Ahmet Mustafa Kulaber - Türk Ocaklarının ...

Ahmet Mustafa Kulaber
173

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Bilindiği üzere Birinci Dünya Savaşı 1914'te başladı. 1918 yılında Osmanlı. Müttefiklerinin yenilmesi sonucunda Mondros Anlaşması ile bağımsızlığı sona ermiş, ancak Türk Ulusu olarak henüz teslim olmamıştır. Türk halkı yöresel örgütler kurarak yer yer direnişlere başlamıştır. Karşımızda İngiliz. İransız, İtalya Yunan askerleri ile doğuda Ermeni çeteleri yanı sıra Kürt Teali, İslam Teali, İtilaf ve Hürriyet. Sulh ve Selamet. İngiliz Muhipleri... gibi zararlı dernekler kurularak işgalci güçlere destek olunmuştur. Ayrıca padişah yanlısı Kuvay-i İnzibatiye örgütü de arkadan vurmaya çalışırken Ulusal Kurtuluş Savaşına destek olacak Trakya-Paşa eli Vilayet-i Şarkiye Müdafii Hukuku Milliye. İzmir Reddi İlhak. Trabzon ve Havalesi Âdemi Merkeziyet Dernekleri kuruldu. Atatürk'ün Samsun'a çıkışı olan 19 Mayıs 1919 tarihinden sonra ulusal dernekler bir çatı altında toplanmış. Kurtuluş Savaşını vererek düşmanların denize dökülmesine olanak sağlamıştır.
1920 yılına kadar 30 şubesi olan Türk Ocakları Büyük /aferin kazanılmasında çok büyük rol oynadığını Mustafa Kemal Atatürk beyan etmişlerdir.
Büyük Zaferle sonuçlanan 9 Eylül 1922 tarihinden sonra 19 şubesi daha açılan Türk Ocakları gerek Türk Ulusu ve gerekse Mustafa Kemal tarafından ilgi, takdir ve tebrik ile karşılanmıştır. 1924 tarihinde şube sayısı 71' e ulaşan Türk Ocaklarına gösterilen ilginin bu denli fazla olmasının nedeni Mustafa Kemal'in sahip çıkma tutum ve davranışıdır.
Meşrutiyet döneminden itibaren (Bütün dünyada olduğu gibi) ulusalcı, halkçı, uygarlıkçı düşünceleri savunan Türk aydını ve gençliğini fek çatı altında toplamayı başaran Türk Ocakları mütareke döneminde ulusal direnişi sağlamada büyük yararlıklar gösterdi. Kurtuluş Savaşını maddi ve manevi yönden bu ocak çağdaş Türkiye ülküsünü Türk Halkının benliğine işlenmesinde büyük etken olmuştur. Atatürk yurt gezilerinde Türk Ocakları'nı
ayrı ayrı ziyaret etmiş gençlere önemli söylevde bulunmuştur. Ayrı adlar altında kurulan ulusal dernekleri Türk Ocaklarında birleşmeleri önerilerinde bulunmuştur. Özellikle öğretmen ve öğrencilerin üye olduğu bu ocaklarda önemli konuşmalar sapmıştır.

Birinci Dünya Savaşının sonuna kadar İttihat ve Terakki Partisi hariç ülkede bulunan tüm siyasi partiler zamanının yönetimince kapatılmış, derneklerin çalışmaları tümüyle durdurulmuştur. Türk Ocakları ise kuruluşundan 1931 tarihine kadar çalışmalarını sürdürmüştür. Ulusal duygu ve düşünce her ulus için önemlidir elbette. Ulusal duygu ve düşünceden yoksun bir toplumun başarıları olası değildir. Türk Ocakları ulusal duygu ve düşüncesinden asla sapmamıştır. Çalışmalarını titizlikle sürdürdü. Yayınladığı Türk Yurdu Dergisi ile işlevlerini pekiştirmiştir. Türk Ocaklarında örgütlenen İstanbul Erkek Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Öğrencileri. Kayseri'de öğrenimini sürdüren lise son sınıfı öğrencileri ile öğretmenleri, Kastamonu gönüllü gençleri Çanakkale Savaşına katılmış ülkesini savunurken tamamı şehit olmuştur. Ayrıca İstanbul Mitingini hazırlayan Türk Ocakları üyeleri (Türk aydınları) İtilaf devletlerince yakalanıp Malta adasına sürülmüştür. Bunların arasında Halide Edip Adıvar'la İstanbul Mitingini düzenleyen Türk Ocakları üyelerinden Süleyman Nazif. Ziya Gökalp ve onlarca aydın İngilizler tarafından Malta Adası'na sürülmüşlerdir. Sakarya Oymağı adı altında Sakarya Meydan Muharebesine gönüllü katılan Türk Ocakları gençlerinin tamamı şehit düşmüştür.

Tamamını Oku