Şiir Nasıl Yazılır:
-Şiir yazma konusunda çok iddialı birisi değilim. Ancak şiir yazmak isteyen
arkadaşlara karınca kararınca yararlı olabilmek için, bu konuda bilebildikleri mi paylaşmak istedim. Umarım yararlı olur..
-Medeniyetini geliştiren, dilini de birlikte geliştirmiştir. Dilini geliştiren milletler, duygu ve düşüncelerini daha öz ve kısa ve etkili bir şekilde dile getirebilmek için ortaya koydukları veciz sözlere şiir demişlerdir.
-Şiir yazmak kolay değildir. Şiir yazan arkadaşlar bunun zorluğunu bilirler. Arif Nihat Asya; 'şiir yazan şair, doğum sancısı çeken kadına benzer, sancı çeker ve bir şiir doğurur' demiştir. Bu nedenle şiir, Şair'in çocuğu gibidir. Bir kısım insanımıza şiir gibi konuşmak özelliği doğuştan verilmiştir. Bazan da soya çekim şeklinde ailece şair olanlar da vardır. Karakoçlar gibi...
a) Türk Halk Şiiri:
-Gerçek Türk Halk şiiri; ölçülü ve kafiyelidir. Divan şiiri de Türk şiiridir. Ancak Osmanlıca ve Farsça bilen pek kalmadığı için, Divan şiiri yazan da kalmadı.
O sıcaklığı beyaz ellerin, o ilk bakış
Sebepsizliğin sebep olduğu şafak vakti
O çok sevmek gecelerde o çaresiz aldanış.
Uzayan saçlar, alnında avuçlarımızın
İste o, insanin bir yerde, aşka boyun eğmesi
Eyvallah teşekkürler
Üyesi olduğum Antolojide şair arkadaşların ekseriyetinin Serbest şiire yöneldiklerini görüyorum. Bu işin kolayına kaçmak oluyor aslında'' bu dediğinize pek katılmıyorum açıkçası...Nedense yıllardır serbest şiirlere karşı insanların bir garezi var gibi.. evet genel olarak Türk halk şiiri en çok kullanılan sevilen ve kullanılması mantıklı olan şiir türüdür. Ancak yeni şeyler denemek ve onu deneyimlemek de hoştur. Ülkemizde serbest şiire pek hoş bakılmıyor bu yüzden burada sevilmesi içimi ısıttı. Büyük boş bir kağıdı istediğin gibi doldurmak ve tüm düşünce ve hislerini kağıda dökmek gibisi yoktur bana göre. Ayrıca fikrinize katılmamamın en büyük sebebi serbest şiir yazmanın aslında çok zor oluşu...Ölçülü ve düzenli şiir yazmak serbest şiir yazmaktan bana göre daha kolay.
Serbest şiirlerin sevilmesi genelde zor olur çünkü zor olduğundan tutturamazsın...Tabii bu benim görüşüm ama bence genel olarak da serbest şiir yazım tarzı o kadar da kolaya kaçmak olmuyor. Bir ölçü belirlemesen de kafiyeyi ve başlangıçtan sona kadar hep bir eksik oluyor .Bu eksiği doldurmak baştan başlamayı ve sinir krizlerini doldurabiliyor. Gerçi Türk halk şiirlerinde de böyle ama olsun. Kısaca serbest şiirin zor olduğunu düşünüyorum..
önce ilhamınızı mektup yazar gibi yazın sonra kısaca ve şiire dökün anlık ilhamlar hızlı kaybolmaları önleye bilirseniz şiirinizin netliğini koruyabilirsiniz..
Ben hep öyle yaptım,yıllar önce bu yöntemi kullandım,kalemimi bırakınca şiirlerden soğudum
ve gerçek yaşananları yazmak daha hoşuma gitmişti.
Örnek :Arayanı soranı, geleni gideni olmayan mezar olsaydım yerine sahipsiz mezar olsaydım gibi.
Şiir bence duygudur, galeyandır, heyacandır, bunu kendinde bulan insan düzgün mısralara dökebiliyorsa şiir yazabilir. Ama şiir yazmada öncelikle mana mevhumu çok önemlidir ne söylediğini ve ne anlatacağını bilinmelidir. Karşıdakine vereceğin mesajda önemlidir.Bizim kültürümüz kafiyeli şiirdir. Kafiyede bir şeyler anlatmak ve sunmakta en büyük arzumuzdur. Her şair kendi kültürüyle beslenir ve yaşar. Eğer kültürü Türk ve İslam tarihi gibi zenginse şair olmamak içten bile değil. Bize şiir yazdıran o zengin tarihimizdir.Şairlerin en büyük kaynağı yaşadığı kültür ve onu yetiştiren ve miras bırakan atalarının ölmez eserleridir. Bu arada Mehmet Kardeşime geniş ve güzel açıklama yaptığı için çok teşekkür ederim.
Bu yazıyı okuduğuma, çok memnun oldum....Çok bilgilendirici..Şiir yazmak kolay bir şey değil..Biz duygu aktarımı yapıyoruz yalnızca...
tşk hocam cok güzel bilgiler bizi aydınlatın şimdi daha iyi anlıyorum tşk
Teşekkürler güzel bilgilerdi...
Saygılar
şairin adı son kıtada geçiyor ve 'abcb' olarak belirtmişsiniz. halbuki önceden yazıda diyor ki ilk kıtada 'abcb' kullanılır dıyor bunu anlayamadım? 'Mahlas' gazelde oldugu gibi koşma da da kullanılıyor değil mi...bilgiler için çok teşekkürler. faydalı olacak şiirseverlere
Mehmet Demir Atmalı Beyefendi, öncelikle teşekkür ederim faydalı açıklamalarınız için.
Etrafıma faydalı olmak istiyorum , o yüzden bilgilerimi paylaşmak istiyorum deyip, iki-üç saatinizi aldıktan sonra baktığınızda hiç bir şey vermediğini anladığınız kişiler tanıdığım için, onlara size bakıp nasıl faydalı olunacağını görmelerini istedim şu anda... Gayet net bir şekilde kafa karıştırmadan, kimseyi küçümsemeden , doğrudan bilgi vermişsiniz. Ben şahsım adına memnun oldum. Devamını beklerim. Saygılarımla.Filiz.
merhaba Mehmet bey vermiş olduğunuz atın öğütlerden dolayı teşekkür ediyorum inşallah diğer arkadaşlarda bu bilgilerden yararlanırlar dua ile kalın
Bu şiir ile ilgili 14 tane yorum bulunmakta