TÜRK DİLİ ÜZERİNE
I. BÖLÜM
-Bir Milleti Millet yapan ana unsurlardan en başta geleni, ortak konuşulan bir Ana Dil'in olmasıdır. Ortak bir dili olmayan toplumlar MİLLET tarifine giremezler. Henüz kabile olarak kalmışlar demektir. Onlara Millet diyemeyiz. Dilsiz bir insanın kendini anlatamaması gibi, dilsiz bir toplumun da varlığını sürdürmesi imkansızdır. Millet olamayacağı gibi, devlet de olamazlar.
-Konfüçyus’a sorarlar: “Bir ülkenin yönetimi size verilseydi, ilk olarak değişime nereden başlardınız? ” Büyük düşünür şöyle cevap verir: “-Hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle işe başlardım. Çünkü dil kusurlu olursa, kelimeler düşünceleri iyi anlatamaz. Düşünceler iyi anlatılamazsa, yapılması gerekenler doğru yapılamaz. Görevler gereği gibi yapılmazsa, töre ve kültür bozulur. Töre ve kültür bozulursa, adalet yanlış yola sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk, ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. İşte bunun içindir ki, hiçbir şey dil kadar önemli değildir.”
-Hz. Nuh'tan oğlu Yasef'ten bu yana var olan Türk Milleti 17 İmparatorluk ve 200 devlet kurmuştur. Tarihe damgasını vuran Türk Milleti'nin dili TÜRKÇE'dir. Bundan sonra da hep TÜRKÇE olacaktır. Ancak bu durum tarih boyunca böyle olmamıştır. Türkler'in Orta Asya'dan, İran, Arabistan ve Avrupa topraklarına fetihlere çıkması ile Türkçe tehlikeler yaşamaya başlamıştır.
çatı katındaki odanın
kuytu bir köşesinde
kumaşındaki eski yağmurların
hüzünlü kokusuyla