...Şiir Tadında Söyleşi...Gönül Bıkım

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
227

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

...Şiir Tadında Söyleşi...Gönül Bıkım


Su Gibi_Şiir yolculuğunuz nasıl başladı?
Gönül Bıkım_
Şiire yolculuğum ilk başlarda (ortaokul yıllarımda) daha çok duygu ifadesi şeklindeydi. Duyguları yoğun ve uzun süreli yaşayan bu mana da hızlılığı sevmeyen bir insanım. Bana göre yaşadığımız hayatta her şeyin tadı çıkartıla çıkartıla yaşanmalı. Hele ki hislerimizse söz konusu olan hiç aceleye getirilmez. Daha sonra şiirin duygu yoğunluğundan ziyade hakkı verilerek yazılması gereken bir edebi tür olduğundan kıvamımı bulmaya, bu türü hakkını vererek yazmaya karar verdim. Çevremde şiirle edebiyatla ilgili kimse olmadığından ve daha çok sesimi insanlara ulaştırmak istediğimden deneme tarzında olan ilk kitabım 'İçimdeki Ses' isimli ilk kitabımı çıkardım.Ve çokta faydasını gördüm yavaş yavaş çizgimi oluşturuyorum. Zamanla daha da iyi olacağına inanıyorum.

Su Gibi_Etkilendiğiniz şair ve yazarlar oldu mu? varsa kimlerdir?
Gönül Bıkım_
Tabi ki buraya sığmaz aslında ama başlıcaları; Metin Altıok, Özdemir Asaf, Attila İlhan, Can Yücel. v.s.. İnanın saymaya kalkınca tamamlayamıyor insan muhakkak eksik kalıyor.

Su Gibi_Şiir akımları, şiirde biçim, öz konusunda neler söylemek istersiniz?
Gönül Bıkım_
Elbette şiirin kendine özgü kuralları, biçimleri olacaktır ama bana göre şiirin şiirselliğini yitirmemesi çok önemli. Ve elbette şiir formatını da bozmamak gerek. Şiirsel düzyazı, serbest şiir ve sıralayamadığım uyak veya diğer kuralların dışında yazılan eserlerde dikkatli olunmalı ve şiirin o güzel tadı kaçırılmamalıdır.

Su Gibi_Niçin şiir yazıyorsunuz?
Gönül Bıkım_
Kendimi daha iyi ifade ediyorum şiirle ve şiirdeki o ince ruhu çok seviyorum. Keşke insanlar ellerinden geldiğince şiir okusalar, yazsalar ve o ruhu tatsalar inanın bencillik denen kavram yok olurdu. Ve diğer kötü huylar. Çünkü şiir psikolog gibi sanki. İnsanı bu gerim gerim geren tek düze hayatın içinden rengarenk bir hayata götürüyor.

Su Gibi_Türk Şiiri ve edebiyatının geleceğine ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Gönül Bıkım_
Türk şiiri ve edebiyatı iyi bir yolda bence unutulmaması gereken tek şey kalite. Kaliteyi artıracak yazımlar olmalı. Burada yazarlara,yayıncılara ve okurlara çok iş düşüyor bence. Okur eleştirmeli, yazar kaliteli eserler üretmeye kendini yönlendirmeli, yayıncı da para kazanmanın yanında kaliteyi de baz alabilmelidir. O takdirde çok kaliteli işler çıkar.

Su Gibi_Şiirin yaşam felsefenize kattığı anlamlar nedir?
Gönül Bıkım_
Aslında hayatın tadına varmayı ve güçlü olmayı öğretiyor galiba şiir. Biliyorsunuz hayat her zaman gülen yüzünü göstermiyor insanlara ve dayanıklı olmayı,yaşadığımız gezegene karşı duyarlılığı, insanı, diğer tüm varlıkları sevmeyi öğretiyor

Su Gibi_Şiirde gerçeklik ve soyutluk hakkında düşünceleriniz nedir?
Gönül Bıkım_
Gerçeklik ve Soyutluk... Bundan ne anlamak gerek sizce? Ben şöyle açıklayabilirim; Yaşadığımız hayat gerçeklikle ilintili ve soyut şeyler ile ilgili ne bir fikrimiz ne bir hissimiz olabilir. Olur belki ama üzerinde netlik olmayan şeyler olacaktır bunlar. Ama gerçeklik adı üstünde herkesin ortaklaşa yaşadığı 'Sevgi' gibi 'Aşk' gibi ömrünün uzun olduğu yaşamın olmazsa olmazıdır.

Su Gibi_İnternetin şiirsel gelişime etkisi var mıdır?
Gönül Bıkım_
Vardır tabi ama şiire meraklı bir kişi için bir yoldur sadece. Şiiri seven bir kişi kitaplarla, başka türlü araştırmalarla takip edecektir zaten şiiri. Şunu da eklemek gerek; İnternetteki şiir siteleri şiir seven insanları buluşturup güzel hizmetler vermektedir. Önemli olan bu aracı doğru kullanmaktır.

Su Gibi_Şiirde kelimelerin gücü hakkında düşünceleriniz?
Gönül Bıkım_
Kelimelerin gücü deyince kendisine kelimeler ustası dediğim Özdemir Asaf gelmekte. Ruhu Şad Olsun. Şiirleri tam bir kelime cambazlığının örneği. Müthiş duygular uyandırıyor bende. Bir kelime ile dünyaları anlatırsınız şiirde. Bu da şiirin bir başka güzel boyutudur zaten.

Su Gibi_Şiirde duygu yoğunluğunu bütününe yansıtmayı nasıl başarabiliriz?
Gönül Bıkım_
Şiir düzyazı gibi veya ders çalışır gibi yazılmaz sonuçta hisler elleri yönetir ve sonuçta çıkan şiiri ise okur ve düzenlersiniz. Son olarak bekletmekten yanayım geriye dönüp okumak gerek. Ben pek yapamıyorum açıkçası. Biraz tez canlıyımdır da. Ama son şiirlerimde artık yapmaya başladım. Son 45 inde daha doğrusu. Şimdi antolojide eski şiirlerim ve son yazdığım 3-4 şiir mevcut gerisini şimdilik pasif yaptım o şiirlerimi ilerde kitaplaştırmayı düşünüyorum. Fakat 2. kitabım çok farklı olacak.

Su Gibi_Şiir kitap satışları neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür, sizin yorumunuz nedir?
Gönül Bıkım_
Çünkü popüler kültür hakim günümüzde ve insanlar genelde tüketmeye yönelikler. Kitap okuyan bir kesim hangi kitap popüler ise onu alıyor maksat bende okudum demek. Maalesef böyle bir zamanda şiirde nasibini aldı bu durumdan

Su Gibi_Şiirlerde tematik çalışmaya önem veriyor musunuz?
Yoksa konular kendiliğinden mi oluşuyor ve tematik baktığınızda çalışmalarınıza seçimlerinizdeki yoğunlaşma hangi konulara?
Gönül Bıkım_
Tematiklik son şiirlerimde ağırlık verdiğim Bir şey. Şöyle ki şiirlerimde tek konuya yönelmek yerine toplumsal, çevresel sorunlar veya diğer konulardan şiirler yazmaya çalışıyorum. Bence yazarlar şairler ve diğer sanat dallarıyla uğraşan sanatçılar duyarlılığını eserlerinde gösterip seslerini çıkarmalılar. Benim bir özelliğim şiirlerimde hayatı tema olarak almak ve şiirle felsefeyi bütünleştirmek istemem. Bunun için daha çok yolum var ama yapmayı istediğim eser insanların eline aldığında, okuduğunda allak bullak olacağı hayatını sorgulayacağı, kitaba baktığında acaba ben bugüne kadar nasıl yaşadım, düşüncelerim, hayata bakışım ne kadar doğruydu hissini verebileceğim bir kitap. Bu en son eserim olacak belki de hiç yapamayacağım bir şey olacak. Bence şiire ve diğer tüm sanat dalları içinde geçerli sanatla uğraşanların bir hedefi olmalı. O hedefi tamamladığına inanınca zaten zirveye ulaşmıştır.

Su Gibi_Zaman içinde değişime uğrayan dil yapımız için ne düşünüyor sunuz?
Gönül Bıkım_
İnsanların toplum olma özelliklerinin en önemlilerinden birisi dildir ve biz diğer unsurlar gibi dilimize de önem vermiyoruz. Bunun sebebi bence birazda politik. Zamanımızda insanlar geçim derdiyle kimliklerinden uzaklaşmış durumdalar. Dilde bundan payını alıyor tabi. Yazık. Yapılması gereken ne varsa yapılmalı. Yaptırım mı konulur başka önlem mi alınır bilemem ama sessiz kalınmaması gerektiği bir gerçek.

Su Gibi_Şiirde gelmek istediğiniz yer nedir?
Gönül Bıkım_
Şiire bir kere ölümsüz eserler vermek isterim. Önce şiire katkı sağlamak sonra insanların hafızalarına eserlerimi kazımak. Gerçi o zaten oluyor. Tek yapmak istediğim şey şiire farklı bir yorum ve renk kazandırmak.

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri
Kayıt Tarihi : 24.12.2007 20:27:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Su Gibi Şiir Grubu Şairleri