...Şiir Tadında Söyleşi...Nuray Meriç

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
227

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

...Şiir Tadında Söyleşi...Nuray Meriç


Su Gibi_Sizi tanıyoruz ama yinede bizlere kısaca yaşam hikayenizi anlatır mısınız?
Nuray Meriç_
18.05.1963 yılında Maltepe de ailenin 2. Çocuğu olarak dünyaya gelmişim 4 yaşında iken ağabeyimin kaybı daha sonra 2 kardeşimin katılımıyla 3 çocuklu ailenin en büyüğü olmuşum aslında en büyük olmaktan zaman zaman şikâyet etsem de keyifli yanları daha fazla kabul ediyorum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Maltepe de tamamladım üniversite eğitimime isteğim dışı devam edememem iş hayatına yönlendirmiş olmakla beraber uzunca sayılacak bir süre sonra A.Ö.F ye girerek İşletme bölümünü okudum. İş hayatımı annemin rahatsızlığı nedeniyle askıya almam ve oğlumun doğumuyla annemi kaybedişimin aynı yılın aynı aylarına denk gelmesi çalışma süremin dolmasını beklememe ve emekliliği tercih etmeme sebep oldu. Ressam Öğretmen eşim ile 21. Yılı sürdürdüğümüz evliliğimiz de 17 yaşında üniversiteye hazırlanan 1 kızımız ve 8 yaşında ilkokul 3. Sınıfa devam eden 1 oğlumuz var.

Su Gibi_Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Nuray Meriç_
Klasik bir söylem belki ama hayatımın her evresinde şiire çok yakın hissettim kendimi, ortaokul, lise yıllarında arkadaşlarım anket defteri doldururken ben şiir defterime onlara ait şiirleri yazmalarını isterdim. Edebiyat hocam ki aslında fen bölümü mezunuyum mutlaka yazmalısın, nesir şiir ama yazmalısını telkin etmişti. Nur içinde yatsın. Bir müddet sonra düzyazı ya yöneldim İş hayatımda çalıştığım holding’in aylık çıkan dergilerinde denemelerim yayınlanır olmuştu ama hiçbir zaman şiir kadar zevk vermediğini de belirtmek isterim. Kısaca şiir yolculuğum hep yürümek istediğim yoldu ve hala bu yolda yürüyebilmek için çaba sarf ediyorum kendimce.

Su Gibi_Etkilendiğiniz şair ve yazarlar oldu mu? Varsa kimlerdir?
Nuray Meriç_
Eskiden gazetelerin hafta sonu sayılarında mutlaka şiir köşeleri bulunurdu babamın kızım gazete sondan okunmaz demesi hala kulaklarımdadır ama o sayfalarda mutlaka Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiirleri olurdu okurken şiiri hissetmeye çalışırdım. Daha sonraki yıllarda Nazım Hikmet ve Arif Damar şiirleri damgasını vurdu kitaplığıma Can Yücel ile devam etti yaş büyüdükçe, Atilla İlhan, Oktay Akbal, Montaigne ve Yaşar Kemal’den etkilendiğimi söylemeliyim.

Su Gibi_Şiir akımları, şiirde biçim, öz konusunda neler söylemek istersiniz?
Nuray Meriç_
İkisi de çok önemli aslında şiirde benim serbest yazım şeklini seçmem kendimi daha iyi ifade edebildiğim içindir ‘’öz’’ de de aslında kurallar vardır ama biçim özellikli değildir, anlam bütünlüğü vermeye çalışırsınız, ilk mısralarda davet, son mısralarda ise şiiri tamamlayan onu taşıyan bir final olmalıdır diye düşünüyorum o yüzden benim şiirlerim de ‘’öz’’ önceliği taşır

Su Gibi_Niçin şiir yazıyorsunuz?
Nuray Meriç_
Niçin şiir yazıyorum, şiir hayatı özümsemenin bir yoludur diye düşünüyorum naiftir, dikkat ve özen ister her şeyden önemlisi sevmek mutlaka sevmek ister. Ben şiiri seviyorum ama şiir beni ne kadar seviyor zaman gösterecek.

Su Gibi_Türk Şiiri ve edebiyatının geleceğine ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Nuray Meriç_
Şiir her zaman var olacaktır düşüncesindeyim, şiir de edebiyat da yaşamın vazgeçilmez unsurlarıdır, duygu yoğunluğu yaşandıkça da var olmaya devam edecektir, bir çok eser çıkmalıdır ortaya edebi değeri olsun olmasın çok seçenek olmalıdır ki gerçek edebi eserler farklılığını ortaya koyabilsin. Ben şiir öldü söylemine katılmıyorum sadece zaman şiiri ve şairi gerçek yerine koyabilir.

Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir
Nuray Meriç_
Yaşamımın sevgi ile yoğrulan zenginliğidir diye düşünüyorum.

Su Gibi_Şiirde gerçeklik ve soyutluk hakkında düşünceleriniz nedir?
Nuray Meriç_
Gerçeklik bence dizelere çok daha kolay dökülebilir somutdur, soyutluk da ise vermek istediğinizi anlatmak için çizdiğiniz perspektife çok itina etmelisiniz okuyucu anlam karmaşasına düşmemeli, dili olabildiğince sade ama duygu zenginliğini hissettirebilmeli.

Su Gibi_İnternetin şiirsel gelişime etkisi var mıdır?
Nuray Meriç_
İnternetin şiirsel gelişime katkısı benim açımdan var tabi olmaz mı bakın kaç sene sonra cesaretle şiirlerimi paylaşabiliyorum. Şaka bir yana ben etkisinin olduğunu düşünüyorum ama bir de ters etkisi var ki internet den şiir okumak çok daha kolay olduğundan şiir kitaplarının tirajı çok düşük kalıyor bu da ustaların ve usta olmaya aday şairlerimizin kitap çıkarma yolunda çok büyük bir engel,

Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
Nuray Meriç_
Şiir kelimelerin dansıdır istediğiniz gibi oynarsınız onlarla kimi zaman vals yapar, kimi zaman halay çekerler. Kelimeler sihirdir, yazdığınız ruh haline göre ufak takılarla değişim gösterir, bazen tek kelime’nin türevleri yeterlidir anlatmak istediğinize.

Su Gibi_Şiirde duygu yoğunluğunu bütününe yansıtmayı nasıl başarabiliriz?
Nuray Meriç_
İzninizle bu soruya şiirime yorum yapan bir arkadaşımın yazdıklarıyla cevap vermek istiyorum.

‘’ Bu tip duygu ağırlığının kendini hissettirdiği şiirleri bekleyen bir tehlike var diye. O tehlike de şudur: Şiirin bazı mısraları aşırı duygu yüklenimi ile donanırken bazı mısralar duygu yoksunu hatta içi boş sıradan cümlelere dönüşür. Kafiye ve hece sayısını tutturmak uğruna bazen duygu fakiri mısralar şiirde yer alır. Bazen da hiç gereği yokken zorunlu olarak şiirin akıcılığını bozan ekler istenmeden ilave edilir...

Şiiri yazanın bilgi birikimi ve tecrübesinin yanında; ayrıca doğuştan da gelen sezgi ve var olanı daha iyi bir şekilde ifade edebilme yeteneği gerekir. Şiir hiçbir zaman şairi hükmü altına almamalıdır yoksa kendi kendini yazdıran bir şiir ortaya çıkar ki böyle bir şiirde bu yapısını şairin bütün çabasına rağmen gizleyemez.’’

Su Gibi_Şiir kitap satışları neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür, sizin yorumunuz nedir?
Nuray Meriç_
Şiir yazmayı seven bir toplumuz, şiir okumayı da seven bir toplum olduğumuzda ancak bunları aşabiliriz diye düşünüyorum. Bu sıralar gruplarımızda bile şiirlerini yayınlayan arkadaşlarımızın şiirlerini okumaktan imtina eder hale geldik, okunmak istiyorsak okumalıyız.

Su Gibi_Şiirlerde tematik çalışmaya önem veriyor musunuz?
Yoksa konular kendiliğinden mi oluşuyor ve
tematik baktığınızda çalışmalarınıza seçimlerinizdeki yoğunlaşma hangi konulara?

Nuray Meriç_
Şiirlerimi yazarken temanın önemi öncelikli diyebilirim, bazen tek bir kelimedir şiire yönelten o kelimenin etkilenimleri zincirleme bağlantıları bir şiiri oluşturur bazen ise kendiliğinden dökülür, başı yoktur sonu da ne ismi ne finali ham şiir diyorum ben onlara bir müddet pişmeye bırakırım sonra kendiliğinden tamamlanır, şiir zorlamaya gelmez daha doğrusu zorla şiir yazılmaz bence tabi.

Su Gibi_Zaman içinde değişime uğrayan dil yapımız için ne düşünüyor sunuz?
Nuray Meriç_
Kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum, buna en büyük etken medya ve yabancı hayranlığı maalesef bunu kıramadık. Bütünleşme sürecini nedense yozlaşma ile taklitçilik ile başlattık bu her alanda kendini gösteriyor, dil bir milletin bütünlüğüdür ama maalesef yazım dünyası da bundan etkilenmeye başladı bizler de ne kadar karşı durmaya çalışsak da kullanmaktan kaçamadığımız sözcükler yazımlarımızda bulunmak da.

Su Gibi_Şiirde gelmek istediğiniz yer nedir?
Nuray Meriç_
Şiirde gelmek istediğim yer? Bakın bunu hiç düşünmedim şiir yazmayı seviyorum şu anda bulunduğum bu site ve paylaştığım şiirlere bakınca 1 yıl öncesinde hayal bile etmediğim güzelliklere ulaşmışım diye düşünüyorum. İlk söyleşi Mehmet Nacar beyefendi ileydi bir soluk da okumuştum ama inanın benim böyle bir söyleşide yer alabileceğimi hiç düşünmemiştim? ;) bu ben adına çok mutluluk verici.

Su Gibi_Sevdiğiniz bir şiiri bizimle paylaşır mısınız? ....

Düşlerin Ölümü
Ufkun darağacında asılmış
can vermekte mavi,
akşamlar safran sarısı,
uzak kentin gardenya kokulu balkonunda,
şarap kızılı dudaklar,
şuh kahkahalarla
hayata yalan dokulu methiyeler düzmekte,
Usul usul çalmakta hicaz arka fonda
ha var ha yok arası.

O kentin gardenya kokulu balkonundan uzakta,
hayat gösterildiği kadar kolay,
söylendiği kadar basit,
yaşandığı kadar zordur oysa.
Nokta menfaatlere satılır insanlık,
kızlar gelin olur sevmediği adamlara,
sevgisiz sevişmelerden doğar çocuklar
ki çocuklar sevgiye aç,
büyürler, büyüdüklerinden habersiz.

Gardenya kokulu balkonda,
Hicaz yükselir arka fonda,
susar yalan kahkahalar,
şair savurur küllerini rüzgara,
şiir hece hece ağlar...

Nuray Meriç

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
Kayıt Tarihi : 19.11.2007 20:40:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Gökmen Yılmaz Erdem
    Gökmen Yılmaz Erdem

    Söyleşiyi zevkle dinledim ya, dinledikçe haz aldım şiir olsun sanata değin anlamlı paylaşımdan dolayı.

    Sevgili Nuray Hanım, sizleri tanımak ne güzel : )

    Yüreğinize Sağlık/+

    Dünya Barışına Çağrı Grubu

    Gökmen Yılmaz ERDEM

    Cevap Yaz
  • Veysi Bozkurt
    Veysi Bozkurt

    HARİKA DİZELER....DUYGU ARMONİSİ.GÖKKUŞAĞI RENKLERİNDEKİ GİBİ RENGARENK DUYGU YÜKLÜ HECELER..
    YÜREĞİNİZİN GÜZELLİĞİNE VE KALEMİNİZİN GÜCÜNE BEREKET.KUTLARIM ŞAİRİM...
    Gardenya kokulu balkonda,
    Hicaz yükselir arka fonda,
    susar yalan kahkahalar,
    şair savurur küllerini rüzgara,
    şiir hece hece ağlar...
    İBRAHİM EROĞLU HOCAM VE MESLEKTAŞIM ŞİİRLERİNİZİ ÖNERMİŞTİ YENİ ŞAİR ADAYI OLARAK.AMA BUNU BULABİLDİM SADECE.BİRAZDA YENİ OLMANIN ACEMİLİĞİNDEN OLSA GEREK NURAY HANIM.ŞİİRLERİNİZİ OKUMAK GÜZELDİ DİĞER ŞİİRLERİNİZİ DE BULUP OKUMAK DİLEĞİYLE.
    SAĞLICAKLA KALIN...SAYGILARIMLA...

    Cevap Yaz
  • Burcu Yalkın
    Burcu Yalkın

    Nuray hanım sizi ve şiirlerinizi bu söyleşi sayesinde daha yakından tanıma fırsatını bulduk...Düşünce kapılarınızı bize açıp,gönül incileriniz paylaştığınız için çok teşekkürler...Selam ve sevgilerimle....


    Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
    Nuray Meriç_
    Şiir kelimelerin dansıdır istediğiniz gibi oynarsınız onlarla kimi zaman vals yapar, kimi zaman halay çekerler. Kelimeler sihirdir, yazdığınız ruh haline göre ufak takılarla değişim gösterir, bazen tek kelime’nin türevleri yeterlidir anlatmak istediğinize.

    Cevap Yaz
  • Merâl Özcan
    Merâl Özcan

    Sevgili Nuray hanım;
    tanıdığım andan itibaren özel kişiliğiyle, şair kimliğiyle seçkinliğini hissettirmiştir...şiirsel yolculuğunu okuduğumuz söyleşisi için dar zamanlarında özen göstermiş, önemsemiştir...öncelikler teşekkür ederim...

    ve söyleşisinde neden şiir yazıyorum sorusuna verdiği cevap; şiiri ne kadar duyumsadığını önemsediğini ortaya koyuyor...tebriklerimle...

    'şiir hayatı özümsemenin bir yoludur diye düşünüyorum naiftir, dikkat ve özen ister her şeyden önemlisi sevmek mutlaka sevmek ister. Ben şiiri seviyorum ama şiir beni ne kadar seviyor zaman gösterecek.'

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (4)

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri