3.İdeolojiye Takılma:
Her şeyden önce kabul edilebilecek bir tanımla yola çıkmak lazım: “İdeoloji, politik yada toplumsal bir öğreti oluşturan, bir devletin, bir hükümetin, bir partinin, bir sınıfın yada toplumsal bir kesimin davranışlarına yön veren politik, hukuksal, bilimsel, felsefi, dinsel, moral, estetik düşünceler bütününe ideoloji, denir.
İdeolojiler bazen,devlet düzeyinde ve halkı bağlayıcı şekilde yaptırımlar getirirler. Bu şekilde insanlar bu ideolojilere, bir inanç olarak değil, politik bir yaptırım olarak inanmak,uymak zorundadırlar. Bazen de ideolojiler,sadece inanç düzeyinde, zihniyet düzeyinde kalırlar ki,o takdirde insanların inanmak veya inanmamak, seçmek veya seçmemek hakları vardır.
Türkiye’de ideolojiler genellikle sağdan sola doğru açılım gösterir. Her ideoloji çerçevesinin kendine özgü kavramlar dizisi ve bağlantıları vardır. Örneğin sağcı,muhafazakar bir şairin şiirleri ve düşünceleri bir içerik analizine tabi tutulsa, şu sözcüklere bol bol rastlamak mümkün olabilir: kuran, namaz, hac,Allah,Peygamber, inanç, din, iman, inananlar vb.
Bu akşam çıkar giderim
Hesabım kalsın mahşere
Elimi yıkar giderim
Sen zahmet etme yerinden
.....çok teşekkür ederim, harika bir yazı bencesi...saygılarımla...
Bu şiir ile ilgili 1 tane yorum bulunmakta