Tarihselliğini Arayan Düşünce 11 Şiiri - ...

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

11-]Böylece birbiri ile girişemeyen her bir etnik totemi aitlikler, girişmelerini “insan olma”; “insan olmanın tabu kültü” üzerinde meşrulaşmanın birleşilmesi; “insan olmayla aitleşen totem kültürüdür”. İnsan kavramı yaratılmasında; can kan gibi her biri bir totemi aitti tanımlatılmalar; insan birleşimi içinde ve her biri bir totemler sureti olmanın sembolik harmanlanışla, ilk insanın tasımsa varyasyonu, ortaya konacaktı.

Biyolojik insan dünyaya geleli yüz binlerce yıl olmuştu. Ne var ki sosyal insan; sosyal kültürlü girişen insan; tarihte ilk kez buluşup giriştiriliyordu.

Her bir grubun bir temsilcisi olan ilah ve ilahelerin özelliği; yaratılış kavramıyla, insan ruh ve suretinin üzerine konmuştu. Gayri, insanın bir özelliği ve güzelliği İnannadansa; insanın zekâ ve bilgeliği de Enkidendi. Ve dahi insanların görünüşleri de, Andandı, yani Anunnakilerdendi vs. Artık bir “insan” çok özellikli ve çoklu düşünmenin kültürüydü.

Bir arada oluşla, yan yana gelecek olan etnik gruplar; yeni birleşik yapıları ortaya koyamadan önce ahitleşmeler düzlemine geldiler. Gruplar bu düzlem içine her biri kendi totemi sosyal üretim kültürü içinde oluşlarıyla, ittifakın yapısı içine geleceklerdi. Böylece ittifakın yapısı kendisini; meslekler içinde bir arada olurla bulacaklardı. İttifak, çoklu yapısını gözleri önünde pırıl pırıl etmesiyle fark edecektiler.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta