TARTIŞMA MI, ORTAKLAŞA DÜŞÜNME Mİ?
NEREYE KADAR KISKANÇLIK?
Günümüzde kullanılan dil her ne ise, tartışmalarda kullanılan dil de onun benzeridir diye düşünüyorum. Öncelikle edebiyat dilini homojen bir sınıfta kategorize etmek yerine bir yelpazede değerlendiriyorum, çünkü edebiyatçı gibi okur profili de kendi içinde farklılıklar barındırıyor. Bilinçli, birikimden beslenen, ahlaklı, tarafsız, yaratıcı, eleştiriye saygılı bir dil kullanıldığı kadar dile yüklenen anlamların, genelde kültürel değerlerin erozyona uğramasıyla birlikte tartışmalar da giderek düzeyini yitirmiştir. Dil özünde nitelikli ise ve tartışma eşitler arasında yapılıyorsa, edebiyat ortamına elbette katkısı olur ama dil çölleşmişse, tartışma elemanları arasında bilgi açısından büyük farklar varsa mutlaka zarar verir. Zaten düşük ya da yüksek bilgi; bilinç ve yetkinlik düzeyi/düzeysizliği tartışma üslubundan hemen belli olur. Donanımlı kişi bunu yazım ve tartışma diline yansıtır. Yansıttığı anlaşılmıyorsa eğer, orada bir dengesizlik var demektir. Ya yanlış bir ortamda yazıyor/konuşuyor veya vasatın üstünde ve karmaşık bir dil kullanıyordur. Böyle sakıncalar söz konusu değilse eğer, büyük olasılıkla muhataplarının algılaması bozuktur. Demek ki süreçte bir iletişim bozukluğu mevcuttur. Bu durumda tartışmayı sağlıklı bir biçimde yürütme olanağı kalmamıştır
Konunun pedagojik boyutuna gelince, doğrudan bir bağlantı varmış gibi gözükmese de, dolaylı bir ilişki kurulabilir. Tartışamamak bir eksikliktir, tartışma ise bir gereksinim. Ve tartışmanın adabı, üslubu, ahlakı vardır. Üstelik bunlar genç yaşlarda edinilen değerlerdir. Temelinde kavrama, sorgulama, anlama ve kendini ifade etme kapasitesi yatar. Anlamayan, bilgi düzeyi yeterli olmayan, düşüncelerini sağlam bir altyapı ile desteklemekten yoksun kişi biraz da çaresizlikten sesini yükseltmeye başlar. Bağırarak üste çıkmaya çabalar. Gerçekte de, özellikle sanal ortamda kabul gören ve giderek yaygınlaşan kavgacı-örseleyici- aşağılama unsurları içeren tartışma üslubu aklıselimin ve bilginin yerini süratle almaktadır. Gençlere sağlam bir tartışma ortamının ne olduğunu, tartışmanın nasıl yapılacağını öğretmek bizim görevimiz. Bunda ne kadar başarılı olduğumuz konusunda ise kuşkularım var… Bilinç eksikliğinden ya da yetersizlikten muzdarip olan birey zamanla hep kendisinin haklı olduğunu düşünmeye başlar. Yanlışları bildirildiğinde saldırganlaşır ya da küser. Her tartışmanın altında karşıt görüş ve eleştiri yattığına göre demek ki farklı görüşleri kabullenemiyor; kabullenmese bile onlara hoşgörü ile yaklaşamıyor, eleştiriyi kaldıramıyordur. Ancak bu durum yalnızca edebiyat dünyası için geçerli değil. Kişi günümüzde komşusuyla nasıl tartışıyorsa, siyasetçi muhalifine, işveren çalışanına, TV’lerde sıkça rastladığımız yarışmalardaki katılımcı kişi yarıştığı kişilere, gazete okuru köşe yazarına nasıl davranıyorsa, kısacası insan insana genelde nasıl bakıyorsa, bir kısım şair-yazar-okur da artık bir diğerini bu doğrultuda değerlendiriyor. Oysaki tartışma gözü kapalı karşı çıkmayı gerektirmez; aksine reddettiklerimizi anlamayı sağlar. Karşı tarafça kavranamayanları da makul bir dille açıklamayı, anlatmayı…
Kıskançlık ise farklı bir konu… O hep vardı; düzeyi ve biçimi ne olursa olsun hep olacak, çünkü temelinde kişinin kendisini başkalarıyla kıyaslama güdüsü, hırs, özgüven eksikliği ve bilinç noksanlığı gibi etkenler yatmakta. Kendisini yalnızca kendisiyle yarıştıran insan bir başkasına karşı kıskançlık duygusu beslemez. Ona özenebilir, imrenebilir, hayran kalıp onun yolundan gitmeye karar verebilir ama kıskanmaz, çünkü bilinci ötekinin (ötekilerin) etkileme alanı dışında gelişmiş özgünlükte olup özgürce hareket edendir. Özgür ve özgün olduğu için de kimseyle sorunu yoktur. Kendince doğrularını söyler, gerektiğinde fikirlerini anlaşılır bir dille açıklamayı seçer ama üste çıkmak için fazladan bir çaba sarf etmez. Özellikle muhatabını hırpalamayı seçmez. “Muhatabını hırpalamak” derken aslında kıskançlık duygusuyla kendisini paramparça etmesinden, kendi yaratıcılığına ket vurmasından söz ediyorum. (Sanatın kıyısından bile geçmemiş, hızlı tüketen popüler kültürün ürettiği ‘kifayetsizler’in kopardığı vaveylaya ve sataşmaya değinmiyorum bile, çünkü bu olguyu kıskançlık olarak değil, sadece yetersizlik olarak değerlendiriyorum.) O halde kıskançlık nereye kadar? Kişisel kanaatime göre hiç olmasa daha iyi olur. Olacaksa da yapıcı, teşvik edici, şairin/yazarın yaratıcılığına katkıda bulunacak biçimde oluşması şarttır. Yazarın, bencilliğinden kurtulup yıpratıcı duygulardan soyunarak, yapıcı duygularla yoluna devam etmesinden söz ediyorum. Böylece özü itibariyle zaten biraz “benci” olan sanatçı, kişisel yolculuğunda salt kendine dert edindiği sorunlara yoğunlaşıp enerjisini olumlu alanlara kaydıracak ve sanatsal bir bütünün katılımcısı olmayı sürdürecektir.
HAYAL DERGİSİ, Nisan-Mayıs-Haziran 2009, Sayı 29
Naime ErlaçinKayıt Tarihi : 8.12.2009 12:29:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
İlginç bir yazı okudum. Verisi dikkatlice okunduğunda içerikte “ “ ...Soruşturma... TARTIŞMA MI, ORTAKLAŞA DÜŞÜNME Mİ?
NEREYE KADAR KISKANÇLIK?” başlığıyla işlenen kavram ‘ Soruşturma’ soruşturmadan ziyade ilk etapta 'tartışma’ kavramında özü ve olması gerekeni yansıtıyor. İlk gözüme çarpan bu oldu. Ancak ‘ tartışmanın’ temel yapı olarak yazıda vurgulandığı etkinlikte edebiyat ve sanatta olabilmesinde daha çocukluktan başlamak gerekiyor. Gençliğe evet bunlar verilmeli ama esasında çok geç kalıyoruz… Daha çocuk mamasını yerken, hangi yemeği sevdiğini anne/babasıyla tartışa biliyorsa ya da bir ilkokulda nasıl/neden ödev yapmayı öğretmeniyle tartışa biliyorsa, sadece edebiyat alanında değil, hayatın tüm anılanında tartışmanın özüne sadık kalarak ancak onun temelini yerine getirebilir… Tabii gençler hatta yetişkinler tartışman temelinde eksikliklerini ancak kendileri görüyorsa ve özümseyerek tartışma becerisini geliştirmek istiyorlarsa ekstra eğitimle onu giderebilirler… Böylelikle ancak her alanda tartışmanın temelinden verimli olarak tartışma niteliği kazanmaları olası. Yoksa bu anlatmayla, söylemeyle olmaz.
Ayrıca tartışma, sadece farklılarda ya da hoşlanılmayan şeyler üzerine yapılmaz. Tartışma olabilecek en güzeli, en doğruyu ve olması gereken boyutlarda ortak noktaya ulaşma diyalogu ise, onun özü veriliyordur, verimi alınıyordur/yansıyordur inancındayım..
Kıskançlık ise burada ki işlendiği boyutu ile uzun bir konu ve bu da çok farklı… Bunun edebiyat ya da sanatla ilgisinden daha çok kişinin kendi temel nitelik, eksiklik, fazlalık ve sair boyutu ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Bir diğer anlatımla bilmiyorum Ahmet Arif hiç Nazım Hikmet’ i kıskanmış mıdır? Ya da bu arenada bir yetkin olma yolunda ki şair diğerine kıskandığı için garezlik mi yapar.. Sanmıyorum…Sandığım o kişinin kıskançlık boyutu mikro (şahsi/özel durunlar ve kendi çevresinde ki özel ilişkide bulunduğu insanlar boyutunda) düzeydedir..
Edebiyat ve sanat ile uğraşan ise meso (geniş çevre, internet arkadaş grubu, bulunduğu bölge vs boyutlu) ya da masa (toplumsal/ülkesel/enternasyonal boyutlar) boyutlarda ilgilidir/iletişimdedir… … Bir diğer anlatımla kişi edebiyatta kendini (duygusunu/birikimini/niteliğini) başkasıyla kıyaslamadan ziyade onları paylaşımla, yansıtmakla, buluşmakla/tanıtmakla ve sair hedefleri için yapar.. Diye düşünüyorum.
Eğitici, düşündürücü, anlamlı, verimli çalışmaya tebrikler..Saygılar..
TÜM YORUMLAR (1)