-Yazının icadından önce de insanların bir kısmı doğaçlama olarak, ölçülü sözlerle konuşuyorlardı. Ancak bu şiirler yazılamadıkları için günümüze ulaşamamışlardır. Peygamberler ve Filozoflar, toplumları etkilemek için bazan şiire başvurmuşlardır. Bu nedenle şiirin tarihi insanın konuşmayı öğrendiği tarih kadar eskidir.
-Kur'an-ı Kerim nazil olmadan önce, Arap toplumunda şiir ve edebiyat en parlak dönemini yaşıyordu. Meşhur Arap şairler, yazmış oldukları güçlü ve etkileyici şiirlerini Kabe'nin duvarına asıyorlardı. Bazı Kral ve Padişahlar ünlü şairleri sarayına alır, sanatçıya değer verirlerdi. Şiirin sihirli gücü ile Kralları etkileyerek, saraylarda mutlu hayat yaşayan şairler de olmuştur. Fuzuli, Nedim, Nabi, Ömer Hayyam, Pir Sultan Abdal ve Karacaoğlan gibi şair ve ozanlar, şiir sanatının mürüvvetini de görmüşler ve Sultanlar'a konuk olmuşlar.
-Ancak Kur'an-ı Kerim bölüm bölüm nazil olduğunda, onun edebi gücü karşısında Arap şairler, utancından Kabe duvarına asmış oldukları şiirlerini indirmek zorunda kalmışlardır. İslam Dini'nin daha hızlı yayılmasında Kur'an-ı Kerim'in edebi ve şiirsel sanat gücünün etkileyici rolü olmuştur.
Bir örnek vermek gerekirse, İhlas Süresinin kafiye düzenini görelim;
Kulhüvallahu ehad,
Allahüssamed,
Lem yelid,
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Kutlarım
Saygıyla
Sevgili kardeşim mehmet bey bu güzel açıklamalı bilgileri bizlerle paylaştığınız için önce teşekkür ediyorum kalemine yüreğine sağlık bu vesile ile geçmiş şairleri üstadları rahmetle anıyorum Allah onlara rahmet eylesin.şiirin gücü ve sihiri örnek verdiğiniz Mevlana yunus örneğidir tesbitleriniz yerinde gönülden katılıyorum.bildiğiniz gibi şiir az ve özle çok şeyi ifade etmek demektir işte mevlanın 15 yıllık göz nurunu emeğini yunus bir saniye içinde cevaplıyor ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜM YUNUS DİYE GÖRÜNDÜM şimdi büyüklerimizden üstadlarımızdan şair dostlarımızdan özür diliyorum şimdi şiirmi masalmı hikayemi düz yazımı bunların farkında bile değil eli kalem tutan bir şeyler yazıyor tamam yazmalarına laf yok ama ne yazdıklarını ayırmaları lazım üstadlarımıza da saygıda kusur etmiyelim düşüncesiyle diyorumki işi iş gibi yapalım aş gibi yapmayalım iş olmdan aş olmaz yoksa bir gün karşımıza bir yunus çıkar bu paylaşımına gönülden katılıyorum Aman dikkat diyorum önümüzde yarınlar var sevgi ve saygılar sunarım
Tuncay Akdeniz
Bu şiir ile ilgili 2 tane yorum bulunmakta