...Şiir Tadında Söyleşi...Zekeriya Duman

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
227

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

...Şiir Tadında Söyleşi...Zekeriya Duman


Su Gibi_Sizi tanıyoruz ama yinede bizlere kısaca yaşam hikâyenizi anlatır mısınız?
Zekeriya Duman_
Aslen Sivas ili Şarkışla ilçesi Deliilyas (Altınyayla) Konakyazısı (Kanak) köyünden olup, 1959 yılında Sivas ilinde doğdum. İlk, Orta ve Liseyi Sivas ilinde okudum. Dokuzeylül Üniversitesi Almanca bölümü 2.sınıftaki eğitime ara verip, askerliğimi yaptıktan sonra Devlet Memuru sınavlarına girerek, 1983 yılında Zara ilçesi Adliyesinde zabıt kâtibi olarak, 1984 yılında ise naklen Sivas Adliyesine gelerek memuriyet hayatımı halen Sivas Adliyesi 2.Ağır Ceza Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü olarak sürdürmekteyim. Evli, birisi evli iki kız ve bir erkek çocuğum mevcuttur.

Su Gibi_Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Zekeriya Duman_
Şiire Lise çağlarında, daha çok mevcut şiirlerin cümlelerini değiştirmek, hem arkadaşlara ve hem de hocalarımıza uyarlayarak, karalamak yoluyla başladım.

Su Gibi_Etkilendiğiniz şair ve yazarlar oldu mu? Varsa kimlerdir?
Zekeriya Duman_
Belki etkilendiğim değil de birçok şair ve yazdıkları şiirlere aşığım ve her seferinde duygulanırım. Yunus Emre, Aşık Veysel, Cahit Sıtkı Tarancı, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Nurullah Genç, Arif Nihat Asya vs. gibi.

Su Gibi_Şiir akımları, şiirde biçim, öz konusunda neler söylemek istersiniz?
Zekeriya Duman_
Tabiî ki akım ve kural önemlidir şiirde, ancak daha çok şiir yazanın duygusunu şiire yansıtması ve okuyanın da bunu görebilmesi için Öz daha önemlidir bence.

Su Gibi_Niçin şiir yazıyorsunuz?
Zekeriya Duman_
Çevreme, muhatap bulamadığım yaşadığım olaylara, mevcut olaylara sessiz kalmıyor şiir yazıyorum. Belki direkt olarak söyleyememeklerimizi şiirle anlatabiliyoruz. Bazen şiir her şeyim oluyor, bazen aklıma geldiğince şiir oluyorum.

Su Gibi_Türk Şiiri ve edebiyatının geleceğine ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Zekeriya Duman_
Belki Şiir ve Edebiyat dünden daha ileride ise de, günümüzün gençliğinin teknolojiyi kullanma amacını farklı gördüğümden, geleceğe yönelik olarak şiir ve edebiyatın bugünkünden daha ileride ve kaliteli olacağından şüpheliyim. Umarım düşündüğüm gibi olmaz.

Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir?
Zekeriya Duman_
İnsanların yapısı kavram olarak belki sabit olabilir ancak davranışlarını da olsa şiir etkileyebilir, şiir belki hayat felsefesi değil benim için ama, zaman zaman davranış felsefem, zaman zaman olaylara bakış açım, zaman zaman da duruşum oluyor.

Su Gibi_Şiirde gerçeklik ve soyutluk hakkında düşünceleriniz nedir?
Zekeriya Duman_
Bence şiirde yaşanan olaylar anlatılabileceği gibi yaşanmamış, insanların hoşuna gidebilecek olaylar da anlatılabilir ve okunanca da hoşa gidebilir.

Su Gibi_İnternetin şiirsel gelişime etkisi var mıdır?
Zekeriya Duman_
İnternet' in şiir gelişimine bence faydası vardır. Günümüzde internetin hemen her eve ulaşması, internet kullanıcıların zaman zaman da olsa bazı şiir sitelerine girerek şiir okuduklarını ve şiir kültürünü artırdıklarını sanıyorum.
Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
Zekeriya Duman_
Şiirde seçilen konulara ilişkin olarak seçilen kelimeler işaret edici, hayat verici, davranışı yönlendirici çok etkili olabilir.

Su Gibi_Şiirde duygu yoğunluğunu bütününe yansıtmayı nasıl başarabiliriz?
Zekeriya Duman_
Şairin duygusunu şiirin bütününe yansıtması tamamen seçtiği konuya ve şairin bu konuya bakış açısına bağlıdır diye düşünüyorum.

Su Gibi_Şiir kitap satışları neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür, sizin yorumunuz nedir?
Zekeriya Duman_
Günümüz gençleri maalesef magazin ve spor gazete ve dergileri dışında okumayı pek sevmiyorlar bu nedenle daha çok bu tür yayınların dışında edebiyat ve şiir kültürüne önem vermedikleri için satışları az oluyor düşüncesindeyim.

Su Gibi_Şiirlerde tematik çalışmaya önem veriyor musunuz? Yoksa konular kendiliğinden mi oluşuyor ve tematik baktığınızda çalışmalarınıza seçimlerinizdeki yoğunlaşma hangi konulara?
Zekeriya Duman_
Yazdığım şiirlerin konusu kendiliğinden oluşuyor tabiî ki konular üzerine de şiirler yazıyorum yoğunluk daha çok sevda, özlem,evgi üzerine olmuştur

Su Gibi_Zaman içinde değişime uğrayan dil yapımız için ne düşünüyor sunuz?
Zekeriya Duman_
Maalesef daha çok yazılı ve görsel medya ağzıyla kullanıyoruz Türkçeyi. Bunun düzeltilmesi tamamen kendi benliğimize ve Türkçe kültürümüze sıkı sıkıya bağlanmaktadır.

Su Gibi_Şiirde gelmek istediğiniz yer nedir?
Zekeriya Duman_
Herhangi bir yere gelmek istemiyorum. Bu şiir sitesinde şiir yazmak, yazdığım şiirlerin başkaları tarafından okunduğunu bilmek ve hele hele yorum yapılmak benim için yeterlidir.

Su Gibi_Sevdiğiniz bir şiiri bizimle paylaşır mısınız?
Zekeriya Duman_

Tohum Saç, Bitmezse Toprak Utansın!
Hedefe Varmayan Mızrak Utansın!
Hey Gidi Küheylan, Koşmana Bak Sen!
Çatlarsan, Doğuran Kısrak Utansın!
Eski Çınar Şimdi Noel Ağacı;
Dallarda İğreti Yaprak Utansın!
Ustada Kalırsa Bu Öksüz Yapı,
Onu Sürdürmeyen Çırak Utansın!
Ölümden İlerde Varış Dediğin,
Geride Ne Varsa, Bırak Utansın!
Ey Binbir Tanede Solmayan Tek Renk,
Bayraklaşmıyorsan Bayrak Utansın!

Necip Fazıl KISAKÜREK

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
Kayıt Tarihi : 27.12.2007 20:38:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Merâl Özcan
    Merâl Özcan

    Zekeriya Bey; düşüncel yapısını şiire aktarabilen arkadaşlarımızdan... söyleşimiz vesilesiyle hayatının ve şiirsel kimliğinin duruşunu okumuş/paylaşmış olduk...projemize destek verdiği için teşekkür ederim... selamlarımla....

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri