“Altın Plak”, "Altın Mikrofon" ve "Altın Kalem" ödüllü ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, 28 Nisan 1977 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamlayan Akay, 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi Nazariyatı Bölümü’nü kazandı ve orada altı yıl hocaların hocası unvanı ile bilinen Süheyla Altmışdört’ün öğrencisi oldu. Ayrıca konservatuvar eğitimi süresince altı yıl Muazzam Sepetçioğlu, Seha Okuş, İsmail Hakkı Özkan, Alâeddin Aday, Fatih Salgar, Lale Yüzügüldü ve Ahmet Özden gibi dönemin büyük hocalarından dersler aldı.
Konservatuvarda nazariyat hocası olan “Türk Mûsıkîsi Nazariyatı ve Usûlleri Kudüm Velveleleri” kitabının yazarı ve dönemin büyük nazariyat hocası İsmail Hakkı Özkan’la, altı sene makamlar ve seyir tekniği üzerine uygulamalı çalışmalar yaptı.
Onur Akay ilk musiki derslerini, Münir Nurettin Selçuk ve Şefik Gürmeriç’in yetiştirdiği dönemin büyük hocalarından ve İstanbul Üniversitesi İcra Heyeti Emekli Şef Yardımcısı Nevin İnam Karındaş’tan aldı. Akay’a özel öğrencisi olarak kendi evinde nazariyat ve Türk müziği şan dersleri veren Karındaş, nazariyat hocası Şefik Gürmeriç’in ders notlarını ve seyir tekniğini, Akay’a kendi geliştirdiği özel bir teknikle aktardı.
Şef Rıza Rit yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi İcra Heyeti’nde iki yıl stajyer sanatçı olarak görev yapan Onur Akay’a, bir konser sonrası Rıza Rit, “Keşke dünyaya geç gelseydim de senin gibi bende konservatuvarda İsmail Hakkı Özkan’ın öğrencisi olsaydım.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Akay, Etiler Huzurevi Türk Sanat Müziği Korosu’nu bir sezon çalıştırdı ve Semahat Özdenses’in misafir sanatçı olarak katılımıyla verilen konserin şefliğini yaptı.
Daha sonra Haliç Üniversitesi Türk Musikisi Ses Eğitimi Bölümü’nü kazanan Onur Akay, orada ise dönemin en büyük hocası Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın öğrencisi oldu. Münir Nurettin Selçuk, Sadeddin Arel ve Suphi Ezgi’nin öğrencisi olan Yavaşça’dan, büyük istifadeler sağlayarak icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştiren Akay, 2006 yılında okulun son döneminde ise Alâeddin Yavaşça’nın bacağının kırılmasından dolayı, bir dönem boyunca derslere Yavaşça’nın evinde devam etti. Onur Akay, 23 Aralık 2021 tarihinde ise hocası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın hayatını kaybettiğini duyurunca, NTV haber kanalı Akay’ı telefonla canlı yayına bağladı. Akay, hocası Yavaşça ile olan anılarını canlı yayında anlattı ve “Derslerde her zaman öğrencilerine söylediği, ‘Kültürünüzü terk ettiğiniz andan itibaren vasfınızı kaybedersiniz.’ sözleri kulağıma hep küpe olmuştur.” ifadelerini kullanarak hocasını uğurladı.
Ayrıca, Yrd. Doç. Çetin Körükçü ile Haliç Üniversitesi’nde iki sene nazariyat üzerine uygulamalı çalışmalar yaptı. İkinci üniversite eğitiminde ise Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, Doç. Dr. Müslüm Akdemir, Doç. Dr. Naci Madanoğlu, Dr. Binnaz Çelik, Nilgün Acar Onat, Şehnaz Uğurel Rizeli, Osman Kut Dinçer, Nuriye Eracar, Adem Sevinç ve Yücel Paşmakçı ile dört yıl lisans eğitimine devam etti ve 2006 yılında başarı ile mezun oldu.
Bestekâr Turan İnam’dan kanun dersleri alan sanatçı, konservatuvarda Ege Köprek’in tambur öğrencisi oldu.
Küçük yaşlarda, TRT Ankara Radyosu şeflerinden Gültekin Aydoğdu’nun yönettiği Türk sanat müziği korosunda yeteneğini geliştiren Akay, lise yıllarında ise üç sene ünlü oyuncu Semih Sergen’den diksiyon ve güzel Türkçe konuşma dersleri alarak eğitimini sürdürdü. Öğrencilik yıllarında müzik hocalığına başlayan Onur Akay, Maltepe Kız Meslek Lisesi’nde diksiyon ve güzel Türkçe konuşma hocalığı da yaptı.
Beste çalışmaları üzerine büyük bestekârlar Rüştü Eriç, Yıldırım Gürses, Suat Sayın, Necdet Tokatlıoğlu, Sadun Aksüt, Necdet Varol, Amir Ateş, Zeynettin Maraş, Gündoğdu Duran, Bilge Özgen ve Turhan Taşan ile evlerinde uzun yıllar çalışmalar yaptı, meşk etti ve bestelerini ilk önce bu önemli isimlere okudu.
Büyük bestekâr Prof. Dr. Selahattin İçli ile İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yer alan odasında, uzun yıllar beste üzerine çalışmalar yaptı ve ilk bestelerini İçli’ye de okudu.
Yine bestelerini ilk okuduğu isimlerden biri olan büyük bestekâr Avni Anıl, Onur Akay’ın ”Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan özel yazısında, “Kıymetli genç sanatçımız Onur Akay’ı, Akçay’da şair dostum Cemal Safi’nin düzenlediği Türkiye Şairler ve Bestekârlar Festivali’nde tanıdım. Yaşının benden büyük olmasına rağmen bana baba diye hitap eden şair dostum Halil Soyuer, “Avni Baba sana yeni bir evlat buldum” diyerek benimle tanıştırdı. O akşam yemekte bana okuduğu şiirlerinde ve bestelerinde duygudan yola çıktığını gördüm. “Siz, Münir Nurettin Selçuk ve Sadettin Kaynak’la röportajlar yapmışsınız, bende sizinle yapmak istiyorum.” dedi. 21 yaşında bir genç, beste yapıyor, yazarlık yaptığı dergi için röportajlar yapıyordu. Kendi gençliğime de benzettiğim bu genci kıramazdım. Evladım yarın kaldığım otelde sorularını sorabilirsin dedim. Halil Soyuer’le birlikte yanıma geldiler. Önce Akçay’ın merkezine indik, biraz gezdikten sonra otele döndük ve kahvelerimizi içerken bana ilk sorduğu soru, ‘Bestelerinizi inceledim ve sadece 17 makam kullanmışsınız. Bir bestekârın adı üstünde Kâr, yani güçlerini ortaya koyduğu, çok sanatlı büyük eserler bestelemesi de gerekmez mi?’ olunca biraz kızdım, biraz şaşırdım ve okuması için çantamda olan hiç duymadığı şarkımın yeni yazılmış notasını uzattım. Şarkıyı deşifre bile etmeden okuyunca, duygudan yola çıktığını gördüğüm bu gencin, musikiyi de iyi bildiğini anladım. Bir gün sonra Havran Festivali’nde yapılacak olan ses yarışmasının jüri başkanı olarak, sende o yarışmaya jüri üyesi olarak geliyorsun ve ön elemeyi sen yapacaksın dedim. Sayısız etkinliklerde birlikte olduk, besteler ve bestekârlar üzerine sohbetlerimiz oldu. Bayramlarda ve kandillerde ilk çalan telefonun ucunda hep o vardı. Beyefendi, terbiyeli ve başarılı genç sanatçımıza sanat hayatında muvaffakiyetler diliyor, gözlerinden öpüyorum.” ifadelerini kullanmıştır.
YÜZYILIN BESTEKÂRI SEÇİLDİ! Onur Akay, Türk musikisinde büyük nazariyatçılar İsmail Hakkı Özkan ve Necdet Varol başta olmak üzere, birçok nazariyatçının kabul ettiği “Müsteâr'lı Nikrîz”, “Müsteâr'lı Hicâz” ve “Zirgûle'li Pençgâh” isimlerini verdiği üç bileşik makam buldu, terkîb etti ve takım besteledi. Akay, bu özel buluşu nedeni ile 2000 yılında “ANA” isimli dönemin ünlü edebiyat dergisi tarafından, “Yüzyılın Bestekârı Ödülü” ile ödüllendirildi ve ödülünü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüş, Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Hacı İbrahim Bodur'un elinden aldı. Ödül törenine binlerce kişinin yanı sıra Semahat Özdenses, Halil Soyuer, Amir Ateş, Gündoğdu Duran, Hüsnü Üstün ve Serap Mutlu Akbulut gibi önemli bestekârlar, sanatçılar ve şairler katıldı. Ödülünü almadan önce kendi buluşu olan üç makamı anlatan Onur Akay, bestelediği Müsteâr'lı Nikrîz Takımı’nı ve bulduğu makamlardan diğer örnek eserlerini Ercüment Batanay, Rıfat Şallıel, Cavit Deringöl, Selahattin Erköse, Coşkun Erdem ve Fikret Karahan gibi büyük bestekâr ve müzisyenlerin eşliğinde, dev bir orkestra ile yorumladı.
Bestelerinin büyük boyutlarda hazırlanmış notalarıyla Türkiye’nin ilk beste sergisini de açan sanatçı, ayrıca bulduğu makamları bestelediği örnek eserleriyle ve “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli konservatuvarlar için yazdığı ders kitabında tanıttı. Akay, yazdığı ders kitabında yer alan, “Hocalarımın hocaları Münir Nurettin Selçuk ve Şefik Gürmeriç’i, meşk silsilesi bakımından kendi hocam olarak sayıyorum ve bu kitabımı onların aziz ruhlarına ithaf ediyorum. Kendi buluşum olan ve terkîb ettiğim “Müsteâr’lı Nikrîz”, “Müsteâr’lı Hicâz” ve “Zirgûle’li Pençgâh” makamlarını ise değerli hocalarım büyük nazariyatçılar İsmail Hakkı Özkan ve Necdet Varol’un aziz ruhlarına ithaf ediyorum.” ifadeleri ile meşk silsilesine ve musikinin gerçek aktarım kanallarına duyduğu saygıyı da göstermiştir.
Büyük nazariyatçı ve bestekâr İsmail Hakkı Özkan, Onur Akay’ın konservatuvarlar için yazdığı “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli ders kitabında yer alan sunum yazısında, “Sevgili Onur Akay, bir toplumu ulus ve millet yapan önce dilidir sonra mûsıkîsidir. Öncelikle Türk mûsıkîsi kültürünün yayılması husûsunda, titiz çalışmaların için seni kutluyorum. Konservatuvarda sınıfında tek öğrenci kaldığında, derslerime ciddiyetle girmeni de takdîr etmiştim. Kendi buluşun olan makamları ve “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli kitabını incelediğimde, yarınlara çok iyi netîceler götüreceğinden son derece emîn oldum. Bu, Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi’den Zekâi Dede’ye, Rauf Yektâ Bey’den benim hocam Gavsi Baykara’ya ve onun kanalıyla bana ve benden de sana kadar uzanan bir meşk silsilesidir.” ifadelerini kullanmıştır.
İsmail Hakkı Özkan, bu sözleri ile Onur Akay’ı Türk musikisinde çok önemli bir mevkide konumlandırmış ve Türk musikisi kültürüne katkı sağlayan ve müzikolojiyi geliştiren silsilenin son temsilcisi olarak göstermiştir.
Yine dönemin büyük nazariyatçılarından ve bestekârlarından Devlet Sanatçısı Necdet Varol ise Onur Akay’ın konservatuvarlar için yazdığı “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli ders kitabında yer alan sunum yazısında, “Sevgili Onur Akay, XXI. yy. bilim yılı… Değerli yüce mûsıkîmizin de geleceği bilimle şahlanacak. Yarım yüzyıllık bu birikimimizin kitaplaşması da mûsıkî plâtformumuzda bilimselliğin yaygınlaşması amacını gütmektedir. “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli kitabının temel kaynakları olarak, İsmail Hakkı Özkan’ın kitabını ve benim kitabımı göstermişsin. Ancak kitabını incelediğimde bu bilgileri geliştirdiğini, genişlettiğini ve bu bilgilere yeni tesbît ve ilâvelerde bulunurken, sâdeleştirdiğini gözlemledim. Bulduğun ve terkîb ettiğin makamları takım ve örnek bestelerinde analiz ettiğimde, aklıma ilk gelen şey peynirli börek oldu. Peynir ve börek var ama senden önce peynirli börek yapan olmamış. Bu arada, “Dönmez Artık Dedi Şu İçimdeki Kuşkular” isimli şiirini Hüzzâm makâmında besteledim. Bilimsel ve sanatsal çalışmalarınla mûsıkîye hizmet ettiğin için seni tebrîk ediyorum.” ifadelerini kullanmıştır.
Onur Akay’ın 1990 yılında henüz on üç yaşındayken yaptığı, “Gönlümdeki Bahar” adlı ilk bestesinin sözleri ise Sanat Güneşi Zeki Müren'e aittir. Bestelerinde büyük usûlleri de kullanan Onur Akay, Kanuni Sultan Süleyman, Yahya Kemal Beyatlı, Mustafa Nafiz Irmak, Orhan Veli Kanık gibi efsane şairlerin şiirlerini de bestelemiştir. Akay’ın, özel günler için yazıp bestelediği marş tarzı besteleri de vardır ve bestelerini ilk kez 2000 yılında “ANA” isimli edebiyat dergisinin düzenlediği, “Onur Akay'ın Şair Çiçekleri Konseri ve Ödül Gecesi” etkinliğinde yorumlayarak tanıtmıştır. Gecede, Onur Akay tarafından şiirleri bestelenen Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Güzide Gülpınar Taranoğlu, Mustafa Sevilen, Cemal Safi, Sadık Atay, Mediha Şen Sancakoğlu, Necla Ünal, Bahri Sohtorik ve Nilgün Aygül Bingöl gibi usta şairlere ve kendisine ödül verilmiştir.
Şiir çalışmaları üzerine büyük şairler Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Bekir Sıtkı Erdoğan, Mustafa Sevilen, Güzide Gülpınar Taranoğlu, Sadık Atay, Yalçın Benlican, Sami Derintuna ve Cemal Safi ile birlikte evlerinde uzun yıllar çalışmalar yapmış ve yazdığı şiirlerini ilk önce bu büyük şairlere okumuştur. Ayrıca, başta Münire Aksaray ve Fatma Onur olmak üzere çok sayıda ünlü şair, Onur Akay’a şiirler ve akrostişler yazarak kendi kitaplarında da yer vermişlerdir.
Ünlü gazeteci Savaş Ay’ın canlı yayında ve Devlet Sanatçısı Nedret Selçuker’in de şiir albümünde yorumladığı “Sensiz Yaşamak” isimli şiiri ise “ANA Dergisi” ve “Lions” işbirliği ile yapılan şiir yarışmasında birincilik ödülü almıştır ve Onur Akay’a ödülü Cemal Safi tarafından takdim edilmiştir.
Onur Akay, şiirlerini, bestelerini, anılarını, röportajlarını ve fotoğraflarını “Görmeden Sevmek” isimli kitabında toplamıştır. Kitapta yer alan Münir Nurettin Selçuk, Safiye Ayla, Semahat Özdenses, Müzeyyen Senar, Behiye Aksoy, Zeki Müren, Gönül Yazar, Ajda Pekkan ve Orhan Gencebay gibi çok sayıda efsane sanatçı ile ilgili bilinmeyen sırlar, Türkiye'nin magazin gündemine yerleşmiş ve uzun süre magazin programlarında ve basında tartışılmıştır.
ALTIN KALEM ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ! Onur Akay, aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminden geçen ve kısa sürede 100 bin satış rakamı ile çok satanlar listesine girmeyi başaran “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabıyla, 2012 yılında Altın Kalem Ödülü’ne layık görülmüştür. Ayrıca Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında yapılan Yayın Seçme Kurulu Üçüncü Toplantısı’nda, “Görmeden Sevmek” isimli kitabın Türkiye genelindeki kütüphaneler için satın alınmasına karar verilmiştir.
Onur Akay, Görmeden Sevmek isimli kitabını ise Sanat Güneşi Zeki Müren’e ve Diva Bülent Ersoy'a ithaf etmiştir. Kitabın kendisine ithaf edildiğini okuyan Bülent Ersoy ise ağlayarak Onur Akay için şu sözleri söylemiştir: "Aynı benim gençliğim... Bende senin bana söylediğin sözleri, Müzeyyen Senar'a söylerdim..."
Akay, kitabının ithaf bölümünde Ersoy için, "Davalık olsak da bastığı yeri öptüğüm Diva Bülent Ersoy'a ithaf ediyorum." ifadelerini kullanmıştır.
Bu kitapta Onur Akay'ı Müzeyyen Senar, Semahat Özdenses, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Avni Anıl, Nevin İnam Karındaş, Turhan Taşan, Gündoğdu Duran, Selahattin Erköse, Cengizhan Sönmez, Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Mustafa Sevilen, Güzide Gülpınar Taranoğlu ve Cemal Safi gibi efsane isimler anlatmıştır.
Ünlü şair Halil Soyuer, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Dört başı mamur Onur Akay, benim gönül defterime çini mürekkeple yazdığım genç sanatçılarımızdan biri. Sesini çok beğeniyorum. Zeki Müren’in 50’li yıllarını bilirim. Ankara’ya Çocuk Esirgeme Kurumu’na yardım için bir konsere gelmişti. Ahmet Muhip Dranas’la beraber karşıladık. Yıllarca İstanbul Radyosu’nda şiirlerimi okudu. Beni çok severdi. Onur Akay’ı bilhassa Zeki Müren’i kaybettikten sonra onun yerine koydum.“ ifadelerini kullanmıştır.
Ünlü şair Cemal Safi ise Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Şiir duyguların resmidir. O resmi en güzel çizen iyi şairdir. Onur Akay da duygularının resmini en güzel çizenler arasında yer alan bir şairdir. Şiirleri çok önemli bestekârlar tarafından besteleniyor ama bestekârın güdümünde olan bir söz yazarı değildir. Çünkü söz yazarı maddeyi düşünerek yazar. Bu şarkı olsun, ben para kazanayım diyerek yola çıkar. Şarkı sözü, müziğini aldığınızda zavallı kalır ama şiirse ayakta durur. İşte Onur Akay’ın şiirlerine giydirilmiş müziği aldığınızda, şiirlerinin ayakta durduğunu, eser olduğunu göreceksiniz. Piyasadaki çeyrek ve yarım şairlerden değil, hece veznine göre yaratılmış tam şairdir, şair doğmuştur. Zaten şair olunmaz şair doğulur! Akçay’da yaptığım ve kurucusu olduğum Türkiye Şairler ve Bestekârlar Festivali’ne de çok defa katılmış, sahneye çıkmıştır. Yaşı çok küçük olduğu halde, festivallerdeki yarışmalarda jüri başkanlığı yapan Avni Anıl, İrfan Özbakır ve Halil Soyuer gibi önemli isimlerin özel isteğiyle jüri üyeliği yapmıştır ve o yaşta en yakın dostunun Halil Soyuer ve Avni Anıl olması da dikkat çekmiştir. Şair olan yönünü biz şairler biliriz. Pir “Soyuer” de benden önce anlatmış Onur Akay’ı zaten. Ben, şimdiki şiirlerine baktığımda büyük eserlere gebe olduğunu söyleyebilirim. Safi sevgilerimle Onur Akay…” ifadelerini kullanmıştır.
Lemi Atlı’nın öğrencisi ve manevi kızı olan TRT Sanatçısı Semahat Özdenses’le ailece görüşen Onur Akay, ilk bestelerini haftanın üç günü evlerine akşam yemeğine gelen Özdenses’e okumuş ve kendisi ile uzun yıllar meşk ederek ölümsüz bestekâr Lemi Atlı’nın eserlerini geçmiş, radyo ve televizyon programlarına konuk olmuştur. Akay için, “Sen benim manevi oğlumsun ve Lemi Atlı’nın da torunusun” ifadelerini kullanan Özdenses, sanat arşivinin önemli bir bölümünü de manevi oğlum dediği ve dört şiirini bestelediği Onur Akay’a bırakmıştır. Akay, sanatçının ölümünden sonra bu arşivi TRT ile paylaşmış, belgesel olarak çekilen ve TRT Müzik’te yayınlanan “O Sesler” isimli programda Semahat Özdenses’i anlatmıştır. Özdenses’in son bestesi, büyük bestekâr Baki Duyarlar’ın ölümü üzerine 2003 yılında bestelediği ve sözleri Akay’a ait olan “Sevgilim Sanma Seni Bir An Olsun Unuttum” isimli Hüzzâm eserdir ve Onur Akay tarafından TRT ekranlarında yorumlanmıştır. Semahat Özdenses, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Türk sanat mûsıkîsinde çok genç yaşta mühim bilgiye sahip olan, tesirli sesi, şiirleri, besteleri ile halka hitap eden sanatçı oğlum Onur Akay’a uzun ömürler, sevgiler diliyorum.” ifadelerini kullanmıştır.
Sanat Güneşi Zeki Müren'in doğum günü olan 6 Aralık tarihi, Onur Akay'ın TRT Müzik ekranlarında yaptığı öneriyle ilk defa 2012 yılında “Türk Sanat Müziği Günü” olarak kutlanmış ve her sene tüm yurtta etkinliklerle kutlanmaktadır. Sanatçıların, basının ve medyanın ilgi gösterdiği Onur Akay’ın bu önerisi sonrası, Türk Hava Yolları “Türk Sanat Müziği Günü” ile ilgili bir reklam filmi yayınlamıştır. NTV, Hürriyet Gazetesi ve Aydınlık Gazetesi başta olmak üzere, her sene çok sayıda haber kanalı ve gazeteye bu özel günle ilgili röportajlar veren Onur Akay, birçok ünlü sanatçı tarafından bu özel önerisi için tebrik ve takdir edilmiştir. Diva Bülent Ersoy ise 2021 yılında, “Türk Sanat Müziği Günü" 10. kez kutlanırken Onur Akay'ı telefonla arayarak, Akay'a bu özel günle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirmiştir. Ayrıca Türk sanat müziğine hizmet eden değerli sanatçılara gösterdiği vefa için Onur Akay'ı tebrik eden Bülent Ersoy, herkesin Türk Sanat Müziği Günü'nü de kutlamıştır.
Ayrıca Film-San Vakfı üyesi olan Onur Akay, 1991 yılında Ankara Gazi Eğitim Fakültesi Tiyatro Kulübü'nde, Güngör Dilmen`in yazdığı "Kurban" adlı tiyatro eseri ile "Murat" rolünde çocuk oyuncu olarak oyunculuğa başlamıştır. 1997 yılında “Mahallenin Muhtarları” ve 2004 yılında “Şöhretler Kebapçısı” isimli iki dizide rol alarak oyunculuk kariyerini sürdürmüştür.
1992 yılında Ankara radyolarında Türk sanat müziği programları hazırlayıp sunan Onur Akay, radyolarda sunuculuğa ve spikerliğe üç yıl devam etmiştir. 2011 yılında "Keyf-i Muhabbet", 2012 yılında "İftar Lezzeti", 2016 yılında "Zil Şal ve Gül", 2017 yılında üç yıl süren "Dünden Bugüne Nağmeler" ve 2022 yılında ise “Burası Türkiye” isimli beş ayrı televizyon programı sunmuştur. Ayrıca TRT’nin ünlü sunucusu Müge Oruçkaptan'la beraber çok sayıda "Bayram Özel" ve "Yılbaşı Özel" isimli televizyon programları da sunan Akay, Zekai Tunca’dan Turhan Taşan’a kadar birçok değerli bestekârı ve ünlü ses sanatçılarını programlarına konuk ederek sunuculuk kariyerini de sürdürmüştür.
Onur Akay’ın şiirleri Semahat Özdenses, Rüştü Eriç, Suat Sayın, Necdet Tokatlıoğlu, Necdet Varol, Erol Sayan, Sadun Aksüt, Amir Ateş, Dr. Teoman Önaldı, Erdinç Çelikkol, Zeynettin Maraş, Gündoğdu Duran, Turhan Taşan, Osman Babuşçu, İlgün Soysev, Cengizhan Sönmez ve Talat Er gibi Türk musikisinin unutulmayacak bestekârları tarafından bestelenmiş ve TRT repertuvarlarında yer almıştır. Ayrıca üç şiiri de Türk pop müziğinin öncülerinden ve büyük isimlerinden biri olan Erol Büyükburç tarafından bestelenmiştir. MESAM asıl üyesi olan Onur Akay’ın eserleri TRT radyo ve televizyonlarında yayınlanmış ve ünlü isimler tarafından albümlerde okunmuştur. Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “TRT’de şarkıları tasnif ediyorum. Bende senin birçok güftelerin var. Çok büyük bestekârlar bestelemiş. Nasıl yetiştin onlara bıcır bıcır çocuk…” ifadelerini kullanmıştır.
1993 yılından bu yana popüler mekânlarda assolist olarak sahneye çıkan Onur Akay, Türkiye’nin her yerinde konserler vermiş ve konserlerinde Akay’a Ercüment Batanay, Fikret Karahan, Coşkun Erdem, Rıfat Şallıel, Cavit Deringöl ve Selahattin Erköse gibi aynı zamanda bestekâr olan efsane müzisyenler eşlik etmiştir.
ALTIN MİKROFON ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ! Onur Akay, sahnelere profesyonel olarak 1993 yılında Balıkesir'in Akçay sahilinde çıkmıştır. Önce Edremit Körfezi'nde Körfezin Prensi lakabı ile büyük bir ün yapan Akay, 1 sene sonra Seda Sayan tarafından ekrana çıkarılarak Türkiye'ye tanıtılmış, birçok plak şirketinden teklifler almış ve İstanbul ve Türkiye'nin en popüler mekânlarında assolist olarak sahnelere çıkmaya başlamıştır. Onur Akay, 30 sene aradan sonra 2023 yılının yılbaşı gecesi yine Akçay'da sahne alınca, 50 yıldır yayın hayatını sürdüren ve Türkiye'nin önde gelen kültür sanat dergilerinden olan ANA Dergisi, sanatçıyı 30. sahne yılı anısına Altın Mikrofon'la ödüllendirmiştir.
Ayrıca iki defa Almanya’ya gitmiş ve canlı yayınlara katılarak konserler vermiştir. Üç defa Kıbrıs’a giderek ödül alan, canlı yayınlara katılan ve konserler veren Onur Akay, 2019 yılında Azerbaycan’a gittiğinde ise büyük bir basın ordusu tarafından karşılanmış, Türk müziği ve Azerbaycan müziği ile ilgili yaptığı açıklamalar ise ülkenin önde gelen gazetelerinin manşetlerine taşınmıştır. Bakü’de Azerbaycan Devlet Sanatçısı Âlim Kasımov’la da bir araya gelerek röportaj yapan ve Türkiye’ye döndükten sonra röportajı Aydınlık Gazetesi’nde yayımlayan Akay, sekiz gün kaldığı ülkede önemli televizyon programlarına konuk olarak ve üç ayrı konser vererek Türkiye’yi dünyada temsil etmiştir.
Udi ve bestekâr Selahattin Erköse, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında Akay’la bir anısı anlatmıştır. Erköse, “Aynı zamanda şair ve bestekâr olan değerli ses sanatçısı Onur Akay’la, TRT İstanbul Radyosu’nda tanıştık. Daha sonra kendisine hem sahnelerde hem de konserlerde eşlik ettim. Sesinde “Tiz Muhayyer” perdesini duyduğum, ud’un tellerinin bile yetmediği nadir seslerdendir. Sahne ışığını ise yıllarca çalıştığım Zeki Müren’e benzetirim. Sizlere bu değerli eserinde unutamadığım bir anımızı anlatmak istiyorum. İstanbul Kadıköy’de bir konseri vardı. Saat 21:00’da sahneye çıkacaktı ve ben saat 18:00’da orada olduğumda, kendisini kuliste bulunca çok şaşırmıştım. O gün İstanbul'da kar yağıyordu ve o saatten sonra daha da çok bastırmıştı. 12 kişilik saz ekibinden bir tek ben vardım. Diğerleri yolda kaldı ve yetişemedi. Olumsuz hava şartlarına rağmen salonda binlerce kişi, ünlü şair ve bestekârlar da vardı. Ben konser saati gelince kendisine, “Bir tek ben varım. Sadece ud’la sahneye çıkacak mısın?” diye sorduğumda, “Hocam siz tek başınıza 12 kişilik dev orkestraya bedelsiniz, tabii çıkacağım.” deyince daha da şaşırdım. Sadece ud eşliğinde, benim "Rüzgâr Kırdı Dalımı Ellerin Günahı Ne" isimli bestemi de okuduğu o konseri tamamladı ve iki kere bitmeyen alkışlarla bis alarak çok muvaffak oldu. Ayrıca şiirlerini de çok beğeniyorum. Zaten çok değerli bestekâr arkadaşlarımız şiirlerini bestelediler. Senede bir ya da iki şiir yazdığı için bana bestelemek kısmet olmadı. Yeni şiirlerinden bekliyor, gözlerinden öpüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.
1997 yılında Erol Atar ve Muzaffer Çaha başta olmak üzere Zeki Müren’in otuz sene beraber çalıştığı ekiple çalışarak, “Bu Gece Kalıyorum” isimli ilk stüdyo albümünü “Yaşar Kekeva Plakçılık” etiketi ile piyasaya çıkaran Onur Akay, bu albümü ile ulusal basında Zeki Müren'in veliahtı olarak anılmıştır. Akay, 2001 yılında ise “İstanbul Ağlıyor” isimli şarkısına klip çekmiş ve şarkı müzik listelerinde ilk sıraya çıkmayı başarmıştır. Akay, daha sonra albüm ve single çalışmalarına devam etmiş, Türkiye’nin önde gelen televizyon programlarına konuk olarak ve popüler mekânlarda sahneye çıkarak ses sanatçılığı kariyerini de sürdürmüştür.
ALTIN PLAK ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ! Onur Akay, 2019 yılında ise Türk sanat müziğinin assolistlerinden Ayşe Mine ile düet yaptığı “Yakalım Gemileri” isimli şarkısına klip çekmiş ve Mine ile televizyon programlarına konuk olmuştur. 1 milyon dinlenme alarak dijital platformlarda en çok dinlenilen şarkılar arasına girmeyi başaran “Yakalım Gemileri”, Onur Akay’a ve Ayşe Mine’ye “Altın Plak Ödülü” getirmiştir.
Cumhuriyet’in Diva’sı Müzeyyen Senar, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Birçok sanatçı beni taklit etti. Behiye Aksoy, Zeki Müren ve Bülent Ersoy‘la devam eden ekolüm, günümüzde sadece Onur Akay’la devam ediyor ve uzun yıllar bayrak onda…” ifadelerini kullanmıştır.
1998 yılında 245. sayıdan itibaren başladığı “ANA” isimli dönemin önde gelen ünlü edebiyat dergisinde, uzun yıllar köşe yazarlığı yapmıştır. 2013 yılında ise OnurAkayMedya'yı kurarak köşe yazıları ile binlerce haberde kaynak gösterilen Onur Akay, kısa sürede ulusal basın ve medyada büyük bir güven kazanmıştır. Geleneksel hale gelen "OnurAkayMedya Yılın Ödülleri" ise Türkiye genelinde ses getirmiştir. Ayrıca sosyal medyada ve köşe yazılarında çok sayıda ünlü ismin ölüm haberini ilk yazan kişi olunca, magazin programları ve Türkiye'nin önde gelen gazeteleri, Onur Akay'a 2016 yılında magazin camiasında "Felaket Tellalı" lakabını takmıştır. Ayrıca yazıları ve paylaşımları nedeni ile başta Bülent Ersoy ve Devran Çağlar olmak üzere, çok sayıda ünlü isimle mahkemelik olmuştur. Diva Bülent Ersoy, 2016 yılında Onur Akay’a 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştır. Beş yıl süren davayı Onur Akay kazanmıştır. Bülent Ersoy, davanın sonuçlanmasından kısa süre sonra ise Onur Akay'ı arayarak helalleşmiş ve Akay'a özel bir röportaj vermiştir. Ayrıca Akay'ın "Felaket Tellalı" lakabına takılan ve kahkahalar atan Bülent Ersoy, "Sizin arkanızdan hep şey derim. Hakkınızı helal edin. Ayol kara haberci... Nerede ölü var, anında, daha kaldırılmadan haber veriyor diye. Kim ölmüş on gün sonra çıkıyor piyasaya siz olmasanız. Anında mesela yakınlarına telefon açıyorum, Onur Akay'dan duydum, okudum. Nasıl oldu diyorum. Daha zaten beş dakika oldu diyorlar. Felaket Tellalı vallahi bu. Öyle diyordum. Ayol bu çocuk nereden duyuyor? Anlaşılamaz! Daha beş dakika olmuş öleli Felaket Tellalı ayol... Senin adın bizde kara haberci... Anında! Adamı daha yeni sarıyorlar ya da kadını neyse, bir bakıyorum bizim oğlan yazmış." ifadelerini kullanmıştır.
Onur Akay, ünlü assolist Behiye Aksoy’u huzurevinde ziyaret ettikten sonra kaleme aldığı yazısı ile sanatçıların, basının ve diğer köşe yazarlarının da dikkatini çekmiştir. Daha sonra manşetlere çıkan yazıları ile sürekli Türkiye gündeminde yer almış ve yazıları ile Türkiye’nin önde gelen ulusal gazetelerine ve ulusal haber kanallarına senelerce haber kaynağı olmuştur. 2015 yılından sonra ise yazıları ve Bülent Ersoy başta olmak ünlü isimlerle yaptığı özel röportajları, Aydınlık Gazetesi’nin kültür ve sanat sayfasında sayfa manşeti olarak yayımlanmıştır. Bülent Ersoy, Gönül Yazar ve Mustafa Keser başta olmak üzere, Türk sanat müziğinin çok sayıda önemli ismi Onur Akay'a özel röportajlar vermiştir.
Onur Akay, Türk musikisine unutulmayacak eserler bırakmış güfte şairleri Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Cemal Safi ve büyük bestekârlar Avni Anıl, Necdet Tokatlıoğlu, Zekai Tunca ve Turhan Taşan’la da özel röportajlar yapmıştır. Semahat Özdenses, Suat Sayın, Yıldırım Gürses ve Mustafa Sevilen gibi Türk musikisine unutulmayacak eserler bırakmış büyük isimler ise ölümlerinden önce son röportajlarını Onur Akay’a vermiş ve Akay, seneler sonra bu röportajları Aydınlık Gazetesi’nde yayımlamıştır. Soyuer, Yarkent, Safi ve Tokatlıoğlu ile röportajları ise ilk defa “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabında yayımlanmıştır.
YILIN SANATÇISI SEÇİLDİ! Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu, Diyabetliler ve Engelliler Derneği ve 351 Dernek adına Rumeli Balkan Güç Birliği Platformu, çok sayıda ödülü olan ve yazdığı köşe yazıları ile engellilerin de sesi olan Onur Akay’ı, 2017 yılında Türkiye genelinde engellilerin verdiği oylarla “Yılın Sanatçısı” seçmiştir. Akay, ödülünü Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Osman Erdoğan’ın elinden almıştır.
YILIN SÖZ YAZARI SEÇİLDİ! Hayatına Bir İyilik Kat Platformu ve Umutlu Mutlu Çocuklar Platformu ise sözlerini Onur Akay'ın yazdığı, bestesini TRT İstanbul Radyosu Türk sanat müziği ses sanatçısı Cengizhan Sönmez'in yaptığı ve İTÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Gülşah Sönmez'in albümünde yer alan “Görmeden Sevmek” isimli şarkıya, 2018 yılında “Yılın Şarkısı Ödülü”nü layık görmüştür. Platformlar, şarkının bestekârı Cengizhan Sönmez’i “Yılın Bestecisi”, şarkının söz yazarı Onur Akay'ı ise “Yılın Söz Yazarı” seçmiştir.
1990 yılında Zeki Müren’le yaptığı ortak eseri ile sanat hayatına başlayan Onur Akay, 2020 yılında ise Türkiye geneli engelli dernekleri adına “30. Sanat Yılı Ödülü” ile ödüllendirilmiş ve ödülünü konservatuvarda hocası olan Ahmet Özden’in elinden almıştır.
2022 yılında Dostluk Grubu Derneği tarafından İzmir halkının halkoylamasına sunulan 1. Türk Sanat Müziği Ödülleri’nde ise Onur Akay, Diva Bülent Ersoy ve Taş Bebek Gönül Yazar’la birlikte ödüllendirilmiştir. TSM Onur Ödülü Gönül Yazar’a, "En İyi TSM Kadın Ses Sanatçısı" ödülü Bülent Ersoy’a ve halkın oyları ile Aydınlık Gazetesi yazarı olarak "TSM'ye Katkı Koyan Yazar" ödülü de Onur Akay’a takdim edilmiştir. Sanatçılara ödüllerini derneğin şefi Ahmet Eren Özen takdim etmiştir.
Çok sayıda ödülü olan Onur Akay’ın aldığı ödüller, basında da büyük yankı uyandırmıştır.
Albümleri: Bu Gece Kalıyorum (1997) İstanbul Ağlıyor (2001)
Single Çalışmaları: Kavuşmak Yokmuş Kaderde (2016) Yakalım Gemileri - Ayşe Mine ile Düet (2019)
Kitapları: Görmeden Sevmek (Şiir, Beste, Anı ve Röportaj Kitabı - 2020) Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği (Konservatuvarlar İçin Ders Kitabı - 2020)
Filmografi: Dizi Mahallenin Muhtarları (ATV - 1997) Şöhretler Kebapçısı (Star TV - 2004)
Ödüllerinden Bazıları: ANA Dergisi Şiir Yarışması - Birincilik (2000) Yüzyılın Bestekârı Ödülü (2000) Yılın Sanatçısı Ödülü (2017) Yılın Şarkısı Ödülü (2018) Yılın Söz Yazarı Ödülü (2018) 30. Sanat Yılı Ödülü (2020) TSM'ye Katkı Koyan Yazar Ödülü (2022) Altın Kalem Ödülü (2022) Altın Mikrofon Ödülü (2023) Altın Plak Ödülü (2023)
TRT Repertuvarında Yer Alan Eserlerinden Bazıları: Sevgilim Sanma Seni Bir An Olsun Unuttum (Söz: Onur Akay - Müzik: Semahat Özdenses) Kalmadı Bu Âlemde Aşkı Yazan Bir Kalem (Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş) Gözlerinden Dökülen Sevdanı Saklama Yar (Söz: Onur Akay - Müzik: Turhan Taşan) Yalnız Seni Beklemek Kalbimin Son Dileği (Söz: Onur Akay - Müzik: Sadun Aksüt) (Bu şiir aynı zamanda Rüştü Eriç tarafından da bestelenmiştir.) Unutup Bir An Seni Biraz Ben Dese Gönlüm (Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş) (Bu şiir aynı zamanda Semahat Özdenses tarafından da bestelenmiştir ve TRT repertuvarında yer almaktadır.) Gözyaşıyla Sulanan Goncalar Hep Har Olur (Söz: Onur Akay - Müzik: Teoman Önaldı) Tarifi Mümkün mü Böyle Duygunun (Söz: Onur Akay - Müzik: Mustafa Malay) Sevmeyi Çok Denedim Senin Gibi Olmadı (Söz: Onur Akay - Müzik: Hasan Şanlıtürk) (Bu şiir Erol Sayan tarafından da bestelenmiştir.) Göğe Sordum Hani Nerde Hani Yıldızlarınız (Söz: İskender Kemal Sincer - Müzik: Onur Akay) Yollarda Bekledim Geçersin Diye (Söz: Onur Akay - Müzik: Turan İnam) (Bu şiir Sami Derintuna tarafından da bestelenmiştir.) Hayalimdeki Ruhu Kalbime Koydum Bugün (Görmeden Sevmek) (Söz: Onur Akay - Müzik: Cengizhan Sönmez)
Sevilen Eserlerinden Bazıları: Bu Gece Kalıyorum Söz: Ebru Uzel - Müzik: Onur Akay (Onur Akay tarafından albümde yorumlanmış ve albüm ismi olmuş Kürdi makamında bir eserdir. Ayrıca dizi müziği olarak “Mahallenin Muhtarları” isimli dizide de kullanılmıştır.)
Gönlümdeki Bahar Geçti Kış Geldi Söz: Zeki Müren - Müzik: Onur Akay (Bu eser TRT sanatçısı Ayfer Er tarafından yorumlanmıştır.)
Kalmadı Bu Âlemde Aşkı Yazan Bir Kalem Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş (“Müzik Demeti 3” isimli albümde, TRT sanatçısı Belgin Erol tarafından okunmuştur. Ayrıca eser, TRT sanatçısı Güldehen Marmara Terün tarafından da TRT'de yorumlanmış ve çok sayıda Türk sanat müziği konserlerinde çeşitli yorumcular tarafından okunmuştur.)
Unutup Bir An Seni Biraz Ben Dese Gönlüm Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş (Bu eser TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez tarafından TRT’de yorumlanmıştır.)
Sevgilim Sanma Seni Bir An Olsun Unuttum Söz: Onur Akay - Müzik: Semahat Özdenses (Onur Akay'ın bu şiiri, unutulmaz bestekârlardan Baki Duyarlar'ın ölümü üzerine büyük bestekâr Semahat Özdenses tarafından bestelenmiş ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu ses sanatçısı Arif Özgülüş tarafından, TRT ekranlarında defalarca okunmuştur. Şarkı aynı zamanda Onur Akay tarafında da TRT ekranlarında yorumlanmıştır.)
Görmeden Sevmek Söz: Onur Akay - Müzik: Cengizhan Sönmez (Bu eser, bestekârı TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez tarafından ilk kez TRT’de canlı yayında okunmuştur. Şarkıyı, İTÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve Türk sanat müziği sanatçısı Gülşah Sönmez ise ilk kez kendi albümünde yorumlamıştır ve şarkı 2018 yılında “Yılın Şarkısı” seçilmiştir. Türk sanat müziği sanatçısı Murat Seçkin tarafından da albüme okunan ve kliplendirilen şarkı, TRT sanatçıları Mine Geçili ve İsmail Özkan tarafından da TRT’de yorumlanmış ve Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabına da ismini vermiştir. Şarkı, ayrıca çok sayıda koro tarafından Türk sanat müziği konserlerinde de yorumlanmıştır.)
Gözlerinden Dökülen Sevdanı Saklama Yar Söz: Onur Akay - Müzik: Turhan Taşan (Bu eser, TRT sanatçısı Melda Kuyucu Kılıç ve TRT sanatçısı Gül Yazıcı tarafından TRT’de yorumlanmıştır.)
Göğe Sordum Hani Nerde Hani Yıldızlarınız Söz: İskender Kemal Sincer - Müzik: Onur Akay (Bu eser TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez tarafından TRT’de yorumlanmıştır.)
(Özgeçmiş, Onur Akay’ın yazdığı “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabı, yine Onur Akay’ın yazdığı “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği" isimli konservatuvarlar için yazdığı ders kitabı ve Vikipedi'nin Onur Akay maddesinden alınmıştır.)
“Altın Plak”, "Altın Mikrofon" ve "Altın Kalem" ödüllü ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, 28 Nisan 1977 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamlayan Akay, 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi Nazariyatı Bölümü’nü kazandı ve orada altı yıl hocaların hocası unvanı ile bilinen Süheyla Altmışdört’ün öğrencisi oldu. Ayrıca konservatuvar eğitimi süresince altı yıl Muazzam Sepetçioğlu, Seha Okuş, İsmail Hakkı Özkan, Alâeddin Aday, Fatih Salgar, Lale Yüzügüldü ve Ahmet Özden gibi dönemin büyük hocalarından dersler aldı.
Konservatuvarda nazariyat hocası olan “Türk Mûsıkîsi Nazariyatı ve Usûlleri Kudüm Velveleleri” kitabının yazarı ve dönemin büyük nazariyat hocası İsmail Hakkı Özkan’la, altı sene makamlar ve seyir tekniği üzerine uygulamalı çalışmalar yaptı.
Onur Akay ilk musiki derslerini, Münir Nurettin Selçuk ve Şefik Gürmeriç’in yetiştirdiği dönemin büyük hocalarından ve İstanbul Üniversitesi İcra Heyeti Emekli Şef Yardımcısı Nevin İnam Karındaş’tan aldı. Akay’a özel öğrencisi olarak kendi evinde nazariyat ve Türk müziği şan dersleri veren Karındaş, nazariyat hocası Şefik Gürmeriç’in ders notlarını ve seyir tekniğini, Akay’a kendi geliştirdiği özel bir teknikle aktardı.
Şef Rıza Rit yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi İcra Heyeti’nde iki yıl stajyer sanatçı olarak görev yapan Onur Akay’a, bir konser sonrası Rıza Rit, “Keşke dünyaya geç gelseydim de senin gibi bende konservatuvarda İsmail Hakkı Özkan’ın öğrencisi olsaydım.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Akay, Etiler Huzurevi Türk Sanat Müziği Korosu’nu bir sezon çalıştırdı ve Semahat Özdenses’in misafir sanatçı olarak katılımıyla verilen konserin şefliğini yaptı.
Daha sonra Haliç Üniversitesi Türk Musikisi Ses Eğitimi Bölümü’nü kazanan Onur Akay, orada ise dönemin en büyük hocası Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın öğrencisi oldu. Münir Nurettin Selçuk, Sadeddin Arel ve Suphi Ezgi’nin öğrencisi olan Yavaşça’dan, büyük istifadeler sağlayarak icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştiren Akay, 2006 yılında okulun son döneminde ise Alâeddin Yavaşça’nın bacağının kırılmasından dolayı, bir dönem boyunca derslere Yavaşça’nın evinde devam etti. Onur Akay, 23 Aralık 2021 tarihinde ise hocası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın hayatını kaybettiğini duyurunca, NTV haber kanalı Akay’ı telefonla canlı yayına bağladı. Akay, hocası Yavaşça ile olan anılarını canlı yayında anlattı ve “Derslerde her zaman öğrencilerine söylediği, ‘Kültürünüzü terk ettiğiniz andan itibaren vasfınızı kaybedersiniz.’ sözleri kulağıma hep küpe olmuştur.” ifadelerini kullanarak hocasını uğurladı.
Ayrıca, Yrd. Doç. Çetin Körükçü ile Haliç Üniversitesi’nde iki sene nazariyat üzerine uygulamalı çalışmalar yaptı. İkinci üniversite eğitiminde ise Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, Doç. Dr. Müslüm Akdemir, Doç. Dr. Naci Madanoğlu, Dr. Binnaz Çelik, Nilgün Acar Onat, Şehnaz Uğurel Rizeli, Osman Kut Dinçer, Nuriye Eracar, Adem Sevinç ve Yücel Paşmakçı ile dört yıl lisans eğitimine devam etti ve 2006 yılında başarı ile mezun oldu.
Bestekâr Turan İnam’dan kanun dersleri alan sanatçı, konservatuvarda Ege Köprek’in tambur öğrencisi oldu.
Küçük yaşlarda, TRT Ankara Radyosu şeflerinden Gültekin Aydoğdu’nun yönettiği Türk sanat müziği korosunda yeteneğini geliştiren Akay, lise yıllarında ise üç sene ünlü oyuncu Semih Sergen’den diksiyon ve güzel Türkçe konuşma dersleri alarak eğitimini sürdürdü. Öğrencilik yıllarında müzik hocalığına başlayan Onur Akay, Maltepe Kız Meslek Lisesi’nde diksiyon ve güzel Türkçe konuşma hocalığı da yaptı.
Beste çalışmaları üzerine büyük bestekârlar Rüştü Eriç, Yıldırım Gürses, Suat Sayın, Necdet Tokatlıoğlu, Sadun Aksüt, Necdet Varol, Amir Ateş, Zeynettin Maraş, Gündoğdu Duran, Bilge Özgen ve Turhan Taşan ile evlerinde uzun yıllar çalışmalar yaptı, meşk etti ve bestelerini ilk önce bu önemli isimlere okudu.
Büyük bestekâr Prof. Dr. Selahattin İçli ile İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yer alan odasında, uzun yıllar beste üzerine çalışmalar yaptı ve ilk bestelerini İçli’ye de okudu.
Yine bestelerini ilk okuduğu isimlerden biri olan büyük bestekâr Avni Anıl, Onur Akay’ın ”Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan özel yazısında, “Kıymetli genç sanatçımız Onur Akay’ı, Akçay’da şair dostum Cemal Safi’nin düzenlediği Türkiye Şairler ve Bestekârlar Festivali’nde tanıdım. Yaşının benden büyük olmasına rağmen bana baba diye hitap eden şair dostum Halil Soyuer, “Avni Baba sana yeni bir evlat buldum” diyerek benimle tanıştırdı. O akşam yemekte bana okuduğu şiirlerinde ve bestelerinde duygudan yola çıktığını gördüm. “Siz, Münir Nurettin Selçuk ve Sadettin Kaynak’la röportajlar yapmışsınız, bende sizinle yapmak istiyorum.” dedi. 21 yaşında bir genç, beste yapıyor, yazarlık yaptığı dergi için röportajlar yapıyordu. Kendi gençliğime de benzettiğim bu genci kıramazdım. Evladım yarın kaldığım otelde sorularını sorabilirsin dedim. Halil Soyuer’le birlikte yanıma geldiler. Önce Akçay’ın merkezine indik, biraz gezdikten sonra otele döndük ve kahvelerimizi içerken bana ilk sorduğu soru, ‘Bestelerinizi inceledim ve sadece 17 makam kullanmışsınız. Bir bestekârın adı üstünde Kâr, yani güçlerini ortaya koyduğu, çok sanatlı büyük eserler bestelemesi de gerekmez mi?’ olunca biraz kızdım, biraz şaşırdım ve okuması için çantamda olan hiç duymadığı şarkımın yeni yazılmış notasını uzattım. Şarkıyı deşifre bile etmeden okuyunca, duygudan yola çıktığını gördüğüm bu gencin, musikiyi de iyi bildiğini anladım. Bir gün sonra Havran Festivali’nde yapılacak olan ses yarışmasının jüri başkanı olarak, sende o yarışmaya jüri üyesi olarak geliyorsun ve ön elemeyi sen yapacaksın dedim. Sayısız etkinliklerde birlikte olduk, besteler ve bestekârlar üzerine sohbetlerimiz oldu. Bayramlarda ve kandillerde ilk çalan telefonun ucunda hep o vardı. Beyefendi, terbiyeli ve başarılı genç sanatçımıza sanat hayatında muvaffakiyetler diliyor, gözlerinden öpüyorum.” ifadelerini kullanmıştır.
YÜZYILIN BESTEKÂRI SEÇİLDİ!
Onur Akay, Türk musikisinde büyük nazariyatçılar İsmail Hakkı Özkan ve Necdet Varol başta olmak üzere, birçok nazariyatçının kabul ettiği “Müsteâr'lı Nikrîz”, “Müsteâr'lı Hicâz” ve “Zirgûle'li Pençgâh” isimlerini verdiği üç bileşik makam buldu, terkîb etti ve takım besteledi. Akay, bu özel buluşu nedeni ile 2000 yılında “ANA” isimli dönemin ünlü edebiyat dergisi tarafından, “Yüzyılın Bestekârı Ödülü” ile ödüllendirildi ve ödülünü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüş, Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Hacı İbrahim Bodur'un elinden aldı. Ödül törenine binlerce kişinin yanı sıra Semahat Özdenses, Halil Soyuer, Amir Ateş, Gündoğdu Duran, Hüsnü Üstün ve Serap Mutlu Akbulut gibi önemli bestekârlar, sanatçılar ve şairler katıldı. Ödülünü almadan önce kendi buluşu olan üç makamı anlatan Onur Akay, bestelediği Müsteâr'lı Nikrîz Takımı’nı ve bulduğu makamlardan diğer örnek eserlerini Ercüment Batanay, Rıfat Şallıel, Cavit Deringöl, Selahattin Erköse, Coşkun Erdem ve Fikret Karahan gibi büyük bestekâr ve müzisyenlerin eşliğinde, dev bir orkestra ile yorumladı.
Bestelerinin büyük boyutlarda hazırlanmış notalarıyla Türkiye’nin ilk beste sergisini de açan sanatçı, ayrıca bulduğu makamları bestelediği örnek eserleriyle ve “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli konservatuvarlar için yazdığı ders kitabında tanıttı. Akay, yazdığı ders kitabında yer alan, “Hocalarımın hocaları Münir Nurettin Selçuk ve Şefik Gürmeriç’i, meşk silsilesi bakımından kendi hocam olarak sayıyorum ve bu kitabımı onların aziz ruhlarına ithaf ediyorum. Kendi buluşum olan ve terkîb ettiğim “Müsteâr’lı Nikrîz”, “Müsteâr’lı Hicâz” ve “Zirgûle’li Pençgâh” makamlarını ise değerli hocalarım büyük nazariyatçılar İsmail Hakkı Özkan ve Necdet Varol’un aziz ruhlarına ithaf ediyorum.” ifadeleri ile meşk silsilesine ve musikinin gerçek aktarım kanallarına duyduğu saygıyı da göstermiştir.
Büyük nazariyatçı ve bestekâr İsmail Hakkı Özkan, Onur Akay’ın konservatuvarlar için yazdığı “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli ders kitabında yer alan sunum yazısında, “Sevgili Onur Akay, bir toplumu ulus ve millet yapan önce dilidir sonra mûsıkîsidir. Öncelikle Türk mûsıkîsi kültürünün yayılması husûsunda, titiz çalışmaların için seni kutluyorum. Konservatuvarda sınıfında tek öğrenci kaldığında, derslerime ciddiyetle girmeni de takdîr etmiştim. Kendi buluşun olan makamları ve “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli kitabını incelediğimde, yarınlara çok iyi netîceler götüreceğinden son derece emîn oldum. Bu, Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi’den Zekâi Dede’ye, Rauf Yektâ Bey’den benim hocam Gavsi Baykara’ya ve onun kanalıyla bana ve benden de sana kadar uzanan bir meşk silsilesidir.” ifadelerini kullanmıştır.
İsmail Hakkı Özkan, bu sözleri ile Onur Akay’ı Türk musikisinde çok önemli bir mevkide konumlandırmış ve Türk musikisi kültürüne katkı sağlayan ve müzikolojiyi geliştiren silsilenin son temsilcisi olarak göstermiştir.
Yine dönemin büyük nazariyatçılarından ve bestekârlarından Devlet Sanatçısı Necdet Varol ise Onur Akay’ın konservatuvarlar için yazdığı “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli ders kitabında yer alan sunum yazısında, “Sevgili Onur Akay, XXI. yy. bilim yılı… Değerli yüce mûsıkîmizin de geleceği bilimle şahlanacak. Yarım yüzyıllık bu birikimimizin kitaplaşması da mûsıkî plâtformumuzda bilimselliğin yaygınlaşması amacını gütmektedir. “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” isimli kitabının temel kaynakları olarak, İsmail Hakkı Özkan’ın kitabını ve benim kitabımı göstermişsin. Ancak kitabını incelediğimde bu bilgileri geliştirdiğini, genişlettiğini ve bu bilgilere yeni tesbît ve ilâvelerde bulunurken, sâdeleştirdiğini gözlemledim. Bulduğun ve terkîb ettiğin makamları takım ve örnek bestelerinde analiz ettiğimde, aklıma ilk gelen şey peynirli börek oldu. Peynir ve börek var ama senden önce peynirli börek yapan olmamış. Bu arada, “Dönmez Artık Dedi Şu İçimdeki Kuşkular” isimli şiirini Hüzzâm makâmında besteledim. Bilimsel ve sanatsal çalışmalarınla mûsıkîye hizmet ettiğin için seni tebrîk ediyorum.” ifadelerini kullanmıştır.
Onur Akay’ın 1990 yılında henüz on üç yaşındayken yaptığı, “Gönlümdeki Bahar” adlı ilk bestesinin sözleri ise Sanat Güneşi Zeki Müren'e aittir. Bestelerinde büyük usûlleri de kullanan Onur Akay, Kanuni Sultan Süleyman, Yahya Kemal Beyatlı, Mustafa Nafiz Irmak, Orhan Veli Kanık gibi efsane şairlerin şiirlerini de bestelemiştir. Akay’ın, özel günler için yazıp bestelediği marş tarzı besteleri de vardır ve bestelerini ilk kez 2000 yılında “ANA” isimli edebiyat dergisinin düzenlediği, “Onur Akay'ın Şair Çiçekleri Konseri ve Ödül Gecesi” etkinliğinde yorumlayarak tanıtmıştır. Gecede, Onur Akay tarafından şiirleri bestelenen Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Güzide Gülpınar Taranoğlu, Mustafa Sevilen, Cemal Safi, Sadık Atay, Mediha Şen Sancakoğlu, Necla Ünal, Bahri Sohtorik ve Nilgün Aygül Bingöl gibi usta şairlere ve kendisine ödül verilmiştir.
Şiir çalışmaları üzerine büyük şairler Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Bekir Sıtkı Erdoğan, Mustafa Sevilen, Güzide Gülpınar Taranoğlu, Sadık Atay, Yalçın Benlican, Sami Derintuna ve Cemal Safi ile birlikte evlerinde uzun yıllar çalışmalar yapmış ve yazdığı şiirlerini ilk önce bu büyük şairlere okumuştur. Ayrıca, başta Münire Aksaray ve Fatma Onur olmak üzere çok sayıda ünlü şair, Onur Akay’a şiirler ve akrostişler yazarak kendi kitaplarında da yer vermişlerdir.
Ünlü gazeteci Savaş Ay’ın canlı yayında ve Devlet Sanatçısı Nedret Selçuker’in de şiir albümünde yorumladığı “Sensiz Yaşamak” isimli şiiri ise “ANA Dergisi” ve “Lions” işbirliği ile yapılan şiir yarışmasında birincilik ödülü almıştır ve Onur Akay’a ödülü Cemal Safi tarafından takdim edilmiştir.
Onur Akay, şiirlerini, bestelerini, anılarını, röportajlarını ve fotoğraflarını “Görmeden Sevmek” isimli kitabında toplamıştır. Kitapta yer alan Münir Nurettin Selçuk, Safiye Ayla, Semahat Özdenses, Müzeyyen Senar, Behiye Aksoy, Zeki Müren, Gönül Yazar, Ajda Pekkan ve Orhan Gencebay gibi çok sayıda efsane sanatçı ile ilgili bilinmeyen sırlar, Türkiye'nin magazin gündemine yerleşmiş ve uzun süre magazin programlarında ve basında tartışılmıştır.
ALTIN KALEM ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ!
Onur Akay, aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminden geçen ve kısa sürede 100 bin satış rakamı ile çok satanlar listesine girmeyi başaran “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabıyla, 2012 yılında Altın Kalem Ödülü’ne layık görülmüştür. Ayrıca Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında yapılan Yayın Seçme Kurulu Üçüncü Toplantısı’nda, “Görmeden Sevmek” isimli kitabın Türkiye genelindeki kütüphaneler için satın alınmasına karar verilmiştir.
Onur Akay, Görmeden Sevmek isimli kitabını ise Sanat Güneşi Zeki Müren’e ve Diva Bülent Ersoy'a ithaf etmiştir. Kitabın kendisine ithaf edildiğini okuyan Bülent Ersoy ise ağlayarak Onur Akay için şu sözleri söylemiştir: "Aynı benim gençliğim... Bende senin bana söylediğin sözleri, Müzeyyen Senar'a söylerdim..."
Akay, kitabının ithaf bölümünde Ersoy için, "Davalık olsak da bastığı yeri öptüğüm Diva Bülent Ersoy'a ithaf ediyorum." ifadelerini kullanmıştır.
Bu kitapta Onur Akay'ı Müzeyyen Senar, Semahat Özdenses, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Avni Anıl, Nevin İnam Karındaş, Turhan Taşan, Gündoğdu Duran, Selahattin Erköse, Cengizhan Sönmez, Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Mustafa Sevilen, Güzide Gülpınar Taranoğlu ve Cemal Safi gibi efsane isimler anlatmıştır.
Ünlü şair Halil Soyuer, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Dört başı mamur Onur Akay, benim gönül defterime çini mürekkeple yazdığım genç sanatçılarımızdan biri. Sesini çok beğeniyorum. Zeki Müren’in 50’li yıllarını bilirim. Ankara’ya Çocuk Esirgeme Kurumu’na yardım için bir konsere gelmişti. Ahmet Muhip Dranas’la beraber karşıladık. Yıllarca İstanbul Radyosu’nda şiirlerimi okudu. Beni çok severdi. Onur Akay’ı bilhassa Zeki Müren’i kaybettikten sonra onun yerine koydum.“ ifadelerini kullanmıştır.
Ünlü şair Cemal Safi ise Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Şiir duyguların resmidir. O resmi en güzel çizen iyi şairdir. Onur Akay da duygularının resmini en güzel çizenler arasında yer alan bir şairdir. Şiirleri çok önemli bestekârlar tarafından besteleniyor ama bestekârın güdümünde olan bir söz yazarı değildir. Çünkü söz yazarı maddeyi düşünerek yazar. Bu şarkı olsun, ben para kazanayım diyerek yola çıkar. Şarkı sözü, müziğini aldığınızda zavallı kalır ama şiirse ayakta durur. İşte Onur Akay’ın şiirlerine giydirilmiş müziği aldığınızda, şiirlerinin ayakta durduğunu, eser olduğunu göreceksiniz. Piyasadaki çeyrek ve yarım şairlerden değil, hece veznine göre yaratılmış tam şairdir, şair doğmuştur. Zaten şair olunmaz şair doğulur! Akçay’da yaptığım ve kurucusu olduğum Türkiye Şairler ve Bestekârlar Festivali’ne de çok defa katılmış, sahneye çıkmıştır. Yaşı çok küçük olduğu halde, festivallerdeki yarışmalarda jüri başkanlığı yapan Avni Anıl, İrfan Özbakır ve Halil Soyuer gibi önemli isimlerin özel isteğiyle jüri üyeliği yapmıştır ve o yaşta en yakın dostunun Halil Soyuer ve Avni Anıl olması da dikkat çekmiştir. Şair olan yönünü biz şairler biliriz. Pir “Soyuer” de benden önce anlatmış Onur Akay’ı zaten. Ben, şimdiki şiirlerine baktığımda büyük eserlere gebe olduğunu söyleyebilirim. Safi sevgilerimle Onur Akay…” ifadelerini kullanmıştır.
Lemi Atlı’nın öğrencisi ve manevi kızı olan TRT Sanatçısı Semahat Özdenses’le ailece görüşen Onur Akay, ilk bestelerini haftanın üç günü evlerine akşam yemeğine gelen Özdenses’e okumuş ve kendisi ile uzun yıllar meşk ederek ölümsüz bestekâr Lemi Atlı’nın eserlerini geçmiş, radyo ve televizyon programlarına konuk olmuştur. Akay için, “Sen benim manevi oğlumsun ve Lemi Atlı’nın da torunusun” ifadelerini kullanan Özdenses, sanat arşivinin önemli bir bölümünü de manevi oğlum dediği ve dört şiirini bestelediği Onur Akay’a bırakmıştır. Akay, sanatçının ölümünden sonra bu arşivi TRT ile paylaşmış, belgesel olarak çekilen ve TRT Müzik’te yayınlanan “O Sesler” isimli programda Semahat Özdenses’i anlatmıştır. Özdenses’in son bestesi, büyük bestekâr Baki Duyarlar’ın ölümü üzerine 2003 yılında bestelediği ve sözleri Akay’a ait olan “Sevgilim Sanma Seni Bir An Olsun Unuttum” isimli Hüzzâm eserdir ve Onur Akay tarafından TRT ekranlarında yorumlanmıştır. Semahat Özdenses, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Türk sanat mûsıkîsinde çok genç yaşta mühim bilgiye sahip olan, tesirli sesi, şiirleri, besteleri ile halka hitap eden sanatçı oğlum Onur Akay’a uzun ömürler, sevgiler diliyorum.” ifadelerini kullanmıştır.
Sanat Güneşi Zeki Müren'in doğum günü olan 6 Aralık tarihi, Onur Akay'ın TRT Müzik ekranlarında yaptığı öneriyle ilk defa 2012 yılında “Türk Sanat Müziği Günü” olarak kutlanmış ve her sene tüm yurtta etkinliklerle kutlanmaktadır. Sanatçıların, basının ve medyanın ilgi gösterdiği Onur Akay’ın bu önerisi sonrası, Türk Hava Yolları “Türk Sanat Müziği Günü” ile ilgili bir reklam filmi yayınlamıştır. NTV, Hürriyet Gazetesi ve Aydınlık Gazetesi başta olmak üzere, her sene çok sayıda haber kanalı ve gazeteye bu özel günle ilgili röportajlar veren Onur Akay, birçok ünlü sanatçı tarafından bu özel önerisi için tebrik ve takdir edilmiştir. Diva Bülent Ersoy ise 2021 yılında, “Türk Sanat Müziği Günü" 10. kez kutlanırken Onur Akay'ı telefonla arayarak, Akay'a bu özel günle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirmiştir. Ayrıca Türk sanat müziğine hizmet eden değerli sanatçılara gösterdiği vefa için Onur Akay'ı tebrik eden Bülent Ersoy, herkesin Türk Sanat Müziği Günü'nü de kutlamıştır.
Ayrıca Film-San Vakfı üyesi olan Onur Akay, 1991 yılında Ankara Gazi Eğitim Fakültesi Tiyatro Kulübü'nde, Güngör Dilmen`in yazdığı "Kurban" adlı tiyatro eseri ile "Murat" rolünde çocuk oyuncu olarak oyunculuğa başlamıştır. 1997 yılında “Mahallenin Muhtarları” ve 2004 yılında “Şöhretler Kebapçısı” isimli iki dizide rol alarak oyunculuk kariyerini sürdürmüştür.
1992 yılında Ankara radyolarında Türk sanat müziği programları hazırlayıp sunan Onur Akay, radyolarda sunuculuğa ve spikerliğe üç yıl devam etmiştir. 2011 yılında "Keyf-i Muhabbet", 2012 yılında "İftar Lezzeti", 2016 yılında "Zil Şal ve Gül", 2017 yılında üç yıl süren "Dünden Bugüne Nağmeler" ve 2022 yılında ise “Burası Türkiye” isimli beş ayrı televizyon programı sunmuştur. Ayrıca TRT’nin ünlü sunucusu Müge Oruçkaptan'la beraber çok sayıda "Bayram Özel" ve "Yılbaşı Özel" isimli televizyon programları da sunan Akay, Zekai Tunca’dan Turhan Taşan’a kadar birçok değerli bestekârı ve ünlü ses sanatçılarını programlarına konuk ederek sunuculuk kariyerini de sürdürmüştür.
Onur Akay’ın şiirleri Semahat Özdenses, Rüştü Eriç, Suat Sayın, Necdet Tokatlıoğlu, Necdet Varol, Erol Sayan, Sadun Aksüt, Amir Ateş, Dr. Teoman Önaldı, Erdinç Çelikkol, Zeynettin Maraş, Gündoğdu Duran, Turhan Taşan, Osman Babuşçu, İlgün Soysev, Cengizhan Sönmez ve Talat Er gibi Türk musikisinin unutulmayacak bestekârları tarafından bestelenmiş ve TRT repertuvarlarında yer almıştır. Ayrıca üç şiiri de Türk pop müziğinin öncülerinden ve büyük isimlerinden biri olan Erol Büyükburç tarafından bestelenmiştir. MESAM asıl üyesi olan Onur Akay’ın eserleri TRT radyo ve televizyonlarında yayınlanmış ve ünlü isimler tarafından albümlerde okunmuştur. Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “TRT’de şarkıları tasnif ediyorum. Bende senin birçok güftelerin var. Çok büyük bestekârlar bestelemiş. Nasıl yetiştin onlara bıcır bıcır çocuk…” ifadelerini kullanmıştır.
1993 yılından bu yana popüler mekânlarda assolist olarak sahneye çıkan Onur Akay, Türkiye’nin her yerinde konserler vermiş ve konserlerinde Akay’a Ercüment Batanay, Fikret Karahan, Coşkun Erdem, Rıfat Şallıel, Cavit Deringöl ve Selahattin Erköse gibi aynı zamanda bestekâr olan efsane müzisyenler eşlik etmiştir.
ALTIN MİKROFON ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ!
Onur Akay, sahnelere profesyonel olarak 1993 yılında Balıkesir'in Akçay sahilinde çıkmıştır. Önce Edremit Körfezi'nde Körfezin Prensi lakabı ile büyük bir ün yapan Akay, 1 sene sonra Seda Sayan tarafından ekrana çıkarılarak Türkiye'ye tanıtılmış, birçok plak şirketinden teklifler almış ve İstanbul ve Türkiye'nin en popüler mekânlarında assolist olarak sahnelere çıkmaya başlamıştır. Onur Akay, 30 sene aradan sonra 2023 yılının yılbaşı gecesi yine Akçay'da sahne alınca, 50 yıldır yayın hayatını sürdüren ve Türkiye'nin önde gelen kültür sanat dergilerinden olan ANA Dergisi, sanatçıyı 30. sahne yılı anısına Altın Mikrofon'la ödüllendirmiştir.
Ayrıca iki defa Almanya’ya gitmiş ve canlı yayınlara katılarak konserler vermiştir. Üç defa Kıbrıs’a giderek ödül alan, canlı yayınlara katılan ve konserler veren Onur Akay, 2019 yılında Azerbaycan’a gittiğinde ise büyük bir basın ordusu tarafından karşılanmış, Türk müziği ve Azerbaycan müziği ile ilgili yaptığı açıklamalar ise ülkenin önde gelen gazetelerinin manşetlerine taşınmıştır. Bakü’de Azerbaycan Devlet Sanatçısı Âlim Kasımov’la da bir araya gelerek röportaj yapan ve Türkiye’ye döndükten sonra röportajı Aydınlık Gazetesi’nde yayımlayan Akay, sekiz gün kaldığı ülkede önemli televizyon programlarına konuk olarak ve üç ayrı konser vererek Türkiye’yi dünyada temsil etmiştir.
Udi ve bestekâr Selahattin Erköse, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında Akay’la bir anısı anlatmıştır. Erköse, “Aynı zamanda şair ve bestekâr olan değerli ses sanatçısı Onur Akay’la, TRT İstanbul Radyosu’nda tanıştık. Daha sonra kendisine hem sahnelerde hem de konserlerde eşlik ettim. Sesinde “Tiz Muhayyer” perdesini duyduğum, ud’un tellerinin bile yetmediği nadir seslerdendir. Sahne ışığını ise yıllarca çalıştığım Zeki Müren’e benzetirim. Sizlere bu değerli eserinde unutamadığım bir anımızı anlatmak istiyorum. İstanbul Kadıköy’de bir konseri vardı. Saat 21:00’da sahneye çıkacaktı ve ben saat 18:00’da orada olduğumda, kendisini kuliste bulunca çok şaşırmıştım. O gün İstanbul'da kar yağıyordu ve o saatten sonra daha da çok bastırmıştı. 12 kişilik saz ekibinden bir tek ben vardım. Diğerleri yolda kaldı ve yetişemedi. Olumsuz hava şartlarına rağmen salonda binlerce kişi, ünlü şair ve bestekârlar da vardı. Ben konser saati gelince kendisine, “Bir tek ben varım. Sadece ud’la sahneye çıkacak mısın?” diye sorduğumda, “Hocam siz tek başınıza 12 kişilik dev orkestraya bedelsiniz, tabii çıkacağım.” deyince daha da şaşırdım. Sadece ud eşliğinde, benim "Rüzgâr Kırdı Dalımı Ellerin Günahı Ne" isimli bestemi de okuduğu o konseri tamamladı ve iki kere bitmeyen alkışlarla bis alarak çok muvaffak oldu. Ayrıca şiirlerini de çok beğeniyorum. Zaten çok değerli bestekâr arkadaşlarımız şiirlerini bestelediler. Senede bir ya da iki şiir yazdığı için bana bestelemek kısmet olmadı. Yeni şiirlerinden bekliyor, gözlerinden öpüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.
1997 yılında Erol Atar ve Muzaffer Çaha başta olmak üzere Zeki Müren’in otuz sene beraber çalıştığı ekiple çalışarak, “Bu Gece Kalıyorum” isimli ilk stüdyo albümünü “Yaşar Kekeva Plakçılık” etiketi ile piyasaya çıkaran Onur Akay, bu albümü ile ulusal basında Zeki Müren'in veliahtı olarak anılmıştır.
Akay, 2001 yılında ise “İstanbul Ağlıyor” isimli şarkısına klip çekmiş ve şarkı müzik listelerinde ilk sıraya çıkmayı başarmıştır. Akay, daha sonra albüm ve single çalışmalarına devam etmiş, Türkiye’nin önde gelen televizyon programlarına konuk olarak ve popüler mekânlarda sahneye çıkarak ses sanatçılığı kariyerini de sürdürmüştür.
ALTIN PLAK ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLDÜ!
Onur Akay, 2019 yılında ise Türk sanat müziğinin assolistlerinden Ayşe Mine ile düet yaptığı “Yakalım Gemileri” isimli şarkısına klip çekmiş ve Mine ile televizyon programlarına konuk olmuştur. 1 milyon dinlenme alarak dijital platformlarda en çok dinlenilen şarkılar arasına girmeyi başaran “Yakalım Gemileri”, Onur Akay’a ve Ayşe Mine’ye “Altın Plak Ödülü” getirmiştir.
Cumhuriyet’in Diva’sı Müzeyyen Senar, Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabında yer alan yazısında, “Birçok sanatçı beni taklit etti. Behiye Aksoy, Zeki Müren ve Bülent Ersoy‘la devam eden ekolüm, günümüzde sadece Onur Akay’la devam ediyor ve uzun yıllar bayrak onda…” ifadelerini kullanmıştır.
1998 yılında 245. sayıdan itibaren başladığı “ANA” isimli dönemin önde gelen ünlü edebiyat dergisinde, uzun yıllar köşe yazarlığı yapmıştır. 2013 yılında ise OnurAkayMedya'yı kurarak köşe yazıları ile binlerce haberde kaynak gösterilen Onur Akay, kısa sürede ulusal basın ve medyada büyük bir güven kazanmıştır. Geleneksel hale gelen "OnurAkayMedya Yılın Ödülleri" ise Türkiye genelinde ses getirmiştir. Ayrıca sosyal medyada ve köşe yazılarında çok sayıda ünlü ismin ölüm haberini ilk yazan kişi olunca, magazin programları ve Türkiye'nin önde gelen gazeteleri, Onur Akay'a 2016 yılında magazin camiasında "Felaket Tellalı" lakabını takmıştır. Ayrıca yazıları ve paylaşımları nedeni ile başta Bülent Ersoy ve Devran Çağlar olmak üzere, çok sayıda ünlü isimle mahkemelik olmuştur. Diva Bülent Ersoy, 2016 yılında Onur Akay’a 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştır. Beş yıl süren davayı Onur Akay kazanmıştır. Bülent Ersoy, davanın sonuçlanmasından kısa süre sonra ise Onur Akay'ı arayarak helalleşmiş ve Akay'a özel bir röportaj vermiştir. Ayrıca Akay'ın "Felaket Tellalı" lakabına takılan ve kahkahalar atan Bülent Ersoy, "Sizin arkanızdan hep şey derim. Hakkınızı helal edin. Ayol kara haberci... Nerede ölü var, anında, daha kaldırılmadan haber veriyor diye. Kim ölmüş on gün sonra çıkıyor piyasaya siz olmasanız. Anında mesela yakınlarına telefon açıyorum, Onur Akay'dan duydum, okudum. Nasıl oldu diyorum. Daha zaten beş dakika oldu diyorlar. Felaket Tellalı vallahi bu. Öyle diyordum. Ayol bu çocuk nereden duyuyor? Anlaşılamaz! Daha beş dakika olmuş öleli Felaket Tellalı ayol... Senin adın bizde kara haberci... Anında! Adamı daha yeni sarıyorlar ya da kadını neyse, bir bakıyorum bizim oğlan yazmış." ifadelerini kullanmıştır.
Onur Akay, ünlü assolist Behiye Aksoy’u huzurevinde ziyaret ettikten sonra kaleme aldığı yazısı ile sanatçıların, basının ve diğer köşe yazarlarının da dikkatini çekmiştir. Daha sonra manşetlere çıkan yazıları ile sürekli Türkiye gündeminde yer almış ve yazıları ile Türkiye’nin önde gelen ulusal gazetelerine ve ulusal haber kanallarına senelerce haber kaynağı olmuştur. 2015 yılından sonra ise yazıları ve Bülent Ersoy başta olmak ünlü isimlerle yaptığı özel röportajları, Aydınlık Gazetesi’nin kültür ve sanat sayfasında sayfa manşeti olarak yayımlanmıştır. Bülent Ersoy, Gönül Yazar ve Mustafa Keser başta olmak üzere, Türk sanat müziğinin çok sayıda önemli ismi Onur Akay'a özel röportajlar vermiştir.
Onur Akay, Türk musikisine unutulmayacak eserler bırakmış güfte şairleri Halil Soyuer, Turgut Yarkent, Cemal Safi ve büyük bestekârlar Avni Anıl, Necdet Tokatlıoğlu, Zekai Tunca ve Turhan Taşan’la da özel röportajlar yapmıştır. Semahat Özdenses, Suat Sayın, Yıldırım Gürses ve Mustafa Sevilen gibi Türk musikisine unutulmayacak eserler bırakmış büyük isimler ise ölümlerinden önce son röportajlarını Onur Akay’a vermiş ve Akay, seneler sonra bu röportajları Aydınlık Gazetesi’nde yayımlamıştır. Soyuer, Yarkent, Safi ve Tokatlıoğlu ile röportajları ise ilk defa “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabında yayımlanmıştır.
YILIN SANATÇISI SEÇİLDİ!
Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu, Diyabetliler ve Engelliler Derneği ve 351 Dernek adına Rumeli Balkan Güç Birliği Platformu, çok sayıda ödülü olan ve yazdığı köşe yazıları ile engellilerin de sesi olan Onur Akay’ı, 2017 yılında Türkiye genelinde engellilerin verdiği oylarla “Yılın Sanatçısı” seçmiştir. Akay, ödülünü Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Osman Erdoğan’ın elinden almıştır.
YILIN SÖZ YAZARI SEÇİLDİ!
Hayatına Bir İyilik Kat Platformu ve Umutlu Mutlu Çocuklar Platformu ise sözlerini Onur Akay'ın yazdığı, bestesini TRT İstanbul Radyosu Türk sanat müziği ses sanatçısı Cengizhan Sönmez'in yaptığı ve İTÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Gülşah Sönmez'in albümünde yer alan “Görmeden Sevmek” isimli şarkıya, 2018 yılında “Yılın Şarkısı Ödülü”nü layık görmüştür. Platformlar, şarkının bestekârı Cengizhan Sönmez’i “Yılın Bestecisi”, şarkının söz yazarı Onur Akay'ı ise “Yılın Söz Yazarı” seçmiştir.
1990 yılında Zeki Müren’le yaptığı ortak eseri ile sanat hayatına başlayan Onur Akay, 2020 yılında ise Türkiye geneli engelli dernekleri adına “30. Sanat Yılı Ödülü” ile ödüllendirilmiş ve ödülünü konservatuvarda hocası olan Ahmet Özden’in elinden almıştır.
2022 yılında Dostluk Grubu Derneği tarafından İzmir halkının halkoylamasına sunulan 1. Türk Sanat Müziği Ödülleri’nde ise Onur Akay, Diva Bülent Ersoy ve Taş Bebek Gönül Yazar’la birlikte ödüllendirilmiştir. TSM Onur Ödülü Gönül Yazar’a, "En İyi TSM Kadın Ses Sanatçısı" ödülü Bülent Ersoy’a ve halkın oyları ile Aydınlık Gazetesi yazarı olarak "TSM'ye Katkı Koyan Yazar" ödülü de Onur Akay’a takdim edilmiştir. Sanatçılara ödüllerini derneğin şefi Ahmet Eren Özen takdim etmiştir.
Çok sayıda ödülü olan Onur Akay’ın aldığı ödüller, basında da büyük yankı uyandırmıştır.
Albümleri:
Bu Gece Kalıyorum (1997)
İstanbul Ağlıyor (2001)
Single Çalışmaları:
Kavuşmak Yokmuş Kaderde (2016)
Yakalım Gemileri - Ayşe Mine ile Düet (2019)
Kitapları:
Görmeden Sevmek (Şiir, Beste, Anı ve Röportaj Kitabı - 2020)
Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği
(Konservatuvarlar İçin Ders Kitabı - 2020)
Filmografi:
Dizi
Mahallenin Muhtarları (ATV - 1997)
Şöhretler Kebapçısı (Star TV - 2004)
Ödüllerinden Bazıları:
ANA Dergisi Şiir Yarışması - Birincilik (2000)
Yüzyılın Bestekârı Ödülü (2000)
Yılın Sanatçısı Ödülü (2017)
Yılın Şarkısı Ödülü (2018)
Yılın Söz Yazarı Ödülü (2018)
30. Sanat Yılı Ödülü (2020)
TSM'ye Katkı Koyan Yazar Ödülü (2022)
Altın Kalem Ödülü (2022)
Altın Mikrofon Ödülü (2023)
Altın Plak Ödülü (2023)
TRT Repertuvarında Yer Alan Eserlerinden Bazıları:
Sevgilim Sanma Seni Bir An Olsun Unuttum (Söz: Onur Akay - Müzik: Semahat Özdenses)
Kalmadı Bu Âlemde Aşkı Yazan Bir Kalem (Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş)
Gözlerinden Dökülen Sevdanı Saklama Yar (Söz: Onur Akay - Müzik: Turhan Taşan)
Yalnız Seni Beklemek Kalbimin Son Dileği (Söz: Onur Akay - Müzik: Sadun Aksüt) (Bu şiir aynı zamanda Rüştü Eriç tarafından da bestelenmiştir.)
Unutup Bir An Seni Biraz Ben Dese Gönlüm (Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş) (Bu şiir aynı zamanda Semahat Özdenses tarafından da bestelenmiştir ve TRT repertuvarında yer almaktadır.)
Gözyaşıyla Sulanan Goncalar Hep Har Olur (Söz: Onur Akay - Müzik: Teoman Önaldı)
Tarifi Mümkün mü Böyle Duygunun (Söz: Onur Akay - Müzik: Mustafa Malay)
Sevmeyi Çok Denedim Senin Gibi Olmadı (Söz: Onur Akay - Müzik: Hasan Şanlıtürk) (Bu şiir Erol Sayan tarafından da bestelenmiştir.)
Göğe Sordum Hani Nerde Hani Yıldızlarınız (Söz: İskender Kemal Sincer - Müzik: Onur Akay)
Yollarda Bekledim Geçersin Diye (Söz: Onur Akay - Müzik: Turan İnam) (Bu şiir Sami Derintuna tarafından da bestelenmiştir.)
Hayalimdeki Ruhu Kalbime Koydum Bugün (Görmeden Sevmek) (Söz: Onur Akay - Müzik: Cengizhan Sönmez)
Sevilen Eserlerinden Bazıları:
Bu Gece Kalıyorum
Söz: Ebru Uzel - Müzik: Onur Akay
(Onur Akay tarafından albümde yorumlanmış ve albüm ismi olmuş Kürdi makamında bir eserdir. Ayrıca dizi müziği olarak “Mahallenin Muhtarları” isimli dizide de kullanılmıştır.)
Gönlümdeki Bahar Geçti Kış Geldi
Söz: Zeki Müren - Müzik: Onur Akay
(Bu eser TRT sanatçısı Ayfer Er tarafından yorumlanmıştır.)
Kalmadı Bu Âlemde Aşkı Yazan Bir Kalem
Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş
(“Müzik Demeti 3” isimli albümde, TRT sanatçısı Belgin Erol tarafından okunmuştur. Ayrıca eser, TRT sanatçısı Güldehen Marmara Terün tarafından da TRT'de yorumlanmış ve çok sayıda Türk sanat müziği konserlerinde çeşitli yorumcular tarafından okunmuştur.)
Unutup Bir An Seni Biraz Ben Dese Gönlüm
Söz: Onur Akay - Müzik: Amir Ateş
(Bu eser TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez tarafından TRT’de yorumlanmıştır.)
Sevgilim Sanma Seni Bir An Olsun Unuttum
Söz: Onur Akay - Müzik: Semahat Özdenses
(Onur Akay'ın bu şiiri, unutulmaz bestekârlardan Baki Duyarlar'ın ölümü üzerine büyük bestekâr Semahat Özdenses tarafından bestelenmiş ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu ses sanatçısı Arif Özgülüş tarafından, TRT ekranlarında defalarca okunmuştur. Şarkı aynı zamanda Onur Akay tarafında da TRT ekranlarında yorumlanmıştır.)
Görmeden Sevmek
Söz: Onur Akay - Müzik: Cengizhan Sönmez
(Bu eser, bestekârı TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez tarafından ilk kez TRT’de canlı yayında okunmuştur. Şarkıyı, İTÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve Türk sanat müziği sanatçısı Gülşah Sönmez ise ilk kez kendi albümünde yorumlamıştır ve şarkı 2018 yılında “Yılın Şarkısı” seçilmiştir. Türk sanat müziği sanatçısı Murat Seçkin tarafından da albüme okunan ve kliplendirilen şarkı, TRT sanatçıları Mine Geçili ve İsmail Özkan tarafından da TRT’de yorumlanmış ve Onur Akay’ın “Görmeden Sevmek” isimli kitabına da ismini vermiştir. Şarkı, ayrıca çok sayıda koro tarafından Türk sanat müziği konserlerinde de yorumlanmıştır.)
Gözlerinden Dökülen Sevdanı Saklama Yar
Söz: Onur Akay - Müzik: Turhan Taşan
(Bu eser, TRT sanatçısı Melda Kuyucu Kılıç ve TRT sanatçısı Gül Yazıcı tarafından TRT’de yorumlanmıştır.)
Göğe Sordum Hani Nerde Hani Yıldızlarınız
Söz: İskender Kemal Sincer - Müzik: Onur Akay
(Bu eser TRT sanatçısı Cengizhan Sönmez tarafından TRT’de yorumlanmıştır.)
(Özgeçmiş, Onur Akay’ın yazdığı “Görmeden Sevmek” isimli şiir, beste, anı ve röportaj kitabı, yine Onur Akay’ın yazdığı “Türk Mûsıkîsinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği" isimli konservatuvarlar için yazdığı ders kitabı ve Vikipedi'nin Onur Akay maddesinden alınmıştır.)