Nur Suresi, 35 ve 36 ayetleri,
Zeytin ağacından söz eder.
Belki de, Sidretül Münteha, Kızıl Elma ve Zeytin Ağacı,
Hepsi de aynı şey demek olan Yaşam Ağacı.
Necm, 14 ayetindeki,
Sidretül Münteha, yani son sınır ağacı,
Belki de merkezi sinir sistemi.
Merkezi sinir sistemi.
Olabilir, madde a:leminden ruhlar a:lemine geçiş yeri.
FLA
14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.
Tıp sözcüğü antik çağda tıpta ileri seviyede olan Mısır'ın Teb şehrinden geliyor.
Altta ayrıntılı bilgisi yazılı Tıp Sembolü Heykeli ile ilgili tahminim (kestirimim) şöyle.
Cinsiyetle ilgisi olmayan erkek yılan mertliği dişi yılan da namertliği simgeliyor bence.
Mertlik Hakk rızasına aykırılıklara direnme, namertlik de Hakk rızasına aykırlıklara direnmeme demek.
2 yılanın sarıldığı asa ise yaşam ağacı yani beyin ve onun kuyruğu olan omurilik oluyor. Beyin ve kuyruğu olan omur ilik tıpta merkezi sinir sistemi olarak adlandırılmakta.
Sidret-i müntaha sınır ağacı yani madde alemiyle ma:na aleminin sınırındaki ağaç demek.
İşte bu ağaca ve ötesi olan ruhlar a:lemine ulaşabilmek için namertlikten mertliğe göç etmeli tüm Hakk rızasına aykırılıklardan arınmalıyız.
.................................................................................................
Tıp Sembolü Heykeli
Tıp sembolü antik çağlardan beri asaya sarılı yılan olarak bilinmektedir. Mitolojideki Tıp ve Sağlık tanrısı Asclepios elinde yılan sarılı asa ile tasvir edilmiştir. 20.Yüzyılın başlarında ise erken Rönesans döneminde Simyanın sembolü olarak kullanılan Yunan tanrılarından Hermes’in kanatlı ve çift yılan sarılı kadüse isimli asası da tıp sembolü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde yılan ve asa tıbbın simgesi olarak görülmeye devam etmektedir.
Tıp sembolü (yılan ve asa) bir dizi tarihi, mesleki ve etik değeri içinde barındırır ve temsil eder. Asa sadece yaşamı değil aynı zamanda bilgelik ve bilgiyi, yılan ise deri değiştirmesi ile gençlik, sağlık ve ölümsüzlüğü temsil eder. Hekim yılan gibi dilsiz olmalı hastalarının sırlarını kimseye söylememelidir. Yine yılanın zehri ve panzehiri hekimin tedavi edici yönünü ifade eder. Hekim yılan gibi soğukkanlı olmalı, hızlı karar vermeli ve kendini daima yenilemelidir. Eski çağlarda yılana duyulan saygı, günümüzde hekimliğin saygınlığı ile güven verici yönü ile devamlılık gösterir.
Tıp sembolü heykelinin yapımını ve Fakültemize kazandırılmasını sağlayan Heykeltraş Dr. Öğretim Üyesi Sinan ŞENÇİÇEK’e, Heykeltraş Sabri ERDOĞAN’a ve yapımına katkı sunan Aydın Tabip Odası Başkanlığı’na teşekkür ederiz.
Alıntı...akademik.adu.edu.tr/fakulte/med/news.asp
Nur Suresi, 35 ve 36
35. “Allah, göklerin ve yerin Nur’udur. Onun nurunun örneği, içinde çerağ bulunan bir kandile benzer. Kandil, bir sırça içerisindedir. Sırça inciden bir yıldız gibidir ki, doğuya da batıya da nispeti olmayan bereketli bir zeytin ağacı*ndan yakılır. Bu ağacın yağı, neredeyse ateş dokunmasa bile ışık saçar. Nur üzerine nurdur o. Allah, dilediğini kendi nuruna kılavuzlar. Allah, insanlara örnekler verir. Allah her şeyi bilmektedir.”
36. Kandil, Allah'ın yükseltilmesine ve içinde adının anılmasına izin verdiği evlerdedir. Orada sabah akşam O'nu tespih eder.
*Zeytin ağacı öngörüme göre,
Tam İnsan’ın bedenidir.
Sırça omuriliği (beyni ve sinir sistemi) dir.
Zeytin ışıl ışıl parlayan gözleridir.
Gönlü ise Hakiki Kâbe yani Allah evidir.
O evlerde Hz. Allah hem dil ile,
Hem de Salih Amel ile,
Sabah akşam tesbih ile anılır.
21.03.2015
Saygılar ve sevgiler.
Fatih Lütfü Aydın.
Ayağını yere vur işte sana su (Bu suyun adı Nur’ dur budur doğrusu) .
SÂD-42
Yaşar Nuri ÖZTÜRK "Ayağını yere vur! İşte yıkanacak bir yer, işte içilecek soğuk bir su! ..." dedik.
Not: Sadece bir tahmin olarak, bu ayağı yere vurma; kötülüğü emreden Nefs-i Emmare’ ye karşı spor yaparak, icabında ayağı sertçe yere vurarak direnme, iradeyi güçlendirme anlamında olabilir. Kötü alışkanlıklardan kurtuldukça ruhen duyulan bir serinlik, rahatlama bu düşünceyi kuvvetlendirmektedir. Ayrıca Tarık Suresi’ nde Tarık adı verilen sabah yıldızından onun karanlığı delmesinden bahsedilir. Tarık ayrıca yolcu demektir. Kısaca bir yolun zorluklarını, karanlığın (nefis terbiyesinin) sıkıntılarını aşıp ruhi ışıltıya Nur’ a kovuşan kişi anlamında kullanılıyor olmalı. Nur Suresi 35. Ayette Allah’ ın Nur’ undan bahsedildikten sonra, 36. Ayette Nur’ un, Kandil’ in nerelerde olduğu anlatılmaktadır.
27.08.2011
Fatih Lütfü AYDIN
Kayıt Tarihi : 14.3.2024 20:32:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!