Saniye Bozlu - Tarih Şiiri - Antolojime ...

Saniye Bozlu
83

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Geleceği Allah'tan başka kimse bilemez. Falcılık şarlatanlık ve göz boyamadan ibarettir. O halde geleceği öngörmek ve yönlendirmek nasıl mümkün olmaktadır?
Bunun tek izahı vardır. "Akıl ve tecrübe" "Tarihi iyi bilip doğru değerlendirme".
Bir çocuğu bir yetişkinden ayıran nedir? Zekası mı? Hayır, hayat tecrübesidir. Çocukların dimağları taze, içgüdüleri kuvvetlidir. Kalpleri sevgi doludur ancak öğrenme anca yaşadıkça edinilecektir. Tıpkı yanan bir sobaya el sürerse olacakları deneyimleyen çocuk gibi, hayatımız boyunca bu öğrenme bitmez. Matematik ve diğer bilim dalları gibi Tarih de aslında kesin sonuçlar içerir. Nedenleri ve gelişimi aynı olan olayların sonucu farklı olamaz. " Tarih tekerrürdür çünkü aynı özellikleri ve şartları taşıyan ortamlarda yapılan deney aynı sonucu verecektir. İki kere iki dört tür çünkü. Ve hangi muhasebeci isterse istesin değişmeyecektir.
Ancak gerekli ve gözden kaçırılmaması gereken bir şey var. " Olayları doğru değerlendirmek"
İşte burada yine çocuklarımızın sahip olduğu müthiş sağduyu ve üstüne eklememiz gereken bizim tecrübelerimiz. Çünkü bazen tarihin tekerrürü bir ömrü geçecek uzunluğa tekabül edebilir, Bazen de bu süreç gözümüzün önünde yaşanır biter de farketmeyiz.
Tarih boyunca güçlü devletlerin asimile politikalarının nedeni işte tam olarak da budur. Kendinizden aşağı bulduğunuz bir ırkı ya da bir zümreyi (ki kimse kimseden üstün değildir, sınıf farkına inanmam.) neden sizinle aynı donanıma getirmeye uğraşasınız. Madem değmeyecek olarak görürsünüz, neyi "iyileştirme çabası" dır bu. Ki gelişen dünyada iyilik ve kötülük de bu kadar göreceliyken. Amaç zaten daha iyiye yöneltmek değildir, kafaları bulandırıp, gerçeği farkedemeyecek kadar muhakeme yeteneğini kendi lehine çevirmektir. Ve bu da anca bağnazlıktır, başka bir şey değil.
Yalvarırım tarihteki olaylardan birini, iki zıt kutup yandaşları dan, ayrı ayrı dinleyiniz. Olay zaten yaşanmış ve bitmiştir. O halde sonuçları sugötürmezdir. Oysa o kadar farklı iki yorum dinlersiniz ki ve şaşırtıcı derecede ikisi de ikna edicidir. Halbuki gerçek tektir, öyle değil mi? İki kere iki demiştik hatırlarsınız. Öyleyse hata nerededir? Bizi yanıltmaya çalışan hangi taraf araştır, dur bakalım? Burada bir somut örnek vermeden geçemeyeceğim.

Tamamını Oku