KIRK SAYISININ ESPRİSİ-1
Dünya varolduğundan bu yana bütün kültürler sayılarla ve sayıların sosyal yaşamdaki rolleri ve etkileriyle az çok veya abartılı da olsa ilgilenmişlerdir. Gerek dinde, gerekse sosyal kültürel ve ekonomik hayatta gizli ahlaki ve sembolik güçlerine inanır olmuşlardır.Öyle ki filozuflar, din adamları, dünyanın ve alemin bile sayısal ilişkilerle bağlantılı yaratıldığını ileri sürmüşlerdir.
1,3,5,7,12... gibi sayıların kutsallığına, bu sayıların gizemliğine ve sayıların uğruna inanmışlardır.
İşte tüm bu sayılar içerisinde benim ilgilendiğim sayı ise 40.En çok İslam aleminin kullandığı bir sayıdır. KIRK sayısının çok özel ve uğurlu bir sayı olduğuna bazı tabiat varlıklarını temsil ettiğini tarıh boyunca inanılmıştır. Dinde matematikte, astronomide, astrolojide, edebiyat ve tasavvufta çeşitli anlamları vardır.
KIRK sayısı islamda, Kuran’da ve onun hükümlerine dayana hadislerde de çokça geçer. İnsanın KIRK yaşında olgunlaşması, Hazreti Muhammed’e 40 yaşında nübüvvet mührü peygamberliğin verilmesi, İslamın tebliği sırasında ona bağlananların KIRK kişi olması, kadınlarda hamileliğim KIRK hafta sürmesi,.İnsanın elindeki malınınKIRKta birini zekat olarak vermesi KIRK sayısına olan inancı daha da geliştirmiştir.
İşte şimdi İslamda KIRK rakamının uğruna, özelliğine ve güzelliğine sirayet eden bir takım olmuş hadiseleri anlatmak istedim.
-Nuh tufanının 40 gün süren yağmurlardan sonra oluştuğunu,
-Hazreti Adem’in çamurunu 40 günde yoğrulduğunu,
-Mehdinin kıyametten önce 40 yaşında ortaya çıkacağına ve 40 yıl yeryüzünde kalacağına inanlımıştır.
-Doğum yapmış kadınlar ve çocuklarının KIRKının çıkarıldığını,
-Ölenin ardından KIRK gün geçtikten sonra,mevlüt oktulması,şerbet, helva ve lokum dağıtılmasıyla “KIRKı çıkarıldı” deyimlerinin kullanılması da 40 sayısının ne kadar önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir.KIRK sayısının özelliğine olan inancı perçinlemektedir.
Şimdi sizlere zaman zaman günlük konuşmalarımızda, zaman zaman bazı olmuş fiil ve oluşumların anlatılmasında kullanılan, önemini, özelliğini ve güzelliklerini oluşturan mevcut söylemlerden bahsetmeye çalışacağım. Halen gizemini koruyan 40 rakamı.
Neden 39 veya 41 değil de hep 40 olurlar neden.
“-Peygamberin nübüvvet mührünün KIRK yaşında verilmesi
Bir çok duanın kırk gün okunması bildiriliyor. Kırk günün önemi nedir? Kırk sayısı, çoğunluğu bildiren işlerde asgari en büyük sayıdır. Bir duayı çok okumak istenirse, en az kırk kere okumalıdır. Beş vakit namaz, sünnetleri ile beraber kırk rekattır. Fatiha, beş vakit namazın, her rekatında okunur. Böylece, her gün en az, kırk kere okunur. Tırnak kesmek, koltuk, kasık temizlemeyi kırk günden fazla geciktirmek günah olur. Müslüman olan akrabayı ziyaret etmeli, kırk günü geçirmemelidir. (S. Ebediyye) Kırk gün sabah namazının sünneti ile farzı arasında kırk bir kere Fatiha okunur. Besmelenin sonundaki Mimi Fatihanın Lam harfi ile birlikte okunur. [Yani (Rahimilhamdü) denir.] Sonra yapılan dua kabul olur. Suya üfleyip hasta veya büyülenmiş kimseye içirilirse, [eceli gelmemiş olan hasta] şifa bulur ve büyü çözülür. (Tefsir-i Azizi) Kur'an-ı kerimi kırk günde bir hatmetmek, müstehaptır. (Şir’a) Kırk sayısı ile ilgili hadis-i şeriflerden bazıları şu mealdedir:(Her gece kırk âyet okuyan gafillerden yazılmaz.) [Beyheki](Kırk kişi bir cemaattir. Bir ölüye dua ederlerse Allahü teâlâ, o ölüyü affeder.) [Buhari](Şirkten uzak kırk mümin, bir müslümanın cenaze namazını kılarsa, Allahü teâlâ, muhakkak o müminlerin dualarını kabul ederek, o ölüyü affeder.) [Müslim, Ebu Davud](Kırk gün içinde bir ilim sohbetinde bulunmayan kimsenin kalbi kararır. Büyük günah işlemeye başlar. Çünkü ilim kalbe hayat verir. İlimsiz ibadet olmaz. İlimsiz ibadetin faydası olmaz!) [Hazanet-ür-rivayat, Müjdeci Mek.]
.....
Devam edecek.
Kerim BAydak
Adıyaman
Kayıt Tarihi : 9.9.2006 11:23:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
TÜM YORUMLAR (1)