Urfa'da Hoyrat Geleneği Şiiri - Yorumlar

İsa Özbudak
14

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

URFA’DA HOYRAT
Halkın her yörede dertlerini, sıkıntılarını, mutluluklarını anlatış biçimidir. Değişik, doğa ve sevda konularıyla ilgili duygu ve düşüncelerini apayrı bir şekilde yorumlamışlardır.

Urfalılar, dile getirmek istedikleri her şeyi; halkoyunlarıyla türküleriyle ve hoyratlarla dile getirmişlerdir. Urfa’da hoyratlar çoğunlukla; aşk, ayrılık, keder gibi duyguların yanı sıra özlem, yiğitlik, gurbet, yadırgama gibi duyguları da işlemiştir. Gönüllerdeki duyguları anlatma da önemli rol alan hoyrat aynı zaman da anonim halk edebiyatını çok güzel örnekleriyle temsil etmektedir.

Urfa’da birçok tanınmış hoyratçılar bulunmaktadır. Bunlar; Kuloğlu Mustafa, Kirişçi Halil baba, Mühişin oğlu Ali hafız, Hacı ibiş efendi, Kanuni cürre Mehmet, damburacı derviş, mukim Tahir gibi birçok hoyratçı bulunmaktadır. Urfa’da hoyratlar çeşitlerine göre ve okunduğu makama göre şöyle sıralanabilir; Düz Urfa hoyratı (divan makamı) , tecnis (Kürdi makamı) , isfihan(Hicaz makamı) , mesnevi(Hicaz makamı) ,Kalata(Hicaz makamı) bunların yanı sıra birçok makamda söylenen hoyratlar insanların gönüllerinde adeta taht kurmuştur.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta