2-]İlkteki ortaya çıkan, atoma, hücreye ve organizmaya değin temel işleyişin yansıyan kendi örgütlenmesine değin benzerlerini çeşitlendirmekten ve benzerlerini zengince ilişkilendirmelerden kaçınamazdı. Sürü yaşamı ve sosyal birlikler yaşamı ve toplum dediğimiz yapı alanlar, hep bu atomdu hücre gibi organize oluştu buluşun, değişik varyasyonlarla kullanımıdırlar.
Sosyal yaşam içindeki, özel hayatımızı oluşturan, görünmez bir zar bağ içindeki sosyal-sosyal (yani insan-insan) ve sosyal-nesnel (insan-bilgi ve teknoloji) yaklaşım, girişmeli işbirliklerinin, kümeydi organizesi vardır. Bu küme elemanlı girişmeler kişiler arasında ve kişilerle nesne arasında, özelden genele doğru olan bir analojinin kesikli sürekliğidirler.
Bu analoji benzeşmesi, gerek sürü yaşamın hiyerarşisi (örgütlenmesi) içinde, gerekse sosyal birlikler içinde ve toplum sal bağlar içindeki girişmelerini yaptı. Bir çeşit çekirdek DNA'sının görevini üslenişte, toplum içindeki ve sosyal yapı içindeki, otoritenin işlevleri arasında olan aktifliklerdi.
Çekirdek DNA'sı ve çekirdek RNA'sı sosyal yapı ve toplumsa yapı içinde yer değiştirebilen, mobilize olan, bambaşka yönet sel özellikler kazanmıştırlar. Bu yapıların da, dıştan içe doğru olacakla bir seçme ayıklama kriterleri de, vardır.
İlk etnikti sosyal birliklerdeki, bu seçmeci, ayıklamalı, tanımalı seleksiyon, diğer etnik sosyal birliklerle temasa geçilmeyi engelliyordu. Bunun nedenleri: 1- sağlayışlar kıtlığı yüzündendi. 2-Sağlayışlar işbirliği yüzündendi. 3- Sağlayışların kendine özgü, özel duygu işbirlikleri dayanışması içerir olmasındandı. 4-toplayıcılık ve av sağlayışlarının belli bir nüfusa yeter olması vardı. 6- Nesneldi öznel duygudaşlığın (nesnel olanın) öznel anlamalı dile getirilişti bir eksen eşmesi vardı. 7-Bu öznel totemdi anlayışlardan ötürü de etnik yapılar; birbirlerine karşı nerede ise sıkı bir kapalılık içindeydiler.
Belki de, grup yaşamı ve sürü yaşamları; en pratiğinden, grup gücü (sürü gücü) ve gruplar hiyerarşisi (sürü hiyerarşisi) ortaya çıkarmanın bir düzlemidirler. Gruptu sosyal yaşamlar biyolojik bireylerin kendi aralarında organize oluşlarıyla, atom düzlemli organize ligin bir varyasyonunu, ortaya koydular.
Bu ortaya konan varyasyondu girişme sanki taklitçe, bir eğimsenin öğrenilmesiydi. Sosyal yapıların dışta insan-insan ilişkili atom ve hücre yapılara benzetimlik olacakla bu örgütlenmeyi düzen leşmiş olmaları da, temelde bir seleksiyon işidir.
Süreç, ilkten beri çevre sunumunun bu atomsa, hücresel ve organizmaya değin düzen eşilme ilişkiler tipini seçip, doğa içinde işler kılmasının bir rolüdür. Bu rol, atom çekirdeği ve hücre içi oluşumların düzenletilmesi ile seçile gelen bir kesikli sürekli devamlılıktı.
Dıştan oluşla, organ elci; kişi-kişiler ve birey- araçlar girişmeli sosyal ve toplumsa yapılı örgüt eşmelerdi yapıların ilkten belirlenimlere benzeşmesi vardı. Bu analoji inorganikti atom düzeni ile organizma içi hücre birimlerine benzer olmanın analojisidir. Bu şekil ortaya çıkış çevreye karşı sosyal ve toplumsa organizmaların tutunur olup, yaşam mücadelesi verebildiğindendir. Bu görünüş, en ilkinle oluş örgüt eşmesinin, sosyal ve toplumsa durum aşamalarıyla oluşan bir süreç takibidirler.
Bu analojinin temeli, dışta biyolojik bireylerle, bir hücre; bir atom düzlemi düzeninde benzerlikti organize olmayı oluşturmaktır. Sosyal görünümlü ve organizmaydı varlığın bütünlüğü dışında organizmalar arası iliş kinlikle organ eller oluşturmaktır.
Bu da, tam bir küme içi denklik dizayn organize ligidir. Açıkçası bu dıştan kurulan hücre, atom benzeri olan organizenleler; insan organ elliği ilişkileri içine, nesne(araç-teknoloji gibi) cansız organize ligini de katabilme hüneri ve başarısını da göstermiştirler.
Şimdilerde, kimi primatlar bu dıştan organizmalar arası bağıntı becerisini belli oranlarda başarmıştırlar. Ve özellikle de insanlar tarafından bu türden sürü yaşam aşamaları, çoktan kat edilmiştir. Yine de bu aşamanın imlemeğini bizler de duygu olarak, eğitimsiz durumlar olacaktan, bu düzlemin benci davranışlarını tekrarlar olmaktan kurtulamayız.
Grup yaşamı kâh sürü eşmiştir. Kâh sürü yaşamı, grup yaşamlarına parçalanmıştır. Bunlar sık sık birbirinin zaman zaman yerini almışlardır. İnsanlık, grup ve sürü yaşamından, sosyal birlikçi olan komün yaşamına geçmiştir. Ve oradan da, toplumsal yaşam düzeyine, devinmiştirler. Ve şimdilerde de insanlık hüneriyle, toplum olmanın da ötesine geçilmiş olmaktadır.
Şimdiki girilen zaman ve düzlemdi konumlar içinde, enerji düzen tüketimi, görülmemiş denli çok boyutludur. Şimdiki düzlem enerji alanları koordinasyonlu bir yaşam alanları devinmesidirler. Enerji hem dıştan içe girdilidir; beslenmemiz gibi. Hem de dış düzen sağlayıcı oluşla, bilim üretmek ve teknoloji yaratıp kullanabilmek içindirler.
Tüketimce enerji bağımlılıkları hayli artmış olan, lüks enerjisiz yaşayamaz oluştu enerji düzlem alandı yaşam biçimimizin girişmeleri var olmaktadır. Bu içsininmiş mi? Buna ne kadar hazırız? Bu düzlem çoğunlukça hayli bilinmezliklerini içermektedir.
Sürecek
Bayram KayaKayıt Tarihi : 19.4.2011 13:34:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!