Şiirin Boyutları: 10. Şiirde Ustalık Şii ...

Erdal Ceyhan
794

ŞİİR


14

TAKİPÇİ

10.Şiirde Ustalık :

Şiirde “Ustalar” var mıdır? Amenna. En aşağısından “Usta” diye bilinenler vardır. Şiirde bir ustanın ustalığı nereden gelir? Çok kısa bir tanımla denilebilir ki; bir ustanın ustalığı şiire hakimiyetinden gelir. Şiiri okuyan ve şiirden anlayan bir kişi, “bu şiiri bu işten anlayan bir kişi yazmış..” diyebiliyorsa,ustalık başlamış demektir.

Doğal olarak bir ustanın “Usta” olabilmesi için, şiir alanında bir fırın ekmek yemesi gerekir. Her şeyden önce şiirin “anhasını minhasını” bilir. Bu ne demek mi? Hadi yeni deyimiyle söyleyelim, şiiri enine boyuna iyi bilir. Çok zaman harcamıştır, çok okumuştur; çok yazmıştır..Kendince bir şiir “Poetika” na sahip olmuştur. Taklitçi değildir. Eski ustalardan çok şey almıştır ama, kendince yeni bir şiire varmıştır..Usta bu konuda ders verebilecek niteliklere sahiptir. Usta aynı zamanda bizim halkımızın tabiriyle “Hoca”dır. Bu işin akıl danışılan kişisidir.

Peki, ustanın belli özellikleri var mıdır? En büyük özelliği, Usta şiirde, şiirin araçlarına sahiptir; bu “Araçları-Aletleri” çok iyi bilir ve kendince iyi kullanır. Şiiri dengeli bir şiirdir; (bazen de dengeyi kaybeder, çılgınca işler yapabilir..Bu bir yeniliktir..) şiirde en önemli araç olan “Dil”i çok etkinlikle kullanır. Aynı zamanda kendi “dil”ine sahiptir.

Tamamını Oku
  • Berkan Ali Elik
    Berkan Ali Elik 12.01.2025 - 01:23

    Güzel anlattınız.

    Cevap Yaz
  • Nil Alaz
    Nil Alaz 13.06.2010 - 13:25

    ...Çok teşekkürler DAİMM ne güzell anlatımlar ne güzel ders...Saygılarımla ...

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 2 tane yorum bulunmakta