Bayram Kaya - Toplum Ve Halkın Masal Ger ...

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Şurası bir gerçekti ki komün yaşamın sosyal birlik unsurları, atalar tecrübesini, kutsal kıldılar. Bu kutsal edilenlerin, somut simge halindeki belirtişlerini de totemleştirdiler. Totemin her yerde gözeten yaygın mana (atalar gücü ve ata ruhu) gücü, simge olarak gözle görülen, temas edilen bir somutluktu. Sosyal birlik üyeleriyle, totemin temaşa etmesiydi bu. Bu dokunulmaz olanın göze, kulağa beyne, bedensel rakslarla hitap edişin, yasa konması idi. Bir yasallaşma bir tüzenleşme idi. Bu, yasal olanın dokunulmaz olanın benimsetiliş gücüydü. Aynı şekilde bu, yasak olanı, yanlış olanı, günah olanı da yasak kılmaydı.

Yani soysal öğrenmeler sosyal yaşayışla benimsetilirdi. Bir yandan da özellikle de toplumsal yaşamdaki nesnel olanın dayatmaları vardı. Ama bu dayatılanların da bir, nesnel ilişkisellik olduğu yada yasal zorunluluktan ötürü olduğu, henüz bilnip anlaşılmış ve ortaya konmuş değildi. Sadece öyle olduğu hissedilen bir zorunluluk vardı. Ve bu zorunulukların benimsetilmesi gereken bir meşruiyetleştirilmesi vardı. Bu da kutsal ve anlayışsal olan sembollerin, totem giyinişleri üzerinden genel geçerli yapılması idi.

Bunda ötürüdürki bu nesnel yasallıklar, tabii ki daha sonraları da sınıfsal çelişki öznellikleri, artık totem (çok sonra tanrılar) buyruğu olarak, sosyal birlik üzerinde yaptırımlaşıyordu. Sosyal birlik üyeleri genelde isim almazdı. O totemin adı ile anılırdılar. Domuz totemli, deve totemli, it totemli, öküz totemli, mısır, buğday, fasulye totemli olmak, ayırt edici bir özellik ve tanımlılıktı.

Deve totemli bir topluluk üyesi, akrep totemli bir topluluk üyesini, akrep olarak görüp tanımlıyordu. Aslında akrep dediği, insan kişilerdi. Her bir topluluk kendini, başka ve insan görüyordu. Ama karşı grubu da totemi ile söylemek zorunda idi. Aynı şekilde akrep totemliler kendilerini “insan” görüp karşısındaki grubu, “deve adamlar” diye tanımlıyordular. Topluluklar, ittifakı nedeniler ile yani bu totem aidiyetliklerlen zorunlu olaraktan anlaşmalara, sözleşmelere vardılar. Ve kutsal sosyal yaşantıyı birleştirmelerinin, anlaşması içinde oldular. Birleşen, iki farklı aidiyet grubundan biri olan akrepler, insanlara (deve adamlara) göre, birden insan olmuşlardı. Yani insan saymışlardı. Yani develer gibi olmuştular. Aynı şekilde de, kendilerini insan gören akreplere göre de develer birden insan olmuştu.

Tamamını Oku