...Şiir Tadında Söyleşi...Nur Ulusoy

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
227

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

...Şiir Tadında Söyleşi...Nur Ulusoy


Su Gibi_Sizi tanıyoruz ama yinede bizlere kısaca yaşam hikayenizi anlatır mısınız?
Nur Ulusoy_
İsmim Nurten İnceoğlu, Nur Ulusoy mahlasını kullanıyorum. 1967 yılında Kayseri’de doğdum. Yaşadığım, kültürünü aldığım Kayseri’de tahsilimi tamamladım. İşletme Fakültesi mezunuyum. 1986 yılında Kayseri Belediyesinde memur olarak göreve başladım. Halen Kayseri Büyükşehir Belediyesinde görevimi sürdürmekteyim. Evliyim, iki oğlum (16-13 yaşlarında) , bir kızım (5 yaşında) var.

Su Gibi_Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Nur Ulusoy_
Nur Ulusoy mahlasını kullanıyorum. Yazım ile 12 yaşlarından beri ilgilenmeme rağmen, internet ile tanışmamdan sonra, yazdıklarımı edebiyat sitelerinde paylaşmaya başladım. Bu paylaşımla, yazma kabiliyetim olduğunu düşünerek 5 yıldır epey yol kat ettiğimi düşünüyorum. Bu yolculuk uzun, şiir yolculuğunda kendimi çok genç bir şair adayı olarak görüyorum.

Su Gibi_Etkilendiğiniz şair ve yazarlar oldu mu? varsa kimlerdir?
Nur Ulusoy_
Etkilenmekten ziyade öncelikle şunu belirtmek isterim ki; okurken ayırım yapmadan her konuda, her isimde okuyabildiğim kadar çeşitlilikte okumaya önem veriyorum. Belli bir kitlenin, görüşün vb. şairlerinden ziyade anlamaya, araştırmaya ve öğrenmeye meraklı olduğumu düşünüyorum.
Etkilendiğim şair diye bir soruya vereceğim ilk cevap Fuzuli’ dir. Orhan Veli ve günümüz şairlerine kadar geniş bir yelpaze içinde hepsini okuyup anlamaya çalışırım. Elbette Fuzuli öncesi edebiyat eserlerini de elime geçirdiğim kadarıyla okuyup anlamaya çalışırım. Mehmet Akif Ersoy, Abdulhak Hamit Tarhan, Ömer Seyfettin, Nazım Hikmet, Orhan Veli Kanık, Ümit Yaşar Oğuzcan, Attila İlhan, Edip Cansever, Cemal Süreyya, Ataol Behramoğlu, Enver Gökçe,....

Su Gibi_Şiir akımları, şiirde biçim, öz konusunda neler söylemek istersiniz?
Nur Ulusoy_
Her şairin, yazarın kendine öz bir anlatım biçimi tarzı vardır. Tarzını bulmak, geliştirmek zorundadır. Bende kendime ait bir tarz arayışı içindeyim. Özgür düşünce şeklim ile belli bir biçimden ziyade, kendime ait imgeye dayalı bir yazım şekli geliştirmek istiyorum. Bunun yanında belli kalıplar ile yazılan gerçek şiirleri okumaktan haz alıyorum.

Su Gibi_Niçin şiir yazıyorsunuz?
Nur Ulusoy_
Şiiri, şiir ile mutlu olduğum, şiir ben olduğum, şiirde kendimi arayıp, bulduğum, anlatmak istediklerimi en iyi şiirle anlatabildiğim, şiirsiz bir hayat tatsız tuzsuz olduğu için (okuyup) -yazıyorum. Kimi gün isyanlarımı imge tülüne sarmalayarak, mutlu anlarımı unutmamak, kayda geçirmek, hayatta iz bırakmak, benim düşünüp bulduklarımı insanlarla paylaşmak, onlara da ışık olabilmek için…. Kimi gün hatırlarımdan çıkardığım öğütleri dile getirmek,

Su Gibi_Türk Şiiri ve edebiyatının geleceğine ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Nur Ulusoy_
Türk Şiirinin ve edebiyatının geleceğinin gelişerek devam edeceğini düşünüyorum. Şiir yazan kişiye küçümseyerek bakılan dönemleri geçirdim, yaşadım. Saygı duyulduğunu, bilen araştıran, öğrenen ve bunları paylaşan insanlar olduğunun anlaşıldığını tespit ettim. Bundan sonrası şairlere-yazarlara kalmış. Bu konuda inancını yitirmeyen düşünürler olduğu sürecek yükselecektir. Öncelikle kendimize inanmamız ve doğru yoldan ayrılmamız gerekiyor. Saygıyı kendimiz oluşturacağız. Yazar-çizer insanların esas malzemesinin insan yaşamlarından geçtiğini bilerek, güncel hayat içindeki sosyal çevreden kopmadan barışık yaşaması gerektiği, böbürlenmeden uzak durması gerektiğini düşünüyorum. Konuşmaktan çok dinlemeyi bilen insanların daha yoğun duygularla yazabildiğini, iyi gözlem yapabilenlerin iyi yazabildiğini düşünüyorum.

Türk Edebiyatında edebiyat tarihimizi incelediğimizde bir çok akım geliştiğini ve bu konuda bir çok eserlerin var olduğunu biliyoruz. Her şairin saygı içinde yazım hayatındaki eserleri incelemesi üzerinde düşünmesi gerekiyor. Aslında temel sorunumuz okuma oranının düşük olduğudur. Okuma oranının artırılması ile Türk edebiyatının da gelişeceği kanaatindeyim.

Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir?
Nur Ulusoy_
Şiir, benim yaşam felsefeme her zaman düşünen insan olmamı sağladı. Mutlu olmayı öğretti. Mutluluğun hayata bilerek katılacağını ve öğrendikçe ne az bildiğimi ve öğrenmenin sınırı olmadığını öğretti.

Su Gibi_Şiirde gerçeklik ve soyutluk hakkında düşünceleriniz nedir?
Nur Ulusoy_
Şiirde gerçeklik ve soyutluk, her iki kavramında bulunması gerekiyor. Şiir gerçek yaşamın içinden çıkan ifadelerin soyut olarak ta anlatılabilme sanatıdır. Soyut anlatım içinde daha fazla anlam barındırır ve insanın ufkunu açar.

9) Su Gibi_İnternetin şiirsel gelişime etkisi var mıdır?
Nur Ulusoy_
Vardır…
Teknolojik aletlerin iyi yönde de kullanımı vardır, kötü yönde de, internette hayatımıza girdiğinden bu yana şiirsel gelişmeye bence iyi yönde bir katkı sağlamıştır. Bu başlı başına bir konu, bir çok kişi katkısı olmadığını söyler ve düşünür. İnternet ortamında güncel olarak şairlerin şiirlerini arama motorları sayesinde okunabilirliği arttı. Bunun kitap satışlarını düşürdüğü söylense de bende şiir kitabı ve diğer kitapları almamı artırdı. Verilen emeği biliyorum artık. Evimdeki kütüphanem gün geçtikçe büyüyor. Bundan sadece ben değil çevremdeki insanlarında faydalanmasını sağlıyorum. Benimle birlikte yaklaşık 20 kişinin okumasını sağladığımı söyleyebilirim. Belki de daha fazladır.

Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
Nur Ulusoy_
Şiirde kelimelerin gücü oldukça önemli, anlaşılır bir dil kullanmak gerekli ve öyle kelimeler olmalı ki düşündürmeli insanı.

Su Gibi_Şiirde duygu yoğunluğunu bütününe yansıtmayı nasıl başarabiliriz?
Nur Ulusoy_
İlham diyorlar ya, o gelirse duygu yoğunluğu ile geliyor ve şair şiir yazıyor diye düşünüyorum. Duygu yoğunluğu bana göre ilham perisinin ziyaret zamanını ifade ediyor. Şiirin bütünü geldiğinde yazdığında bitmişse tamamlanmış şiirdir. Bazen yarıda kalır şiirde yarıda kalır, belki yıllar sonra ancak tamamlanır. Duygu yoğunluğunu bulamayan şiiri yazamaz.

Su Gibi_Şiir kitap satışları neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür, sizin yorumunuz nedir?
Nur Ulusoy_
Okuma oranının düşük oluşu ile direkt ilgili, zamanla düzeleceğine inanıyorum. Okumayı seven insan için, sigaradan vazgeçip o parayı kitaba ayırması hiçte zor olmaz. Başka alternatiflerde olabilir elbette. Şimdi ilköğretim çocuklarında okuma alışkanlığını geliştirmek için öğretmenlerin özel çabalarına tanık oluyorum. Anne-baba-öğretmen-arkadaş gelişme döneminde kitap okumanın önemini insana bir şekilde öğretir ve okuyan nesil yetişir. Okuma oranımızın da arttığı zamanlar gelecek ben inanıyorum ve bu konuda çaba sarf ediyorum.

13) Su Gibi_Şiirlerde tematik çalışmaya önem veriyor musunuz?
Yoksa konular kendiliğinden mi oluşuyor ve tematik baktığınızda çalışmalarınıza seçimlerinizdeki yoğunlaşma hangi konulara?
Nur Ulusoy_
Konular kendiliğinden oluşuyor. Doğan güneş bir gün şiir yazdırıyor, diğer gün yağmur yağışı veya yağmura özlem… Bir insan görüyorsun pejmürde onu düşünüyorsun, empati yaparak onun yaşadıklarını düşünüyorsun bir duygu yoğunluğu ile şiir gelişip doğabiliyor.

14) Su Gibi_Zaman içinde değişime uğrayan dil yapımız için ne düşünüyorsunuz?
Nur Ulusoy_
Zaman içinde dil değişiyor. Özümüze döndüğümüzde dildeki zenginliğimizi yaşayacağız.

15) Su Gibi_Şiirde gelmek istediğiniz yer nedir?
Nur Ulusoy_
Gelişmek ve büyümek… Belki bir kitap ama illaki roman yazmayı düşlüyorum. Hatta şiirle örgülü bir roman.

16) Su Gibi_Sevdiğiniz bir şiiri bizimle paylaşır mısınız? ....
Nur Ulusoy_

Yağ Yağmur

noktasız akasya kokusu yayan
temmuz akşamında nazenin
bir orman esintisi bıraktım
fısıltıyla kulağına

hissettin mi

sevdanın resmini deniz üzerine çizdik
yeterli olmadı ormanda dolaştık
ve akasya dallarına uzandık

kokladın mı

ezilmişliği yalnızlık sepetinde erittim
bir mum oldu hasret sana
yandı kuytularında

ısındın mı

yağmura gebe bulutlar raks ediyor
ağaçlar genç kız endamında
yağ artık yağmur
düşen damla tenimizde çiçekler açtırsın
yağ yağmur dinlendir temizle
yeniden huzur ver gönlümüze

ıslandın mı

Nur Ulusoy
01.07.2007/Nazilli

Şiir yolundaki yolculuklarında tüm arkadaşlara SU GİBİ başarılar diliyorum.

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
Kayıt Tarihi : 24.11.2007 15:44:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Merâl Özcan
    Merâl Özcan

    Nur Ulusoy;
    söyleşiniz vesileyle kısa bir tanışmamız oldu...şiir ve edebiyata bakışını, önemsediğinizi ve hayatınızı her daim bilgiye açık olduğunu söyleşinizden okuduk...sizi kutlarım ve edebi çalışmalarınızız her daim bir adım daha ileri giderek yaşamınıza katılmasını dilerim...selamlarımla...

    Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir?
    Nur Ulusoy_
    Şiir, benim yaşam felsefeme her zaman düşünen insan olmamı sağladı. Mutlu olmayı öğretti. Mutluluğun hayata bilerek katılacağını ve öğrendikçe ne az bildiğimi ve öğrenmenin sınırı olmadığını öğretti.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri