Şiirin Kaynakları:2. Başkalarının Hayatları

Erdal Ceyhan
794

ŞİİR


14

TAKİPÇİ

Şiirin Kaynakları:2. Başkalarının Hayatları

2.Başkalarının Hayatları:

Şair,kendi dünyasından kafasını kaldırıp çevresini görmeye fırsat bulabilirse (Biraz zor fırsat bulabilir; çünkü kendi yaşamıyla o kadar ilgilidir ki!) orada insanları görecektir. Şairin bir ÇEVRESİ vardır. Çevre kavramı,yavaş yavaş yakın çevreden (aile, okul, mahalle..) uzak çevreye (okul,kent, ülke,dünya) doğru gelişme gösterir. Şairin ilgisi ilk önce kendi çevresinedir. Oradaki insanları görür,onlara şiir yazar. Can Yücel’in “Ben Hayatta En Çok Babamı Sevdim” adlı şiiri bu yakın çevreye, ve onun insanlarına aittir. Aşağıda iki bölümünü aldığımız şiir bu konuda bir fikir verecektir.

“Hayatta ben en çok babamı sevdim.
Karaçalılar gibi yerden bitme bir çocuk
Çarpık bacaklarıyla – ha düştü, ha düşecek –
Nasıl koşarsa ardından bir devin,
O çapkın babamı ben öyle sevdim.

Bilmezdi ki oturduğumuz semti,
Geldi mi de gidici – hep, hep acele işi! –
Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi.
Atlastan bakardım nereye gitti,
Öyle öyle ezber ettim gurbeti.
……………………….(Can Yücel)

Kişi çevresine bakınca önce ailesini ve orada annesini babasını görür. Onlara şiir yazmaya başlar. Daha sonra arkadaşlar, ve nihayet “Sevgili” gelecektir. Bu sevgili ya yakın çevreden; mahalleden veya okuldandır; bazen de nereden geldiği belli olmaz,çıkar gelir karışır hayatımıza.

Evet, şiirlerimizin kaynağı başkaları da olabilir. Herhangi birisi; en çok da bizim sevdiğimiz veya bize acı çektirmiş birisi. Bunu nasıl kağıda dökersiniz? İşte orada başlar şiir bilgisi.. Bilgilerimiz nereden gelir nereden kaynaklanır. Ya bize güzel şiirler okuyan bir öğretmenimizden; bize durmadan şiirlerini gösteren hevesli arkadaşımızdan veya artık İNTERNET’teki her hangi şiir sitesinden edindiğimiz bilgilerden. Para verip şiir kitabı alan o kadar az insan var ki, kitabı olan şairler bile, arkadaşlarının kendilerinden hep beleş kitap beklediğinden şikayet ediyorlar. Çok az okuyan bir milletiz. TV; Bilgisayar, İnternet çıktığından beri bu iş daha da bozuldu. Nasıl Sinema’lar kapandı, çoğu iflasa sürüklendiyse; şiir kitapları da artık satmaz oldu. Millet,”Önce ekmek,” diyor,besbelli.

Erdal Ceyhan
Kayıt Tarihi : 26.5.2010 05:45:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Erdal Ceyhan