Türk Dil Bayramı

Süleyman Lemos Yıldız
41

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Türk Dil Bayramı

Türk Dil Bayramı

Türk Dil Bayramı 1960 yılından beri Karaman'da resmi törenle kutlanmaktadır.

Ancak;

*Karamanoğulları Beyliği'nin kurucusu Kerimüddin Karaman Bey'in,

*Türk Dilinin mimarı Şemsettin Mehmet Bey'in,

*Mehmet Bey'den sonra Beyliğin başına geçen kardeşi Güneri Bey'in,

türbe mezarlarının Ermenek İlçesine bağlı Balkusan Köyünde olması,

*Ayrıca Karamanoğulları Beyliğinin ilk Başkentinin ERMENEK olması,

nedenleriyle kutlamalar 1998 yılından beri ERMENEK' te mahallinde yapılmaktadır.

NEDEN DİL BAYRAMI KUTLANIYOR? .

Türk Dil Bayramının, Ermenek ve Karaman'da resmi törenler ile kutlanlanmasına açıklık getirmek için tarihi belge ve gerçeklere bakmak ve bir kez daha hatırlamak gerekir.

KARAMAN Aşireti, Oğuzların avşar boyuna mensuptur. Avşarlar, XIII. yüzyılın ilk yarısından itibaren gerçekleşen Moğal istilası sonucu orta asyadaki yurtlarını terkederek İran ve Azerbeycan üzerinden Anadolu'ya gelmişlerdir. Oğuz soyları, Anadolunun doğusundaki topraklarda Türk kimlikleriyle değişik zamanlarda değişik ism altında Türk Devleti kurmuştur.

Anadolu (Türkiye) Selçuklu Sultanı Birinci Alaaddin Keykubat (1219 - 1237) ,Moğal istilası nedeniyle Anadoluya gelen TÜRKMEN Aşiretlerini genellikle Bizans İmparatorluğu sınırlarına yakın bölgelere yerleştirmekteydi.

Sultan Alaaddin Keykubat Karaman Aşiretini de, 1228 yılında Romalılar soyundan gelen Rum Tekfurlardan alınan Klikya (TAŞELİ) Bölgesinin Ermenek havalisindeki Toros Dağlarına yerleştirdi.

Bu dönemde Karaman Aşiretinin Beyi Sadeddin oğlu NURE SOFİ' dir. Nure Sofi, bilğe kişiliği ile Türkmenler arasında sevilip, sayılmaktadır. Karaman Aşireti Beyi Nure Sofi, zamanla orta Toros Dağlarındaki hiristiyan Romalı tekfurlardan bölgesindeki kaleleri birer, birer alarak topraklarını ve bölgesini genişletti. Böylece hem yöresinde ve hemde Türkmen Aşiretleri arasında nüfuzunu, etkinliğini ve saygınlığını iyice arttırdı.

Esasında bu yıllarda askeri ve idari yönden iyice güçsüz ve etkisiz hale gelen Konya merkezli Anadolu (Türkiye) Selçuklu Devleti, Moğallar ile ilhanlıların kontrolüne girmişti.


Türkmen Karaman Aşireti Beyi Nure Sofi 'nin 1256 yılında ölümünden sonra yerine oğlu KERİMÜDDİN KARAMAN, aşiretin beyi oldu. KARAMAN BEY, Ermenek, Mut, Gülnar ve Silifke kalelerini muhasara eder ve Ermenek kalesini ele geçirir ve Ermenek'i,Karamanoğulları Beyliği'nin Başkenti yapar.

Kerimüddin Karaman Beyin, sahip olduğu Ermenek ve havalisinde serbestçe haraket etmesi ve diğer Türkmen Beylerinin üstündeki nüfuzunun artması Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Dördüncü Ruknettin Kılıç Aslan'ı endişeye düşürür.

Böylece Selçuklu Sultanı Kılıç Aslan, hadise çıkmasın diye Larende (Karaman) Kalesini ikta olarak yani verği ve gelirlerini toplaması için Karamanoğulları Beyliği Beyine verir. Ayrıca Beyin kardeşi Bunsuz Beyi de Konya'daki Sultan sarayında Candar (Muhafız) olarak görevlendirir.

Ancak, Anadolu Selçuklu Sultanı'nın Antalya, Alanya ve Denizli'deki uç Beylerini sudan bahanelerle cezalandırmasından çekinen ve bir gün sıranın kendisine de gelebileceğinden endişelenen KARAMAN BEY, 20 000 kişilik ordusuyla Sultana karşı Konya üzerine yürür ve Gevele' de yapılan savaşta mağlup olur. Kardeşleri idam edilir, esir düşen oğulları ise hapse atılır.

Kendisi de Ermenek yöresindeki Toros Dağlarının içlerine çekilerek kurtulur.

Karamanoğulları Beyliği Bey'i Kerimüddin Karaman Bey'in 1261 senesinde vefatı üzerine Gevele Kalesinde hapiste bulunan en büyük oğlu Şemseddin Mehmet, Selçuklu Vezirinin yardımıyla serbest bırakılınca Ermenek tımarının sahibi olarak Karamanoğulları Beyliğinin BEY'i olur.

Anadolu Selçuklu Sultanına karşı kin ve nefret duyğuları besleyen Karamanoğulları Beyliği Bey'i Mehmet bey, üzerine gönderilen Selçuklu- İlhanlı karışımı Sultanın Ordusu'nu Göksu Derben'di mevkisinde ki savaşta bozğuna uğratıp, mağlup eder. Sultanlığı ele geçirmek için Konya üzerine Türkmen yiğitlerinden teşkil edilen 20 000 kişilik ordusuyla yürür ve Konya'yı alır.

Böylece Konya'daki Sultanlık Sarayını nüfuzu altına alan KARAMANOĞLU MEHMET BEY, cimri lakaplı Alaeddin Siyavuş'u 1277 senesinde Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı ilan eder ve kendisi de SELÇUKLU BAŞ VEZİRİ olur.

Esasında Anadolu Selçuklu Devleti'nin resmi devlet dili Arapça ve Edebiyat ile yazışma dili Farsça ve uçsuz, bucaksız Konya ve Karaman ovalarının yanısıra devletin diğer bölgelerinde yaşayan tebaanın (Halkın) konuştuğu ve dertleştiği dili TÜRKÇE dir. Devlette böyle bir ikilem mevcuttu.

Anadolu Selçuklu Devletinde yönetenler ile yönetilenler arasında DİL konusunda çok büyük bir farklılık ve uyumsuzluk olup Devletin dili konusunda birliktelik sağlanamamıştı. Devlet Erkanı ve Kurumları ile halkın farklı, farklı diller kullanması genelde büyük reksiyonlara neden oldu.

Nitekim bu dönemde yaşayıp halkın içinden gelen Yunus Emre, Taptuk Emre, Sarı Saltuk ve Hacı Bektaş Veli.. gibi Türk kültür tarihinin büyük şahsiyetleri, Halk Ozanları ve Önderleri eserlerini TÜRKÇE yazıp, söylemekteydi.

Anadolu Selçuklu Devleti Veziri ve Karamanoğulları Bey'liği Bey'i MEHMET BEY, 1277 yılında ilk Divan (Meclis) toplantısına katılır.

Divan üyelerinin Divanda hep arapça konuştuğunu görür. Mehmet Bey, konuşulanları ya anlamaz yada anlamamazlıktan gelir. Zira Divanda konuşulan Dil ile halkın konuştuğu dil aynı değildir. Bu durumun, devlet olma öğesiyle bağdaşmadığını anlar.

Bu bağlamda KARAMANOĞLU MEHMET BEY 13 Mayıs 1277 tarihinde yayımladığı:

'BU GÜNDEN SONRA HİÇ KİMSE SARAYDA, DİVANDA, MECLİSLERDE VE MEYDANDA TÜRKÇE'DEN BAŞKA DİL KULLANMAYACAKTIR. DEFTERLER DAHİ TÜKÇE YAZILACAKTIR. '

Fermanı ile Anadolu Selçuklu Devletinin resmi dilini ilan eder.

Böylece güzel ve öz Türkçemizi, Fars ve Arap dillerinin etkisinden kurtarır.

KARAMANOĞLU MEHMET BEY, Türkçemizi, milletine kazandırmanın yanısıra;

' MİLLETLERİ MİLLET YAPAN DİL BİRLİĞİDİR '

Öğesinin önemini bundan 734 yıl önce vurgular.

Anlayan anlar...

Ruhun şad olsun MEHMET BEYİM...


09- MAYIS 2011

SÜLEYMAN YILDIZ/ (Lemos5303)

Süleyman Lemos Yıldız
Kayıt Tarihi : 13.5.2011 11:06:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Şerafettin Muş
    Şerafettin Muş

    tarihi bir arşivi okumanın hazıyla kalemini selamlıyorum eline sağlık arkadaşım sağol

    Cevap Yaz
  • Mehmet Özparlar
    Mehmet Özparlar

    Arkadaşım okuyunca bilgilerimizi tazelemiş olduk,bu tarihi bilgileri aktarımınızdan dolayı yürekten teşekkürler.Sanırım bilmeyenler de okur fikir sahibi olur.Saygılarımla,sağlıcakla kalınız.

    Cevap Yaz
  • Nesrin Asena
    Nesrin Asena

    Kutluyorum yürekten ve saygılar bırakıyorum duyarlı yüreğinize....

    Cevap Yaz
  • Hanım Gemiciüzel
    Hanım Gemiciüzel

    bu güzel tarihi bilgilendirme ye yürekten çok teşekürler tam puan saygı sevgiyle

    Cevap Yaz
  • İsmail Sağır
    İsmail Sağır

    GÜZEL PAYLAŞIM İÇİN KUTLARIM.. TEBRİKLER

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (5)

Süleyman Lemos Yıldız