Şair VAHİT HASTÜRK
(Vahit Hoca)
D:oğum:1919-Ölüm:29 Ekim 2008
***
Vahit Hastürk;Karagöl köyünün emekli imamıdır. Hayatının sonuna kadar, Karagöl köyünde fahri imamlık yapmıştır. Kendisi çok iyi bir Arapça eğitimi aldığı için, şiirlerinde sık sık Arapça kelime kullanmıştır. Şair olmasına; haccı tavaf etmesine rağmen, Köy halkının alışılagelmişliği nedeniyle o köyün vahit hocasıdır. Vahit hoca; meçhul şair değil yörenin Milli şiridir, halk şairidir. Vatan sevgisi, Bayrak ve Cumhuriyet sevgisini anlatan bir çok şiiri vardır. Yöremizi adım adım gezip anlatmıştır şiirlerinde. Mısralarında yöre halkının örf ve adetlerini ,sosyal yaşamını, tabiyatı seven bir insan olarak köyün coğrafi konumunu, yiğitliğini ve yeri gelince de ağıdını dile getirmiştir. O fincancı katırlarını ürkütmekten korkmamıştır, Zülf-ü yarin hatırına değsede doğrudan yana olmuş bir kişiliktir. Böyle olmasına karşın üslubu yumuşaktır da… O gerçekten binlerce insan içinden çıkmış kabiliyetli bir şairdir bana göre.
Değerli büyüğümüz sadece şairliği ile kalmamış aynı zamanda köyün imamı olm uştur. Yöreyi çok iyi bilen ve tanıyan kişi olarak; düğünlerde bayrakçı da olmuştur. Çevre köylere bayrakçı olarak gitmiş; sorulan soruları cevapsız bırakmayıp köyün yüzünü kara çıkartmamıştır. Dışardan gelen gelin alcıların (seğmen) bayraktarlarına çok çetin sorular sorarak; onlara "aman" etme dedirtmiştir. Çok zaman Dışarı köyden gelen bayraktarlar. Vahit amcanın sorularına cevap veremeyip elindeki Bayrağı teslim etmek zorunda kalmışlardır. O zamanlar Bayraktara sorulan sorulara, bayraktar cevap veremezse elinden bayragı alınırdı. Vahit emmi gelin açıkarmaya gittigi köylerde hiç bir zaman sorulan soruları cevapsız bıramayıp. bayragını da teslim etmemiştir.
Cenazelerde en büyük hizmeti Vahit Hoca yapmıştır. Köy halkı anılarını şöyle bir anımsadığında; en mutlu günlerinde ve en acı günlerinde Vahit Amcayı yanlarında olarak görürler. Vahit hocayla yaptığım sohbete: "Çocuktum, kurtuluş savaşında analarımız duvar diplerinde ağlaşıyorlardı, dizlerine ellerini vuruyorlardı. Düşman Ana doluya girip bizi esir alacak, düşman elinde kalacağız endişesi taşıyorlardı" demişti. Vahit Amcamız bu günleri görmüş geçirmiş bir kişilikti. Vatansız kalmanın, Hüriyet’in elinden alınmanın korkusunu acısını da hep yaşamıştır benliğinde.Atatürk’ü çok iyi tanıyordu Vahit Amca. Gerçekten ne mutlu Atatürk’ü yaptıklarıyla bizzat görmek ve düşünceleriyle de tanıyor olmak!. Ayağı çarıksız insanların, yeniden bir vatan kurması, Çetin bir "milli mücadele" vermesi, insanımızın ulusuna, Bayrağına Cumhuriyetine sahip çıkması ne kadar güzel duygudur. Bu yurdun sesine, toprağına taşına kurban olana, yurdu canından daha sevene ne mutlu! Bunun ötesinde her şey fazla olmazmı zaten? Gönlümüz diler ki; memleketimiz Vahit Hocalar gibi nice hocalar yetiştirsin; nice şairler yetiştirsin.
Vahit Amcanın; "Hastürk'ün Dili" isimli bir şiir kitabı yayınlanmıştır. Kitabı derleyen ve yayına hazırlayan, öğretmen oğlu Nuri Hastürk. "Hastürk'ün Dili" isimli eseri yöre halkına taktim ettiği için Sayın Öğretmen Nuri Hastürk'e yöre halkı adına teşekkür ederiz. Vahit Hastürk'ün şiirleriyle buluşmak üzere... Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.
Ömer TURAL
Ömer TuralKayıt Tarihi : 19.12.2024 21:07:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!