Cihat Albayrak - Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı

Cihat Albayrak

"BELKİ KÖTÜLÜKLERİ TAMAMEN BİTİREMEYİZ AMA İYİLİKLERİ ÇOĞALTABİLİRİZ."


Cihat Albayrak Cihat Albayrak 1988 Van Erciş doğumlu.

İlk ve orta öğrenimini Van'da tamamladıktan sonra 2006'da İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği programına giriş yaptı. 2010 Haziran ayında bu programdan mezun oldu.

Edebiyata olan ilgisi Victor Hugo'nun Nişanlıya mektuplar adlı, ölümünden sonra yayınlanan kitabı ile başladı. Mektup türünde kitaplar ile okuma sürecine başladı ve üniversite yıllarında ilk denemelerini yayınlamaya başladı.

İnternet üzerinden yayın yapan çeşitli dergilerde 2006'dan beri yazıyor. Edebistan.Com yazmaya başladığı ilk platformlardan...

2008'de Çalakalem Morsöz adlı e-derginin kuruluşunda yer aldı ve 5 sayı boyunca editörlüğünü yaptı.

Aynı dönemlerde İstanbul'da yayınlanan ve günlük 500bin adet basılarak ücretsiz dağıtılan 'Gaste' adlı gazetenin başlatmış olduğu 'Genç Köşe’ adlı yarışmaya katıldı ve gazetenin köşe yazarları arasına katıldı.

Üniversite yıllarında, eğitim fakültesinin ilk edebiyat dergisi ‘Araf’ı kurdu ve dergi bir buçuk yıl yayın yaptı.

Özellikle öykü türünde eserler veren Albayrak, kitap eleştirileri de yayınlıyor.

İlk okumalarının lise yıllarına denk gelmesini bir geç kalma olarak değerlendiren Albayrak, bu bağlamda Umut Topluyoruz adlı platformu kurdu. Okullara yapılan kitap ‘yardımlarını’ eleştiren bu platform, kitabın ‘hediye’ edilmesi gerektiğinin altını çizdi ve bu fikirle Türkiye’nin dört bir yanındaki ilköğretim okullarına ve liselere hediye kitaplar gönderdi. Umut Topluyoruz Platformunun projelerinden biri olan MektupKitap projesi ile, 300 İstanbullu, hiç tanımadıkları 300 ilköğretim öğrencisine, isimleri ile hitap ederek 300 mektup yazdı ve bu mektupları birer kitap hediye ederek gönderdi.

2009’da Edebiyat Üniversitesi adlı internet sitesini kurdu ve 1.5 yıl yöneticiliğini yaptı. Edebiyat Üniversitesi, yayında olduğu süre boyunca bir edebiyat okulu gibi işledi ve onlarca genç kalemin ilk eserlerini verdiği bir ortam haline geldi.

Yerel gazetelerde ve internet sitelerinde, doğup büyüdüğü kentin sorunlarına eğilen yazılar yazdı. Bu bağlamda, yerel yöneticilerle ve yerel ve ulusal sanatçılarla röportajlar yaptı.

2009 yılı boyunca Haber Türk ve Taraf gazetelerinde denemeleri yayınlandı.

2011 Mart ayında, Hayal Bilgisi Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi'ni kurdu ve yayın yönetmenliğini üstlendi. 2018 itibariyle dergi, 27. sayısını yayınladı.

2011'de Albayrak'ın Erciş'te açtığı, Hayal Kitabevi, ücretsiz kurslar düzenledi, bir kütüphane gibi işleyerek halkın ödünç kitap alabildiği bir ortam haline geldi.
Mısır için yazdığı şiiri ile Milli Gazete'de yer aldı, antolojilere dahil oldu.

Erciş Depremi hakkında yazdığı şiirleri ile Bana Şiirden Ellerini Uzat adlı antolojide yer aldı. Deprem sürecinde özellikle sivil toplum kuruluşları ve Senai Demirci'nin yardımlarıyla çocuklar için yardım projelerine imza attı.

Mayıs 2013'te Huzur Koleksiyoncusu adlı ilk şiir kitabı Serencam Yayınları'ndan çıktı.

14. sayı yayınlanan GAST[E]RCİŞ adlı yerel gazetenin yayın danışmanlığını yaptı.

Albayrak, Erciş'te öğretmen İngilizce öğretmeni olarak görev yapıyor ve hem edebi hem de sosyal sorumluluk çalışmalarına devam ediyor. Ayşe Ünsal Albayrak ile evli.

İyilik Atölyesi adlı mekanı 2016'da açan Ayşe ve Cihat, İyilik Çetesi ve İyilik Ajandası adlı iki kitaba birlikte imza attılar.

İyilik Çetesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Edebiyat Eserlerini Destek Projesince Türkiye'de ilk kez desteklenen 5 çocuk kitabından biri oldu. Anadolu Şehir Öyküleri alt başlığıyla yayınlanan kitap, 52 şehrimizin güzelliklerini anlatırken, aynı zamanda öykülerdeki çeşitli karakterler aracılığıyla çocuklara örnek oluyor.

İyilik Ajandası, her güne bir iyilik önerisi sunan bir proje kitap olarak 2017 başında okurla buluştu. 3000 İyilik Ajandası yıl içinde tükendi ve proje yüzlerce kişinin katılımıyla günübirlik uygulandı.

Yayın Yönetmeni olduğu Hayal Bilgisi Dergisi, 2015 yılında, İstanbul Edebiyat Festivalinde, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Şeref Beratı ile ödüllendirildi.

Ayşe ve Cihat, 2015'ten bu yana, Erciş'te Erciş Edebiyat Şölenini organize ediyor. 2017'de ilk kez Erciş'te ve Patnos'ta kitap günleri düzenleyerek, bölgede bu alanda ilkleri gerçekleştirdi.

Ayşe ve Cihat ayrıca, www.edebiyathaberleri.com alan adlı internet sitesini de yayına hazırlıyor.

Van Yazarlar ve Şairler Derneğinin kurucu yönetim kurulu başkanı olan Albayrak, Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir.