Uzay Geçmiş, Dünya An, Zerre Gelecek
“Zaman” konusundaki tüm söylemlerin ortak noktası “İzafi” olmalarıdır. Mekan ve zamanın olmadığı durumda “İzafiyet” de olmayacaktır! İzafiyetin olduğu her durumda zaman ve mekan sınırı vardır! Görecelilik, zamandan ve mekandan münezzeh olan için yoktur!
Genel zaman yorumlarında, “Zaman” ileri doğrusal akar gibidir! Daha gelişmiş yorumlarda ise zaman akışının “Göreceli, izafi” olduğu söylenir! Zamanın izafi olduğunu bilmek de zamanı tam olarak anlamamızı sağlamaz! Zamana, başka açıdan bakmak gerekir!
Zaman, “An” dan geçmiş ve geleceğe dair izafi bir çıkarımdır! Bir “An” seçilir ve onun izafiyetinde öncesi ve sonrası çıkarılır! “Zaman, aslen yok! ” diyen birisi, “An”, “Geçmiş” ve “Gelecek” konularını da açıklamak zorundadır! Zaman; seçilen, tercih edilen bir noktadan, geçmiş ve geleceğe bakmak gibidir! Yani zamanın (geçmiş ve geleceğin) oluşması için bir noktanın seçilmesi gerekir! Tercih edilen, seçilen bir “An” dan geçmiş ve gelecek oluşuyor! Bir “An” tercih edilmez ise ona göreceli “Geçmiş” ve “Gelecek” de oluşmaz! Mekan olmadan da zaman oluşmaz! Bir insanın yaşı için doğum anı seçilir ise öncesi, “Cenin” ve daha öncesi “Toprak”; daha da öncesi uzayı oluşturan “Elementler” olur! Geçmişi, uzay olur! Geleceği, tüm yaşamsal mekan ve faaliyetleri olur! Daha sonrası, yaşamsal faaliyetlerinin evrene yayılmış verileri ve sinyalleri olur! “An” ise Dünyadır!
En uzun boynun bu senin dayanmaya ya da umudu kesmemeye
Lâleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız
Birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun
Ama nasıl oluyor sen yüreğimi eller ellemez
Sevişmek bir kere daha yürürlüğe giriyor