...“Siyah Süt” Zamanları / Şiir ve Felse ...

Naime Erlaçin
955

ŞİİR


43

TAKİPÇİ

“Siyah sütünü içiyoruz sabahın akşam saatlerinde
onu içiyoruz öğle sabah demeden hep
onu geceleri içiyor, habire içiyoruz” – Paul Celan
(Çev: Gertrude Durusoy - Ahmet Necdet)


Şiir ve felsefe, sözün özüne olduğu kadar insanın, doğanın ve yaşamın özüne yapılan yolculuklardır. İkisinin de ontolojik ve estetik kaygıları vardır. Arayışçı roller üstlenirler. Bu yüzden kesişir yolları.

Tamamını Oku
  • Mücella Pakdemir
    Mücella Pakdemir 27.06.2011 - 11:14

    Şiirin içinde felsefe, tecrübe, öneri varsa bu dizeler zaten özlü söz oluyor ve dillere takılıyor. İlle nesi olsun dersek ben konusu olsun şiirin ve en üst seviyeden sunulsun derim. Tam puanımla kutlarım emeğinizi.

    Cevap Yaz
  • Murat İnanç
    Murat İnanç 12.06.2011 - 16:08

    Öncelikle teşekkürler.
    Her zman olduğu gibi bu kadar şairin arasında yazınız her zman olduğu gibi hakettiği ilgiyi görmemiş.Şiir yazılıyor o yüzden edebiyat felsefe dışı sanılıyor ya.Oysa felsefesi olmayan değil insan ilah dahi yoktur.Merak eden İbn-i Rüşt'ü okusun.Bilimleri bilim adamlarını güdüleyen felsefenin kendisidir.Felsefesinde arayışı barındırmayan bir mucit düşünülebilirmi mesela.Aşk Şiirleri en popüler olanlarıdır şiir arenasında oysa okuduğumuz her aşk ve aşk şirinin felsefesi vardır.Siyah sütünü aşk adına içer veya kederini içerek kafayı bulur yazılır bir şeyler.Kimisi zaafiyet geçirir kusar,Kimisi ezgiler mırıldanır kimisi şiir sayıklar vs. Özetle fesefesi olmayan şiir demek edebiyetın en büyük nankörlüğüdür.Bu ,hayatımda hiç yalan söylemedim diyerek hayatının en büyük yalanını söylemekle eş değer bir şeydir.
    ...Uzatmayayım yine:) Tekrar teşekkür ederim size.Bilginize,Paylaşımınıza bu sitedeki varlığınıza.
    Saygılarımla...

    Cevap Yaz
  • Abdullah Yaşar Erdoğan
    Abdullah Yaşar Erdoğan 30.05.2011 - 21:07

    Kutlarım …Başarılarınız daim olsun.

    Cevap Yaz
  • Perihan Pehlivan
    Perihan Pehlivan 11.05.2011 - 10:48

    evet güzel bir yazı. ama şu gerçek ki felsefe her vakit var. her şeyin içinden bir parça bulunmakta bazen yoğunlaşsada asla yok denemez şiirde, şarkıda, yaşamda şairde elbett ençok yazarda. sanat birazda özgür yaşam madde ve ruhsal imgelerle ilişkili. yined dah önceki zamanlarda felsefe kadar sanatta yoğun yaşanmış. günümüzde o kadar sanat eseri üretilmiyor daha maddiyatçı olmuş ruhumuz bedenimiz ama çokta mutlu olduğumuz söylenemez. yani kısaca her zaman felsefi yanımız ve sanasal yanımız korunmalı.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta