Şiirin Kaynakları (devam) : b.Deforme ...

Erdal Ceyhan
794

ŞİİR


15

TAKİPÇİ

Şiirin Kaynakları (devam) : b.Deforme Edilmiş Hayatlar:

Şiirin Kaynakları (devam)

b.Deforme Edilmiş Hayatlar:

Bu çeşit şairler,yaşarlar; yaşadıklarını yazarlar; fakat yazdıkları her şeyi düşle, imgeyle, kurguyla yeniden yapılaştırarak kurgularlar. Onların şiirinde neyin gerçek neyin hayal olduğunu bilemezsiniz. İşte bu kurgulama gerçeğinden dolayı, “inanma şair sözü elbette yalandır..” denilir..Şair bazen gerçekleri anlatıyor gibi yazar ama neyin doğru neyin hayal olduğuna siz karar verirsiniz. Yoksa şiirde bizzat gerçekliğin kanıtlarını bulamazsınız. Onun için hiçbir şiir kolay kolay mahkemede kanıt olmaz,ama bir psikiatr tarafından ciddi olarak incelenebilir. Ruhbilimciler, nasıl bir ruh hastasının resimlerini inceliyorlarsa ve gerketiğinde ona resim yaptırıyorlarsa,bazen de şiir yazdırabilirler. Çünkü şiirdeki bazı “rumuzlar” bazı ipuçları gibi hareket eder. Bunlar saptanmıştır.

Ne diyor şiirinde Ataol Behramoğlu, '...Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:Yaşadın mı büyük yaşayacaksın...Şair büyük mü yaşamış, yoksa küçük mü, buna karar verecek olan okuyucudur. Ama çoğu kez bu konuda okuyucu ikirciklidir. Çünkü bu tür şiirler, gerçekten yola çıkıp bir hayal alemine, gerçek dışına yol alırlar. Nasıl filmler, gerçek dışı hayatlar kurguluyorlarsa, bazı şairler de gerçek dışı hayatlar kurgularlar.

Akdeniz yaraşıyor sana
Yıldızlar terler ya sen de terliyorsun
Aynı ıslak pırıltı burun kanatlarında
Hiç dinmiyor motorların gürültüsü
Köpekler havlıyor uzaktan
Demin bir çocuk havladı
Fatmanım cumbadan çarşaf silkiyor yine
Ali dumdum anasına sövüyor saatlerdir
Denizi tokmaklıyor balıkçılar
Bu sesler işte sessizliğini büyüten toprak
O sesinin sardunyalar gibi konuşkan sessizliği…..

Can Yücel’den alıntıladığımız yukardaki şiirde, şairin yaşantısından bazı enstantaneler, görüntüler var. Ama bunların hangisi gerçektir hangisi kurgudur, bilemiyoruz.Ama onun gerçek yaşantısı gibi seyrediyoruz. Sanki bir film seyreder gibiyiz.

Bazı şiirler böyledir. Şairin hayatına ilişkin bazı ipuçları vermekle birlikte neyin doğru neyin yanlış olduğuna ancak çok dikkatli gözlemciler veya eleştirmenler karar verebilir. Çünkü altı üstü her şiir bir “kurgu”dur. Yani gerçekten hareket edersiniz ama, bazen başkalarının gerçeğine ulaşırsınız veya bulaşırsınız, yada hayal eder, kurgularsınız. Şiirde neyin gerçek,neyin düş olduğu çoğu kez anlaşılmaz. İnsan en rahat şiirlerinde yalan söyleyebilir.

Erdal Ceyhan
Kayıt Tarihi : 24.5.2010 04:08:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Erdal Ceyhan