...Şiir Tadında Söyleşi...Kamil Çağlar

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
227

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

...Şiir Tadında Söyleşi...Kamil Çağlar


Su Gibi_Sizi tanıyoruz ama yinede bizlere kısaca yaşam hikayenizi anlatır mısınız?
Kamil Çağlar_
68 yılının mayıs ayında dünyaya gelmişim. Aslen Balıkesir İli Manyas ilçesi nüfusuna kayıtlıyım. İlk ve orta öğrenimimi Balıkesir ve Bursa’da, Lise eğitimimi ise İstanbul’da tamamladım. Ondan sonra ise hayat merdiveninde adımlarımızı sıklıkla atmaya başladık.
Çeşitli meslek dallarında, çeşitli kademelerde görev aldım. Şu an, Kamu çalışanı olarak hayatı devam ettiriyorum.
İki evlilik ve boşanma yaşadım. 2 oğlum ve bir kızım var.
Suudi Arabistan ve Almanya’da bir müddet yaşadım. Almanca, Arapça ve İngilizce dillerini bir miktar konuşabiliyor ve anlayabiliyorum.

Su Gibi_Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Kamil Çağlar_
Boğa burcu olmam nedeniyle duygusal ve güçlü bir yapıya sahibim. Bunun getirdiği özelliklerin hemen hemen hepsini taşıyorum. Dolayısıyla hayat akışını değişik bir açıdan görebilmekteyim.
Ergenlik dönemimde yaşadığım ve karşı cinse olan düşüncelerimi anlatabilmek için yazmaya çalıştığım birkaç kelime ile bu yolculuğa başladım.
Ancak büyük oğlumun bir kadri sonucu, 500’e yakın şiirimin yanmasına engel olamadım. Tabi bilgisayar ortamına aktarılmadığı için, arşivleme gibi bir sonuçtan da faydalanamamış oldum.

Su Gibi_Etkilendiğiniz şair ve yazarlar oldu mu? varsa kimlerdir?
Kamil Çağlar_
Üstad şairlerin hepsine değer veririm. Ancak, kaleme almaya çalıştığım şiirlerde, etkilenmemeye gayret gösteririm. Zira, gerek serbest ve gerekse ölçülü nazım şekillerinin ortası bir tarzı ziyadesiyle benimsemekteyim.
Ama Orhan Veli Kanık’ın garip akımı daha çekici geliyor.

Su Gibi_Şiir akımları, şiirde biçim, öz konusunda neler söylemek istersiniz?
Kamil Çağlar_
Yazarken hepimiz hata yapıyoruz. İfade etmek istediğimiz anlar veya olaylar, bazen aptalca kelimelerle heba oluyor. Bence şair olmak isteyenler, ilk önce tarzını belirlemeli ve bu yönden taviz vermeden ilerlemeli.
Ölçülü şiirleri okumak hoşuma gidiyor tabi. Ama ben kendimi bu konuda başarılı bulmuyorum.

Su Gibi_Niçin şiir yazıyorsunuz?
Kamil Çağlar_
Öncelikle Bakış Açımın, edebi bir ifade ile ortaya çıkmasını istiyorum. Yani, kendi özelliklerimden ziyade, düşüncelerimin ortaya çıkması ve edebi bir dil ile okunabilir hale gelmesini istemekteyim.
Edebiyat dünyasında yer almak istememe gelince, zannediyorum öldükten sonra bu gerçekleşebilir.?
Otorite olmayı hayal bile edemiyorum.

Su Gibi_Türk Şiiri ve edebiyatının geleceğine ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Kamil Çağlar_
Gün geçtikçe artıyor ilgi. Bunda İnternet ortamının ve basım müesseselerinin sağladığı kolaylıklar da inkar edilemez. Yazılı ve görsel basın desteği de ön planda. Sanat merkezleri ve hatta neredeyse köşe başı sanat merkezleri açılmaya devam ediyor. Hızlı bir gelişme kaydediyor ülkemiz. Bunda şunu da dile getirmeden edemeyeceğim. Her alanda bir ivme var ülkemizde. Gözlerden kaçmamasını dilemekteyim.

Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir?
Kamil Çağlar_

Değişik şairlerin şiirlerini okudukça, daha da olgunlaşıyorum.
Şiire bakarken, genellikle hangi ortamda kaleme alındığını anlamaya çalışıyorum. O anki duygular, yağmur, çamur, güneş, çiçekler.. Kısacası ortamı canlandırmaya çalışıyorum.
Kendi yazdıklarımda da bu felsefeyle hareket ederek, ne görüyorum? , ne hayal ediyorum? , neyi yaşıyorum? Neyi anlatmak istiyorum?
İlk önce bu denklemi ortaya çıkarmalıyım. Daha sonra ise formatı. Kaleme dökülünce zorlaşmıyor zaten.

Su Gibi_Şiirde gerçeklik ve soyutluk hakkında düşünceleriniz nedir?
Kamil Çağlar_
İnsanın hayal gücüne bağlı bu. İsterse her şeyi tasvir edebilir şiirde. Önemli olan baktığı açıdır. Neyi gördüğünü anlatmak ister şair veya neyi yaşadığını.

Su Gibi_İnternetin şiirsel gelişime etkisi var mıdır?
Kamil Çağlar_
Daha önceki soruda bunun cevabını vermiştim. Çok büyük katkısı var. Çocuklarımız mesela: hazırlık ödevleri olsun, proje ödevleri olsun. Derhal başvurduğumuz en kıymetli değer haline geldi.
Ben özellikle genç ve yeni şairlerin bu ortamdan daha çok faydalandığını düşünüyorum.

Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
Kamil Çağlar_
Hangi şiddetli hareket, bir sözün açtığı yarayı açabilir? Şiddet sonucu oluşan hangi yara, sözün açtığı yaradan daha sonra iyileşir?
Yerinde ve ustaca yerleştirilmiş her harf, şiirin bütününde anlatılmak istenen andan daha kıymetli ve doyurucu olabilir.

Su Gibi_Şiirde duygu yoğunluğunu bütününe yansıtmayı nasıl başarabiliriz?
Kamil Çağlar_
Kompozisyon gücüyle. İnsan ne yapmak istiyorsa istesin, iyi programlamadıkça, ayrıntılarına değer vermedikçe başarısı güç olur.

Su Gibi_Şiir kitap satışları neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür, sizin yorumunuz nedir?
Kamil Çağlar_
Üvey evlat muamelesi gördüğü için.
Birkaç yayınevinin dışında şairi destekleyen organ var mı? Birkaç net sitesi sayabiliriz. Evet, söze geldi mi her yerde şiir öne çıkar. Hatta yazım edebiyatında bile şiir diline benzeyen eserler görülebilir.
Çok satmayacağı endişesi taşıdığı düşünülüyor ve şairlerimiz kendi imkanları ile kitap basma yoluna gidiyor. E tabi dağıtım zorluğu çıkıyor bu sefer. Oldukça zor bir durum. Bunda bir örgütlenme olması gerektiğini düşünüyorum.

Su Gibi_Şiirlerde tematik çalışmaya önem veriyor musunuz?
Yoksa konular kendiliğinden mi oluşuyor ve
tematik baktığınızda çalışmalarınıza seçimlerinizdeki yoğunlaşma hangi konulara?
Kamil Çağlar_
Genellikle, tematik çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Yine çoğunlukla, yaşanan anın dile gelmesi, tesadüfe dayanan olaylar da bende bir etki bırakabiliyor.
Hüzün, karamsarlık, hasret, aşk, dostluk, sevgi ve sevda, dini duygular, görsel ve güncel yaşam, müzik. Bakış Açıma giren ve ilgi duyduğum temalar hakkında rahatlıkla şiir yazabilirim.

Su Gibi_Zaman içinde değişime uğrayan dil yapımız için ne düşünüyorsunuz?
Kamil Çağlar_
Bu kaçınılmaz. Sorunuzda da dediğiniz gibi. Zaman içinde değişime uğrayan dil yapımız. Zaman her şeyi değiştirdiği gibi dil yapımızı da değiştirecek.

Bunu olgunlukla karşılamalıyız bence. Güzel mi, çirkin mi? Biz nasıl kabul edersek edelim, bunu engellememiz mümkün değil. Gerçek boyuttan görmeliyiz. Temelde değişen sadece dil yapımız değil. Kültür yapımızın değişmesinden kaynaklanan bir dejenerasyon bu.
Bakın bende aynı şeyi yaptım. Dejenerasyon..

Su Gibi_Şiirde gelmek istediğiniz yer nedir?
Kamil Çağlar_
Çok uç noktalarda bir yer düşlemiyorum. Zaman bize ne kazandıracak, nelerle karşı karşıya bırakacak göreceğiz. Tabi ben göremeyeceğim. :)
Ama güzel olur diyorum. Düşünsenize; bir Cemal Safi gibi, bir Orhan Veli gibi, bir Necip Fazıl gibi. Ülkemizde anılan bir isim olabilmek. Tabi bir edebiyat kolu olan Şiir üzerine..

Su Gibi_Sevdiğiniz bir şiiri bizimle paylaşır mısınız? ....
Kamil Çağlar_
Sizinle bütün şiirlerimi paylaşıyorum. Acemice de olsa, gerçekten usta imgeler de yer alsa. Ben şiirlerimin hepsini seviyorum. Klasik bir cevap oldu.

Bu vesileyle Su Gibi Şiir Grubu’nun yaptığı bu söyleşide, şairleri tanımaya yönelik olarak yapılan bu değerlendirmeyi gönülden destekliyorum.
Şiir ve şair olma yolunda atacağımız çok adım olduğunu, neyi yapmak istiyorsak emeksiz elde edemeyeceğimizi unutmamalıyız.

**Hürmet ve saygılarımı sunuyorum.

Kamil Çağlar

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
Kayıt Tarihi : 23.11.2007 11:07:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Merâl Özcan
    Merâl Özcan

    Kamil Çağlar;
    düşüncel yapısını şiire aktarabilen arkadaşlarımızdan...söyleşimiz vesilesiyle hayatının ve şiirsel kimliğinin duruşunu okumuş/paylaşmış olduk...projemize destek verdiği için teşekkür ederim...

    kelimelerin gücü tartışılmak...tek bir harf bile...güzel bir açılım..
    kutlarım,düşüncenize sağlık...selamlarımla...

    Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
    Kamil Çağlar_
    Hangi şiddetli hareket, bir sözün açtığı yarayı açabilir? Şiddet sonucu oluşan hangi yara, sözün açtığı yaradan daha sonra iyileşir?
    Yerinde ve ustaca yerleştirilmiş her harf, şiirin bütününde anlatılmak istenen andan daha kıymetli ve doyurucu olabilir.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri