ŞİİRİN YANILSAMALARI:
Başlık doğru mu bilmiyorum. Belki şairin yanılsamaları; yada şiirin yanılsamalar, demeliydim. Ne demek bu? Bu, şiirde bazı önyargıların şiir yazmada, yazma eyleminin önüne geçmesi demektir. Eğer “şiir ancak böyle yazılır,” diyorsak, ve bu anlayış genel kabullerin dışına düşüyorsa, orada bir çok itirazların olması kaçınılmazdır.
Şairler (veya kendini şair sayanlar) bir takım önyargılarla şiire başlarlar mı? Bazısı için “Evet,doğrudur,”..diyebiliriz..Bazıları ise daha geniş görüşlüdürler. Kendi kendilerine çizdikleri çizgi çok daha geniştir, daha rahat ederler. Çizilen kesin çizgilerden bazı örnekler vermek mümkün müdür? Bakın bazı önyargılara,tanıyabilecek misiniz? :
Örnekler:
1. Şiir ancak “Aruz “ kalıbıyla yazılırsa şiir olabilir.
2. Şiir yalnızca dörtlüklerle yazılabilir.
3. Şiir ancak “Sevgili”ye yazılan, “Aşk” şiirleridir.
4. Şiir sözcüklerle yazılır.
5. Şiir bir davayı savunmalıdır.
Bütün bu düşünceler şiirde öncelikle ele alınabilecek bazı ön-yargıları, ön kabulleri gösterir. Gerçek bir şairin içinde “uslup”u oluşturabilecek bazı yapım kalıpları olmakla birlikte, şiir mutlaka şöyle olmalıdır, diye bir ön yargıya rastlanmaz. İşini ciddiye alan şair kişi, değişik denemelerde bulunmaktan kaçınmaz. Ama her şairin deneme repertuarı, mutlaka kendi çağıyla, çevresiyle ve “moda” alışkanlıklarla çerçevelenmiştir. Günümüzde artık, “Aruz” kalıbıyla, ve Osmanlıca sözcükler, biçemlerle şiir yazmaya çalışıyorsak, çağımızdan habersiz sayılırız. Dolayısıyla, ne yazık ki “okuyucu”muz da olmaz.
O zaman şairi ve hedef kitle olan okuyucusunu yanıltabilecek olan yanılsamalar neler olabilir. Bunlardan bir kaçını şöyle sayabilir ve açabiliriz:
1.Sözcüğe takılma.
2.İmgeye takılma.
3.İdeolojiye takılma.
4.Ustaya takılma.
5.Belli temalara takılma.
6.Belli kalıplara takılma.
Bunları izleyen paragraflarda açıklamaya çalışacağız.
Erdal CeyhanKayıt Tarihi : 10.5.2010 08:52:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!