Tahammüle sınırı olmayanlar Şiiri - Yoru ...

Gültekin Zoroğlu
12

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Malesef eleştiriye bu bilinçli bile yapılsa
Cevap vermesini ögrenmemiz gerekiyor
Eleştiriyi kaldıramayanlar şair değildir.
Olsa olsa şari bozuntusu olur

Tamamını Oku
  • Hasan Tan
    Hasan Tan 21.12.2006 - 20:30

    Bu sayfada size ait şiir bulamadım..!

    Bekleyelim bakalım.

    Cevap Yaz
  • Tamer Duran
    Tamer Duran 21.12.2006 - 01:21

    Bir ilave yapmak istiyorum.
    Her hangi birinin bir tek cümlesini okuduktan sonra aynı kişinin herhangi bir yazısını nerede görsem tanırım. Zira cümlelerin de kendilerine has karakterleri vardır. Tıpkı sahiplerine benzerler.
    Bu da özel uğraşlarımdandır. Hobi olarak yani.
    Saygılar...

    Cevap Yaz
  • Tamer Duran
    Tamer Duran 21.12.2006 - 01:02

    Sayın, Gültekin Zorlu;
    Antolojiye eklenen şiirlerin tamamına yakınını okurum. Buna sizin yazdığınız şiir ya da düşünceleriniz de dahildir. Sayfanızda tarzı hariç düşünsel olarak tamamına katıldığım bu dörtlüğünüzü onaylıyorum. Eleştirilen kişi, hakaret olmadıkça tahammül göstermeli ancak, eleştirenin uslubu da bu kıstasa uygun olmalıdır. Aksi halde tahammülsüz şair bozuntusundan farkı kalmaz.
    Genellikle yorum yazmaya fırsat bulamıyorum. Bu nedenle yazdığım yorumların sayısı oldukça azdır. Kimseye şiirlerime yorum yazmaları konusunda ima düzeyinde bile olsa davetiye çıkarmıyorum.

    Yani anlayacağınız Sayın Zoroğlu, şiirlerime yazılan yorumlar tamamen karşılık beklemeden yazılmıştır ve samimiyetlerine de inanmaktayım.

    Şu anda size yazıyor olmamın sebebi de ''Gönül'' adlı şiirime yazdığınız yorum ve eleştirinize iadeyi ziyaret mahiyetindedir. Aslında benim yorum ve eleştiriden anladığım şey, okuyucunun şiirden aldığı mesajı onaylayıp onaylamadığı ile tespit ettiği aksaklık ya da eksiklikler konusunda görüşlerini paylaşmasıdır.

    Eleştiri; yapıcı olmakla birlikte teşvik edici de olmalıdır. Eminim sizin de dikkatinizi çekmiştir ki, toplumumuzun şiire karşı yoğun bir ilgisi bulunmaktadır. Bu sevindirici ve de önemlidir. Binlerce insan şiirlerle duygularını paylaşma çabasındadır. İşte bu çabaya saygılı olmak zorundayız. Elbette şiir tekniğinden uzak olan onbinlerce şiir de bulunmaktadır. Fakat asıl önemli olan, çok güzel şiir yazmak değil, insanları bu güzel uğraş içinde tutabilmektir.

    Özellikle şiir yazmaya yeni başlamış olan genç arkadaşlarımın şiirlerine arada bir yorum yazarım. Eleştirilerimi ise özel mesaj olarak kendilerine iletirim. Amaç, şiiri yazan kişiyi yerden yere vurmak değil, varsa eksiklerini göstererek karınca kararınca katkıda bulunmaktır.
    Oysa görüyorum ki eleştiriyi insanları aşağılamaktan ya da hakaret aracı olarak kullanmaktan zevk alan insanlar var.

    Sayın, Zoroğlu; Şayet amacım sizin tarzınızla insanları eleştirmek olsa, emin olunuz ki bunu da en yıkıcı şekilde yapabilecek donanımdayım. Ancak, ne dünya görüşüme ne de inançlarıma uygun bir davranış şekli olmayacağından, bundan sakınmaya gayret gösteriyorum.

    Aşağıda ‘’Gönül’’ adlı şiirime yazdığınız yorumu hafızamızı tazelemek maksadıyla eklemiş bulunmaktayım. Onun altına da yazdığınız yoruma konu olan şiirimi ekliyorum.
    Edebiyatın bir dalı olan şiir, felsefe ile o kadar iç içedir ki...Şayet düz mantıkla bakılırsa anlatılmak istenenin dışında bir mana çıkar. Oysa şiire ilgi duyan insanların çoğunluğu, herhangi bir eğitim almaksızın kastedileni anlama yetisine kendiliğinden sahip olur.
    Sevgi ve Saygılarımla...


    Sayın Tamer Duran.Arif ol anla sözümü!Bu üç kıtadan oluşan şiirni okudum .Kabuğunu yırtman gerekir artık.Zorlama kulları derken güzelde orda koyvermişsin ister uta tapar ,ister Allaha!Bu olmadı kims e puta tapmamamlı.Ama 'şairlerin yalan söylemek için ehliyetleri vardır'Lakın hardal tanesi kadarda olsa mutlka hakikatler bulunmalıçDikkatımı çeken konu ise sürekli her şiir antolojine eklemen.Buna nasıl zaman ayırıyorsun.Ve bunu bilerkmi yapıyorsun.Antolojiye eklemek yerine şairlerin şiirne zaman ayır.Dgru yorumlarda bulun.Saygılar.

    GÖNÜL

    Hünkar-ı Veli’ye döndüm yüzümü
    Pir Sultan Abdal’da buldum özümü
    Arif olan anlar bu son sözümü
    Kimlere diyeyim derdimi gönül

    Ne mezhep farkına ne de ırkına
    Hepsi de insanmış vardım farkına
    Cefa etmek günah Adem oğluna
    İnsanı insanca sevmeli gönül

    Resul-ün emridir Allah katında
    Zorlama kulları Allah aşkına
    İster puta tapar ister Allah'a
    Bir gün bulur elbet gerçeği gönül

    Cevap Yaz
  • Fehim Alkan
    Fehim Alkan 21.12.2006 - 00:59

    oldu olacak şiir için ayrılan bu sayfaya bir de kayıp ilanı verseydin

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta