Süleyman Karacabey - Şiir de kullanılan ...

Süleyman Karacabey
327

ŞİİR


6

TAKİPÇİ

ŞİİRDE KULLANILAN EDEBİ SANATLAR
Değerli dostlar,Mensubu bulunduğumuz Türk Milletinin yüzde 65- 70 gibi büyük oranının şair ruhlu insanlardan oluşması nedeniyle neredeyse eli kalem tutan bir çok insanımızın şair olması gibi bir durum söz konusu olmasına rağmen icraat ettikleri sanatın inceliklerini bilmeden kara düzen diye tabir edeceğim alaylı olarak bilinen düzende bu sanatın püf noktalarını bilmeden yazmak gibi bir alışkanlığa da sahip oldukları gözden kaçmayacak bir gerçeklik arz ediyor.
Bu nedenle Edebiyat ve Şiir sanatı üzerine bilgi birikimleri bulunan kimselerim kendilerinde var olan bilgileri paylaşarak bu sanata gönül vermiş ancak bilgiden yoksun kimselere aktararak daha kuvvetli şiir yazmalarına yardımcı olmalarının gerektiği kanaatindeyim.Unutulmamalıdır ki; bilgi paylaşıldıkça güzeldir ve bilgi paylaşıldıkça gelecek nesillere kültür aktarımı sağlanacaktır.Bu nedenle sorumluluk hissine kapılarak bilgi dağarcımızdan bir katre siz değerli dostlarla paylaşmayı uygun gördüm.
Şiir, sözü etkili, çarpıcı, yoğun anlamlı ve güzel söyleme sanatıdır diye tabir edilmesine rağmen çok farklı tanımları yapılmakla birlikte ortak tanım şiirin güzel söz söyleme sanatı olduğudur. İnsanlar yüzyıllar boyunca kendi kültürleri ekseni içerisinde kullandıkları dili işleye işleye zenginleştirmişler, sözlü ifade imkânlarını genişletmişler ve iletişimi daha güzel sağlayacak bir araç konu¬muna getirmeye çalışmışlardır.Bu azim ve gayret aslında bir ulusun kendi folklorunu (Kültürünü) gelecek nesillere aktarma gayretinin de bir tezahürüdür aynı zamanda. Gelişim süreci içinde edebiyatçılar, dili kendine özgün yapısı içinde işleyerek tek bo¬yutluluktan, tek bir anlamın ya da şeklin karşılığı olmaktan çıkarıp, birden fazla an¬lamı karşılayabilecek hale getirmişlerdir.Buna dilin gelişimi dememiz doğru ifadedir.Hem dil, sade,yalın bir iletişim aracı ol¬maktan kurtulup çıkış sesindeki ahengi, anlamına getirilen derinlik, zenginlik, yoğun içerikli bir hal alması ve görüntü¬süyle çekici,cezp edici bir kompozisyon hâline sokulmuştur.Dil bilimcileri ve edebiyatçıları bu gayretlerinden dolayı daima taktir etmişimdir.
Edebî sanatlar, dilin gerçek ve sembolik her türlü anlamını karşılamak, az sözle çok şey ifade etmek, anlam ve çağrışım ilgileri kurmak, harf ve sözcüklerin şekil olarak görüntülerinden ve ses değerlerinden yararlanmak amacıyla üretilmiş söz söyleme sanatlarıdır diye tanımlanır.
Ayrıca edebî sanatlar, ince duyguların, keskin zekâların ve estetik duyarlığın ürünü olarak tezahür etmiştir.Türk edebiyatında ise en eski dönemlerden günümüze kadar, özellikle Klâsik (Divan) Türk edebiyatında edebî sanatlara büyük önem verilmiştir. Kullanılan bu sanatlara kısaca göz atacak olursak şu şekilde bir araya getirebiliriz.: 1.Anlam Sanatları, 2.Söz Sanatları 3.Mecazlar
Şimdi bu sanatlara göz atalım ve sözcük itibariyle ne anlamlara geliyor görelim. Aslında örneklemelerle daha iyi bir çalışma yapılabilirdi ancak her bir kategori kendi başına bir çalışmayı gerektirir.Bu nedenle ileriki günlerde her bir başlığı kendi alanı içerisinde edebiyattan şiir den örneklemelerle sizlere sunmayı uygun gördüm.

Tamamını Oku