigarayı koynunda saklayarak getirenin teninin kokusu sinsin istiyor ..ve sigarayı yüceltişine bir savunma getiriyor..yalnızlığa karşı bir dost olarak görüyor onu...hastane şartlarından şikayet ironik şikayetler yapıyor..
çaresizliğin içinde avunmak için acıklı mırıldanmalar...böyle bir konumda olan insandan ,anlaşılabilir ve anlaşıldıkça da insanın içini acıtan sözler...empatisine çabucak alıyor şiir insanı...
acı; şiiri pişiren , fırınlayan en önemli unsur sanırım...
tras ederken.. bir baska musteri yada esnafla laf yaristirip.. yuzunuzu kesmiyor.. cayindan yudum alip.. agzinda sigara.. televizyona goz atip.. kulaginizi makasa kistirmiyorlar..
dis cektirme isindede tedirgin idim.. ya kadin olarak gucu yetmezse cekemezse korkusu yasadim.. hic cektigini bile hissetmedim..
dis cekimdede onlari tercih ediyorum.. hatta minibus soforlugunde alternatif olsalar.. onlarin surecegi dolmusa binme isterim..
bu erkek suruculeri disladigimdan degil sadece islerini iyi yapmalarindan..
yuzonsekizi aradigimda erkek sesi cikarsa huzursuz oluyorum.. onlarin.. merhaba ben gulten bilmemkim nasil yardimci olabilirim.. deyisleri bana huzur guven veriyor..
pankaya gittigimde.. sira numarasi veren makine.. insallah kazmaya isabet ettirmez diye dua ederim.. bu onlarin isini daha iyi daha guleryuzlu yapmasindan.. katiyen erkek gorevli disladigimdan degil..
hatta sokaklari supuren temizlik iscilerinin onlardan secilmesi ile piril piril cevre olacagina.. cevik kuvvetlerin toplum polis yunuslarin.. onlardan olmasi ile.. vatandasa kotu muamele gibi cok sucun gorev kotuye kullanmanin sona erecegine inaniyorum..
siirde de.. ozluk haklari daha yeni.. ilerde eminim cok iyi siir hazirlarlar bizde okuruz.. saygilar.. her iki cinsede.. hatta ve hatta ucuncu cinslerede..
selam
TÜM YORUMLAR (42)