Özetle kuralsızlığın bile bir kuralı olduğunu ve bu kuralın evrensel bütünlükle uyum içerisinde yol aldığını, sanatta estetikten asla ödün verilmemesi gerekliliğini ön koşul olarak kabul edip estetik güzelliği en başarılı yakalayan şairimiz elbette ki hiç kuşkusuz Nazım hikmettir. Tüm şiirlerinde ne çıban gibi duran bir tek fazla hece, ne de şiiri topallattıran ufacık bir aksak ritim bulamazsınız. Öncelikle bu hakkı teslim ettikten sonra sözü sanatta yaratıcılığa getiriyorum.
Şiiri bir heykeltıraşın heykeliyle anlatmaya çalışırken kalıp döküp mask yapmaktan öte figür, konu, derinlik, yoğunluk, ışık, boyut ve daha birçok bilgiyi harmanlayarak mermerin ipek görünümüne dönüştürüldüğü heykel sanatından bahsetmekteyim.
Şiirimizde de bu içeriklerin hepsini bütünleştirmek durumundayız. Sözcükleri birleştirir ya da ayrıştırırken sözcük boyutundan ötelere taşımak, ne olursa olsun mutlaka bir yaratıcılık katmak sanatçının amacı olmalıdır.
Mükemmel bir matematik yapıya sahip olan dilimizi kullanarak şiir yazıyorsak bu dile karşı da borçlarımızın olduğunu bilerek var olanı tekrar etmenin ötesine geçebilmeliyiz.
Yeni yetme Köroğlu’lar, Dadaloğlu’lar, Aşık Veyseller sadece asıllarını yaşatan taklitten öteye gidemeyecektir. O nedenle ister hece yazalım ister aruz, istersek serbest şiir; önce başkalarını sonra da kendimizi sürekli tekrar edip etmediğimizi sorgulamak ZORUNDAYIZ..
SÜRECEK
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
İlke olarak dilin kullanımı hem akıcılık olarak hem dilin kullanımı olarak hem filtre devreleri aşmak için yukarıdaki yazının belirtmeleri ışığında tutulacak yoldur.
Ama şair ve yazarın görevininde gelişmeci dinamik yapısal istisnalar yaratmak olduğu unutulmamalı.
takdir ve gıptayla çalışmaları değerlemekteyim.
Erdemle...
birikimli olup gözlemlemeleriniz ve önerileriniz tamda bilinmesi gerekenleri sunmuşsunuz kutluyorum
çok güzel bilgi aktarımı...
şair yüreğinden şairane sentezle...
öncekilerde olduğu gibi buradaki düşüncelerinizede katılıyorum...
estetik açıdan duygu açısından derinliğinden görselliğinden vel hasıl herşeyinden şair sorumludur..
kelimeleri bir ressam gözüyle şekillendirir bir toprak ustası edası ile çamura can verir....
saygılarımla kutluyorum...
şiir adına harikulade paylaşımlar...
bizim gibi yolun başındakilerin okuması ve uygulaması gereken değerli tespitler...
teşekkürlerimi gönderiyorum...
Şiir hakkında yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum. Katılmadıklarım da var elbet.
Örneğin:
'Tüm şiirlerinde ne çıban gibi duran bir tek fazla hece, ne de şiiri topallattıran ufacık bir aksak ritim bulamazsınız.'
Bu sözleri, büyük usta Nazım Hikmet için söylemişsiniz. Nazım Hikmet'in yetkinliğini yadsımak olanaksız. Yine de çok iddialı buldum sözlerinizi. Hiçbir usta bu denli usta olamaz bence. Nazım Hikmet'in çok kötü şiirleri de var. Düz yazı bile olamayacak şiirleri de var üstelik. Ama bu gerçek, onun büyüklüğünü ve ustalığını değiştirmez.
nazım hikmeti ben de hayranlıkla okuyorum can...
Bu şiir ile ilgili 5 tane yorum bulunmakta