Su Gibi_Sizi tanıyoruz ama yinede bizlere kısaca yaşam hikayenizi anlatır mısınız?
Salim Kanat_
1963 Alaca doğumluyum. Ortaöğretimi Alaca ihl'de okuduktan sonra Ankara Hukuk Fk.ne kaydoldum. Askerliğimi Şırnak’ta tamamladım. Halen Alaca'da ikamet etmekteyim.
Su Gibi_Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Salim Kanat_
Şiire tam olarak kaç yaşımda başladım bilmiyorum. Lakin yazma denemelerime Mavera dergisinin Cahit Zarifoğlu'lu yıllarında başladım. Seksenli yılların karışık ortamında nadir bulunan edebiyat dergilerinden olan Mavera'da Zarifoğlu'nun yanlış anımsamıyorsam 'ilk adımlar' adlı köşesinde, hariçten eser gönderenlerin değerlendirmesi yapılıyordu. Ben de şiirler yazıp gönderir, sabırsızlıkla değerlendirmesini beklerdim. Yazma isteğimin uyanmasında bunun büyük rolü olduğunu düşünüyorum.
Su Gibi_Etkilendiğiniz şair ve yazarlar oldu mu? varsa kimlerdir?
Salim Kanat_
Etkilendim mi bilmiyorum ama sevdiğim şair ve yazarlar var. Başta Sezai Karakoç olmak üzere, C.Zarifoğlu, Rasim Özdenören, İsmet Özel, Mustafa Kutlu bunlardan bazıları.
Su Gibi_Şiir akımları, şiirde biçim, öz konusunda neler söylemek istersiniz?
Salim Kanat_
Bu konuyla ilgili görüşlerimi sayfamda yayımladığım birkaç yazı ile ortaya koymuştum ama kısaca söylemem gerekirse, şiirde önemli olan şeyin öz olmasına rağmen biçimin de özün sunulduğu bir ambalaj niteliği taşımasından dolayı küçümsenmeyecek önemi haiz olduğunu düşünüyorum. İyi bir konuyu iyi bir biçimde sunmak asıl olandır. İstisnaen, özünde bir şey barındırmasa bile sırf biçiminin güzelliği sebebiyle kendini okutacak şiirlerin de varlığını kabul etmek durumundayım.
Su Gibi_Niçin şiir yazıyorsunuz?
Salim Kanat_
Belli bir noktadan sonra şiir yazmak bir zaruret haline gelmektedir. İnsanın içinde biriken duygu düşünce ve söz'lerin bir şekilde boşaltmasıdır şiir yazmak.. Şiir yazmak, rahatlatır insanı diye düşünüyorum.
Su Gibi_Türk Şiiri ve edebiyatının geleceğine ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Salim Kanat_
Bu konuda olumsuz düşünceler içinde değilim.. Gerçi işin zahirine baktığımız zaman edebiyat ve şiir gereken ilgiyi görmüyor diye umutsuzluğa kapılabiliriz ama sanırım bu tür kaygılar edebiyat ve şiir aleminde her zaman var bulunmuş, buna rağmen şiir ve edebiyat her devirde ve her olumsuzluğa rağmen mevcudiyetini muhafaza etmiştir, yine edecektir.
Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir
Salim Kanat_
Kısaca şöyle söyleyebilirim: Madem ki şiir vardır, şiirsiz hayat düşünülemez.. Şiiri sevmediğini söyleyen birçok insan, aslında kendilerini kandırıyorlar bence.. Zira böyle söyleyen nicelerinin şarkı, türkü yada ilahi sevdiğini gördüm.. Tabi bunların ham maddesinin şiir olduğunu söylediğimde şaşırıyorlar.. Sadece bendeniz değil bence her insan şiiri sever; farkında olup olmaması ayrı mesele..
Su Gibi_Şiirde gerçeklik ve soyutluk hakkında düşünceleriniz nedir?
Salim Kanat_
Anlatılmak istenen duygu düşünce veya konu nasıl gerektiriyorsa, şiir öyle çıkar ortaya.. gerçeklik veya soyutluk.. Bunlar şaire kolaylık sağlayan şeylerdir diyebiliriz.
Su Gibi_İnternetin şiirsel gelişime etkisi var mıdır?
Salim Kanat_
İnternetin faydaları da var şiire zararı da.. İnternette, iyi şairler de şiir yayınlayabiliyor kötü şairler de.. Hatta şairlikle uzaktan yakından ilgisi olmayan ve asla şair denilemeyecek kişiler de internette şair geçinebilir.. Bu yüzden 'şiir kirliliği' denilebilecek bir ortam ortaya çıkarıyor internet.. Buna rağmen internet iyi şairlere de bir imkanlar dünyası sunuyor ve bendeniz birçok iyi şairi internette okuma ve takip etme imkânı buluyorum.
Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
Salim Kanat_
Şairin teke silahı kelimelerdir.. Şiirde kelimeler lügat anlamlarını aşan anlamlar yüklendiğinden yeri gelir şairin kullandığı bir kelime nükleer bomba etkisi gösterebilir.. Nitekim kelimeler, şairin onu kullanımına göre yeni anlamlar yüklendiğinden, kullanılan dili zenginleştirmek gibi bir işlevi şairler yüklenir ve yürütürler.
Su Gibi_Şiirde duygu yoğunluğunu bütününe yansıtmayı nasıl başarabiliriz?
Salim Kanat_
Duygu, şiirin aslî malzemesidir.. Az veya çok duygu aktarmayan şiir belki de şiir olmaktan çıkar, kuru şekilden ibaret kalır.. Duygunun dozu ise artık şairin yaşadığı duruma göre değişecektir.. Şairin iç dünyasında ne varsa doğal olarak dışa onu yansıtacak, yani dizelere onu dökecektir.. Bu soru aslında çok da gerekli değil ama asıl olan yaşanan duygunun abartılmadan, olduğu gibi paylaşılmasıdır. sorunun cevabı ise şöyle olabilir: duygunun iyi aktarımı için şairin dilinin (kelime haznesinin) yeterince zengin olması gerekir diye düşünüyorum.
Su Gibi_Şiir kitap satışları neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür, sizin yorumunuz nedir?
Salim Kanat_
Şiir kitapları fikir eserlerine göre az satıyorsa, bunu sanırım insanların şiire ne kadar, diğer eserlere ne kadar ihtiyaç duyduğuyla açıklayabiliriz. Kendimden kıyaslarsam, bendeniz Ankara’ya uğrayışlarımda hep şiir kitabı satın alırım. çünkü ben, şiire hep ihtiyaç duymaktayım. Bir de işin maddi boyutu var elbette; piyasaya yeni çıkan tüm şiir kitaplarını almak isterim ama buna maddeten gücüm yetmez. İnsanlar demek ki diğer eserlere daha çok ihtiyaç duymaktalar..
Su Gibi_Şiirlerde tematik çalışmaya önem veriyor musunuz?
Yoksa konular kendiliğinden mi oluşuyor ve
tematik baktığınızda çalışmalarınıza seçimlerinizdeki yoğunlaşma hangi konulara?
Salim Kanat_
Şiirde temaya önem vermekteyim. Bu yüzden şiirlerim genelde aynı konular etrafında dönüp durmaktadır ki bir de, insanın hissettikleri ve düşünce yapısıyla ortaya çıkan kendiliğinden olan bir şeydir.. Her konuda şiir yazan biri değilim.. Kendi önemsediğim konularda şiir yazarım.. zaten önemsemediğim bir konuda 'hadi şu konuda bir de ben şiir yazayım' düşüncesi şiir anlayışıma uymayan bir düşüncedir.. Böyle şiirler ne kadar güzel olursa olsun hep sunîlik kokarlar.
Su Gibi_Zaman içinde değişime uğrayan dil yapımız için ne düşünüyor sunuz?
Salim Kanat_
Dil, canlı bir varlık gibidir bu konuda.. Milletlerarası etkileşimler, dili geliştirir ve değiştirir.. Bu değişimin ise zorlamayla olmaması gerekir. Kendiliğinden dilin kendi hayatındaki gelişme ve değişmelere saygı göstermek gerekir.. Birtakım mercilerin dili değiştirmek için zorlaması yanlış bir şey bana göre.. Zaten bunu hiçbir merci de başaramaz.
Su Gibi_Şiirde gelmek istediğiniz yer nedir?
Salim Kanat_
Bu konuda öyle aman aman emellerim yok. Sadece ilham geldiği zaman şiir yazmama kimse engel olmasın yeter. Bazen kendi şiirlerimi kendim zevkle okurum. Halen hiç kimsenin görmediği, paylaşmadığım hoşuma giden şiirlerim var.. Fakat, şiirlerimi iyi bir yayınevinde yayınlatmayı da isterim doğrusu..
Su Gibi_Sevdiğiniz bir şiiri bizimle paylaşır mısınız? ....
Salim Kanat_
Randevu
bal rengi şarap kafiyeli şiirler yazalım birlikte
tatlı su nehirleri gibi akan süt kıvamında âhenkli
misk zaferan nesrin kokulu
kiraz yiyelim birlikte maun şarabıyla birlikte muz yiyelim
ölümün olmadığı yerde buluşalım seninle
benim köşküm seninkiyle komşu olsun
bazen sen gel bana rüzgâr kanatlı atınla
bazen ben gelirim sana hayal hızıyla
buluşalım ve yaslanıp karşılıklı yeşil döşemeli koltuklara
ya da çeşme başında bahçedeki çiçekler arasında
sohbete koyulalım zevk ve safayla
dünyada kalan hatıraları yadedelim mümkünse
dilberler selsebilden rahik sunarken kristal kadehlerle
kâfurlu mu olsun zencefilli mi şarabın
sohbet derinleşirken serinlesin hücrelerimiz
içelim ayılalım içelim genç kalalım
kuş sesleri karışırken dilberlerin şarkılarına
eşlik edelim onlara dâvûdî seslerimizle
sonsuz neş'eyi birlikte yaşıyalım seninle
değişelim altın taçlarımızı arasıra ve gümüş yüzüklerimizi
balkondan görünen nehirler arasında gezinti yapalım ara sıra
misk zaferan nesrin kokuları arasında şebnemlerin yaydığı
anında gerçek olan düşler kuralım birlikte
bal rengi şarap kafiyeli şiirler yazalım hiç duyulmamış
tatlı su nehirleri gibi aksın dizeler süt kıvamı ahenkli
kiraz yiyelim muz yiyelim maun şarabıyla birlikte bıldırcın yiyelim
ne dersin bu cuma temaşa mahalline birlikte gidelim
Salim Kanat
Su Gibi Şiir Grubu ŞairleriKayıt Tarihi : 25.12.2007 10:47:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
saygımla
TÜM YORUMLAR (1)