Şiir Ve Ben-1 Şiiri - Tamay Önal Polat

Tamay Önal Polat
482

ŞİİR


6

TAKİPÇİ

Şiir Ve Ben-1

Şarkı, opera gibi sanatlardaolduğu gibi edebiyatın ana dallarından birisi olan şiirde de kültürel dil ve konuşma dili ana malzemedir. Sanat bazında baktığımızda şiir bir yazın sanatı olmaktan daha çok fonetik (Ses) sanatı içerisinde yer almaktadır. Bunu yazarken burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum. Şiirde şiirin konusu önem sıralamasında hemen hemen en sonda yer alır. Öyle olmasaydı bincenlerce aşk şiirinden sadece bir tane okuduğumuzda başka şiir okumak gereği duymazdık. “Konuyu anladık bitti” derdik.
Şiirler seslendirildiğinde ya da dile getirildiğinde etkisi artıyor veya azalıyorsa ki şiir yazan hemen hemen herkes bunu bilir ve birçoğumuz şiirimizin yüksek sesle okunmasını istemeyiz bunun sebebi şiirin fonetik bir sanat olmasındandır. Yani sadece yazın sanatı olmamasından. Şiirin estetiği dediğimiz olay da burada başlıyor. Bu fonetik sanat şiire nasıl yerleşebilir.
Ölçülü şiir yazanlar (aruz veya hece) bu konuda oldukça şanslılar. Ellerinde kalıplar var. Tartım malzemesi hazır. Sadece konu ve sözcüklerin ustalıkla seçimine bu sözcüklere eklenebilecek ek ya da takıları doğru kullanmaya kalıyor iş. Bunu yeterince titiz yaptıklarında da tadına doyulmaz şiirlere kavuşabiliyoruz. Bunu yapamadıklarında da zaten şiir olmuyor yazılanlar. Sadece ölçülüp biçilmiş yanyana dizilmiş sözcük yığınları oluyor. Ölçülü şiirde okuyucu olmaktan daha ileri gitmemiş birisi olarak en kendi alanıma dönerek sözü serbest şiire ve neden ısrarla serbest şiir diye didinmeme getireceğim.
SÜRECEK.

Tamay Önal Polat
Kayıt Tarihi : 6.10.2009 18:08:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Muzeyyen Baskir
    Muzeyyen Baskir

    güzel yüreğinize ve kaleminize yıldızlar yağsın

    Cevap Yaz
  • Meltem Ege
    Meltem Ege

    ben şiiri hep sesli okurum...
    şiirin günahı,sevabı sesli okurken ortaya çıkıyor...

    Cevap Yaz
  • Haydar Bibinoğlu
    Haydar Bibinoğlu

    'Şiirler seslendirildiğinde ya da dile getirildiğinde etkisi artıyor veya azalıyorsa ki şiir yazan hemen hemen herkes bunu bilir ve birçoğumuz şiirimizin yüksek sesle okunmasını istemeyiz bunun sebebi şiirin fonetik bir sanat olmasındandır.'

    Aksine, ben şiirin sesli okunmasından yanayım. İyi ya da kötü şiir, sesli okunduğunda anlaşılır çok zaman. Sesin önemli olduğu bir sanattır şiir. Müzik gibi...

    Cevap Yaz
  • Ünal Kar
    Ünal Kar

    güzel bir analiz...

    şiir emek ve yürek işi olduğu kadar donanım ve birikim işidir diyebiliriz...

    tekniği dili duygusu ve kurgusu ile ayrıcaklı bir edebiyat türü olsa gerek...

    teşekkürler değerli kalem...

    devamını bekliyoruz güzel paylaşımlarınızın...

    saygılar...

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (4)

Tamay Önal Polat