Hatice Ener - Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı

Biyografi

Hatice Ener Konya Türkiye doğmlu.Konya Kulu`da ortaokulu bitirdi.Ankara Lisesi 1.yılı bitirdi, sömestr döneminde rahatsızlandığı(Seker Hastaligi) için okula devam edemedi ve okula devam edememesi yapacağı şeylerin bitişi olarak gördü.Fakat azimliydi pes etmek ona göre değildi.1989 yılında Nevşehir Lisesi 2 ve 3. sınıfını dışardan bitirdi,2013 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Lisans Açıköğretime girdi dördüncü döneme başlamadan bıraktı.1990 yılından beri Avusturyada yaşamaktadır Kemal Ener ile evlenmiştir. Teknoloji ve bilime ilgisinden dolayı 2003 yılında ECDL Computer ehliyetini yapmıştır.Bütün zamanları toplum inceleme ve yazmakla doludur.Kalabalıktan ve kargaşadan uzak gitmiştir onun için zaman kaybıydı.Ve kalabalık kalabalıklar sürü olmuş ve olmaktan bihaber kalabalıklar. Kalabalıkların konusu belki yaşam mücadelesidir ötesi kapitalizm ve faşizm tarafından oluşturulmuş yaşam mücadelesidir.

Ve insan her zaman aldanır aldatılır bu yaşam mücadelesinde, bilerek bilmeyerek.Oysa dünya doğum ve ölüm arasındaki doğanın bahşettigi bütün güzelliği ve nimetiyle yaşanılası bir hayattır.Ve bu hayat ve bu yaşam bütünüyle en son küresel adı verilerek insanlığa dayatıldığı gerçekliğini savunmuştur.Yalan hırs kin kendisine aykırı olduğu için yalnızlığıyla kolkola gezmiştir hayatı boyunca.Asidir isyankardır farkındadır, insan hayatının %70 nin insanın kendi istemi dışında oluşturulduğuna.*Kavgaysa en büyük Kavga aşk ise en büyük Aşk hayat ilkesi olmuştur.

Edebiyat

İlk şiirini 1979 da yazdı.Hayatı boyunca insanları incelemesi, insan hareket davranış değişim dönüşümünün etkisi, ilk şiiri dahil bütün yazılarında belirgindir.
Kadının toplumdaki yerini çocuk yaşlarda farketmesi, Yazı Şiir dilindeki isyanın özgürlük ve gerçekliğinin yaşamdan ibaret olduğu düşüncesi bir çok şiirinde makalesinde belirgindir.İnsanın yaşama olan aldanışını aldatılışını, bu aldanışla iyi ve kötünün icratcısınında yine insanın kendisi olduğu yazılarında belirgindir.
Şiirde hece ve ölçüden uzak gitmiştir,hece ve ölçünün duygu his estetik ses ve ahengin şiirde kalıplaştırdığına inanmıştır. Hece şiirini,yürüyen bir insana adımlarını sayarak yürü diye dayatılmasını, şiirdeki hecenin aynı manada olduğunu savunmuştur.Ayrıca imgeninde okuyucunun, şiirdeki temaya ulaşmasında bir engel olduğuna inanır tabiki imgede 20.Yüzyıl dehası Nazım Hikmet şiirini bu düşüncesinin dışında tutmuştur. İçinde insan olmayan şiirin, kelime yığınından ibaret olduğuna inanır.
Ne yazık ki bugün Türk şiirinin hakettiği yerde olmadığına inanır.Türk şiirinde 2.yeniden sonra şiirin duygu ruh estetik ses ahenk ve manadan yoksun olduğu düşüncesindedir.
2.yeni toplumdan uzaktır.Bunu toplumların postmodernite çağ atlama aşamasında, önce insanda sonra şiirde duygu his estetiğin dezenformasyona uğradığını savunmuştur.
Hatice Ener`in yazıları şiiri bireye değil Dünya hitablıdır kozmiktir.şiirinde dünyayla hasbihaldir bu bütün şiir ve yazılarında belirgindir.Haksız eleştirilerde,kozmik şiiri bir zümre bir toplumla isimlendirmek ahmaklığın handikapı olarak görmüştür.
1988 yılında yazdığı ilk şiirlerinden 'SEN NESIN' şiiri evrenselliğin açıklayıcı bir örneğidir.

Sen Nesin


Ey insan sen nesin biliyormusun
Haberin varmı kendinden
Sen
Bazan ahmak ukala olabilen bir robot
Sen
Dünyanın her olayını her hareketini içine alsada
Seni yine aşamayan bir bilgisayar
Sen
Vidasını sık istediğini yap
Önüne geçsen kıyıp doğrar
Vidasını gevşet sana muhtaç bir makinasın
Estağfurullah
Sana robot bilgisayar makinasın demedim
Demek‘ki herbirinden bir parça var sende
Sen bir dahisin ey insan
Dünya büyüklügünde bir tarlasın
Bu tarlada insanlık sevgi yetiştirmeyi unutma

Hatice Ener
28-4-1988