Su Gibi_Sizi tanıyoruz ama yinede bizlere kısaca yaşam hikayenizi anlatır mısınız?
Ömer Liman_
Erzurumluyum. İmam Hatip Lisesini Muşta yatılı olarak okudum. Şu an Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde memur olarak hayatıma devam etmekteyim.
Su Gibi_Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Ömer Liman_
Bulunduğumuz çevre, şiirin doğal ortamı idi sanki. kulaklarımız ozanlarımızın ezgilerine aşina olarak büyüdük. Yazıp arkadaşlarımla paylaştığım ve öğretmelerimin şiir dediği ilk mısralarımı o zamanın ortaokul 3. sınıfında yazdım.
Su Gibi_Etkilendiğiniz şair ve yazarlar oldu mu? varsa kimlerdir?
Ömer Liman_
Etkilendiğim şairler başta kuşkusuz Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdurrahim Karakoç, Yunus Emre, Abdülhak Hamit Tarhan, Yahya Kemal Beyatlı v.s.
Su Gibi_Şiir akımları, şiirde biçim, öz konusunda neler söylemek istersiniz?
Ömer Liman_
Hazırlanarak uzmanca söyleyemeyeceğim ama irticalen, Şiir akımlarından sembolizm hoşuma gidiyor. Şiirde mana ve güzellikten yoksun sırf kafiye ve hece hedeflenmiş bir şiirin zevk vermeyeceğini, ayrıca kafiye ve hece beceriksizliğini başıboşluk anlamında serbestlikte bulan ne hece ne de mananın bulunduğu şiirleri de şiir olarak algılamamaktayım.
Su Gibi_Niçin şiir yazıyorsunuz?
Ömer Liman_
Hiç. Mutlaka çok önemli gerekçelerle şiirler yazılması gerektiğine inanmakta olsam da şiiri varoluşumun kelimelerle ifade edilişi olarak görmekteyim.
Su Gibi_Türk Şiiri ve edebiyatının geleceğine ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Ömer Liman_
Şiir ve Edebiyat vaktiyle sultanların yağdanlığına hizmet eden bir araç olarak ta ne yazık ki kullanılmıştır. Ayrıca bu durum farklı şekillerde olsa devam edebilmektedir. Övgü şiire ve edebiyata vurulan kılıç gibidir. Şiire güç ve politika yön vermeye devam ederse bu alanın çorak toprağa dönüşmesi tehlikesi büyüktür.
Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir
Ömer Liman_
Şiir yaşam felsefemizin önemli bir parçasıdır. Rabbimiz bile insanlara hitabı olan Kuranını şiirsel olarak kullarına takdim ettiğine göre, şiir gibi söylemek, şiir gibi yaşamak, şiir gibi var olmak gerektiğini düşünüyorum.
Su Gibi_Şiirde gerçeklik ve soyutluk hakkında düşünceleriniz nedir?
Ömer Liman_
Her ikisi de olmalı, öyle bir ahenk olmalı ki aralarında, gerçeğin soyutluğa dönüştüğü anı kimse fark edememeli. İnsanları soyutluktan gerçeğe çekerken arada kopukluk olmamalı, gerçeklerden alıp soyutluğa götürürken de fark edememeli. O zaman insan için varlığın boyutları daha yaşanılır daha şiirsel ve daha zevkli olacaktır. Tıpkı Hollanda da Panorama resmi gibi.
Su Gibi_İnternetin şiirsel gelişime etkisi var mıdır?
Ömer Liman_
İnternetin, insanları kontrol etmeye müştak egemen güçlerin kontrol mekanizmasını büyük ölçüde elinden alması sebebiyle, iyi yada kötü, şiir alanına da faydası olmuştur. Her insan gönlünden geçeni şiir namında sayfalara dökebilmiştir. Bu mana da güzel bir şey.
Ancak şiirin kalitesini düşürdüğü değil de saptırdığını söyleyebilirim. Şiirin değerlendirilmesinde şiirsel tekniklerden ziyade başka unsurların kullanılmaya müsait oluşu sebebiyle.
Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
Ömer Liman_
Şiir birde şair ruhlu olup şiir yazmayan veya öyle bir yeteneği olmayan değerli bir kitlenin varlığına muhtaçtır. Öyle ki, güzel bir şiiri yazandan ziyade o tür okuyanlar çok daha iyi anlar ve zevk alır. Sanırım bu konuda eksiklik çok fazla. Bu sebeple kelimenin gücü çok önemli ancak bu önemin kolayca kavrandığını sanmıyorum.
Su Gibi_Şiirde duygu yoğunluğunu bütününe yansıtmayı nasıl başarabiliriz?
Ömer Liman_
Büyük şairlerimizin bu konuda söylediklerini esas almak kaydıyla bu konuda şiir yazarken kendimi hissettiğim durumu anlatmak isterim ki, insan duygularının frekanslarının pozitif veya negatif boyutta zirvede olması gönül kaynağından şiir pınarını fışkırtmaktadır. Üzülmek, sevinmek, korkmak, saygı duymak, gibi bütün duyguları yoğun yaşadığımızda şiir söylemek bir ihtiyaç gibi oluyor. Mesela öyle bir durumda gecenin ikisi bile olsa kalkıp kelimelere yüklenebiliyoruz.
Su Gibi_Şiir kitap satışları neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür, sizin yorumunuz nedir?
Ömer Liman_
Kültürel asimilasyon ve emperyalizm toplumumuzu taklitçi bir toplum haline dönüştürdüğünden, Ahmet Hamdi Tanpınarın Bursa’da Zaman şiirinin verdiği zevkten, İbrahim Tatlıses’in uyduruklarını dinleyenler maalesef habersiz kalmaktadır. Yani talep kalasa olunca ebruların mürekkebi maalesef çözülmekte ve yok olmaktadır.
Su Gibi_Şiirlerde tematik çalışmaya önem veriyor musunuz?
Yoksa konular kendiliğinden mi oluşuyor ve tematik baktığınızda çalışmalarınıza seçimlerinizdeki yoğunlaşma hangi konulara?
Ömer Liman_
Her iki duruma da açığım. Tema seçme niyetim olsa bile, irticalen seçimim olmayan bir temada bile şiir yazıyorum. Tema olarak sanırım, doğa, din, duygu, sevgi konularında yoğunlaştığımı sanıyorum.
İşlerimin yoğunluğu sebebiyle planladığınız bu güzel söyleşiden ötürü sizleri kutluyorum. Bağışlayın. Sağlıcakla kalın.
Su Gibi Şiir Grubu ŞairleriKayıt Tarihi : 11.1.2008 10:38:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
projemizi düşünce paylaşımlarınızla desteklediğiniz için teşekkür ederim...
daim başarılar dilerim...
saygıyla,
TÜM YORUMLAR (1)