Bunca sıkıntılar, çaresiz dertler
Niçin başımıza geldidiyorsun
Karun gibi sayısızca servetler
Biriktirdin, bir de haram yiyorsun
Helalden uzaksın, harama yakın
Haksızlığa karşı çıkmıyor gıkın
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Katılıyorum size ,ben sadece duyguyla ilgilenirim mesela
Şiirler, darası iyi alınmış güzel söz demeti olmasının yanında aynı zamanda iyi bir kompozisyon özelliğine de sahip olmalıdır. Netice de şiir edebi yanı ağır basan bir eser olmalı,
Yani okunan şiir akıl süzgecinden geçirildiğinde; bir girişi bir gelişmesi ve bir sonucu olduğu gibi mana bütünlüğü içinde konusu içeriği bakımından insanı düşündürmeli güncel olmasının yanında geleceğe de bir ufuk çizebilmeli, duygusu vurgusu yerinde olmalı, kısaca okuyana derin duyular hissettirmeli ve haz vermeli, yoksa sadece kafiyeli ve akıcı sözcüklerin yan yana dizilmesiyle oluşturulan dörtlük yapısı ile ortaya konan metin şiir olamaz, olmaz.
Özetle şiir hem kulağa hem gönüle hem akla hitap etmeli aynı zamanda içten samimi yürekten gelen kelimelerle örülmüş olmalı, öyle ki işlenen temaya göre; ağlatacaksa ağlatmalı, güldürecekse güldürmeli, düşündürecekse düşündürmeli, duygulandıracaksa da gerçekten o hususu bizzat yaşarcasına adam gibi duygulandırabilmelidir.
Kısaca şiir okuyucuya, o üç beş dize ile bir mantık zinciri içerisinde arzu edilen mesajı verirken insana da o konuda bir ufuk çizmeli ve bir hedef armağan etmeli-göstermeli, yoksa bir fikrin dayatılması veya ben yazdım oldu şeklinde tek taraflı yönlendirici bir şey de olmamalı yaşanılan toplum içerisinde genel kabul gören düşünce çerçevesinde insanları ayrıştırmaya değil bütünleştirmeye adeta bu toplumun tutkalı mayasına has olmalı, aynen Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği zaman kendi ileri gelenlerini toplayıp “onlara bundan böyle Allah’ın kullara soracağı hususları bu belde de benim adıma benim tebama sormayın, siz onlara; sadece aç mı açık mı bir ihtiyaçlarının olup olmadığı şeklinde dünya ile ilgili hususları sorun bu benim sizlere buyruğumdur” gibi bir fermanda bulunması her şeyin bir birine karıştırıldığı bu gün daha çok anlamlı hale gelmiştir.
Bu nedenle şiir bir gruba bir zümreye hesap sorma cezalandırma veya başka bir grubu ayrıcalıklı hale getirme yüceltme aracı olarak kullanırsa o zaman o şiir değil talimat, emir, mersiye methiye veya direktif olabilir. Yazan yazmıştır ama her yazılan da şiir olmuyor tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolup giden sayız şiir adına kaleme alınmış metinler mevcuttur diyorum. Saygılarımla.
Ben şairim her konuda, her düşüncede şiir yazarım.Beğenen olur,beğenmiyen olur saygı duyarım.Herkes aynada kendisini görür.
Katılıyorum size ,ben sadece duyguyla ilgilenirim mesela
Buna şiir bile denemez sağ gerici bir zırva.
Şiirler bir kompozisyon gibidir yani bir giriş bir gelişme ve bir sonuç içerirler , bu yetmez bir mana anlatmalı şiir yani şiirin konusu içerik bakımından güncel olmalı, bilimsel olmalı, gönül duygusu olmalı, kısaca haz vermeli , akıl içermeli , Bir tek uygunluğu dörtlük yapısı ile şiir yapılanmış olmaz, hem kulağa , hem duyguya, hem gönüle, hemde içtenlik aklı ile hitap etmeli , ağlataçaksa ağlatmalı, düşündürecekse düşündürmeli,güldüreçekse güldürmeli, duygulandıracaksa duyglandırmalı,üzecekse üzmeli, hüzünlendirecekse hüzünlendirmeli ,kısaca insana , okuyucuya bir mantık mesajı vermeli, camiye gelmezsen, namaz kılmazsan, oruç tutmazsan, hacca gitmez isen, ne bileyim bir dinin vecibelerini yerine getirmez isen salgın hastalığı ile cezalandırılsın demek bu hurafa düşünceyi şiire yaslamak asla şiir değildir ben yazdım tamamdır diyorsa şaire sözümüz yok ,bize kutlamak düşer , şiire sözümüz bu şiirin aklı ve mantığı yok , , olmamış ,yakışmamış diyorum saygılarımla
mesajlar içeren akıcı br şiir.
Çok saçma camiye gitmedim diye başıma hiç birşey gelmez. Bu şiirin mantığı doğru olsaydı İsrail, Amerika Almanya Fransa israil her gün helak olurdu. Müslümanlar o diyarlara gitmek için yollara düşmezdi. Bu şiir esasen islamla da çelişiyor. Yazım biçimi ve kafiyelerini beğendim fakat anlam bakımından tam bir saçmalık.
Günün şiirini kaleme alan değerli şairi yürekten tebrik ediyorum.
Arif insandan irfan dolu sözler.
Günün şairesini, şiiri vesilesiyle kutluyorum.
Güzel bir eser okudum.
.
Biraz nasihat, biraz yergi...
Bu tarz şiirler, özellikle "ilahî" tarzı şiirler, en azından haftanın bir günü, "cuma" günü günü şiiri seçilse daha isabetli ve yerinde olur sanırım.
Seçici Kurul'a teşekkürler.
Selamlarımla...
Günümüzü özetleyen bu güzel şiiriniz için sizi yürekten kutluyorum şaire...Başarılar dilerim,selamlar..
Bu şiir ile ilgili 14 tane yorum bulunmakta