“Bilgelik bir başkasına anlatılamaz; bir bilgenin başkalarına anlatmaya çalıştığı bilgelik aptalca bir şey gibi gelir kulağa.
Bilgi bir başkasına aktarılabilir, bilgelikse hayır. Bilgelik keşfedilebilir, bilgelik yaşanabilir, bilgelik el üstünde taşıyabilir insanı, bilgelikle mucizeler yaratılabilir, bilgelik anlatılamaz ve öğretilemez…….
………………………………….
Hiçbir gerçek yoktur ki, karşıtı gerçek olmasın! Yani şöyle: bir gerçek ancak tek taraflıysa, dile getirilip sözcüklere dökülebilir. Düşüncelerle düşünülüp söylenebilen ne varsa hepsi tek taraflı, hepsi yarım, hepsi bütünlükten, mükemmellikten ve birlikten yoksun. Dünya çile ve esenlik olmak üzere iki parçalıdır. Başka türlüsü olanaksızdır, öğretmek isteyen birinin izleyeceği başka yol yoktur. Ancak dünyanın kendisi, gerek çevremizdeki, gerek içimizdeki varlık asla tek taraflı değildir. Asla bir insan ya da bir eylem tümüyle kötülük, ya da tümüyle iyilik değildir, asla bir insan tümüyle kutsal, tümüyle günahkar olamaz. Böyle gibi görünmesi yanılmamızdan zamana gerçek bir nesne gibi bakmamızdandır.zaman gerçek değildir. Zaman da gerçek değilse, dünya ile sonsuzluk, acı ile mutluluk, kötü ile iyi arasında var gibi görünen çizgi bir yanılgıdan başka bir şey değildir
…………………………………………………………………..
Dünya mükemmellikten yoksun ya da mükemmellik yolunda ağır ağır ilerliyor değildir, her an mükemmeldir o, tüm günahlar bağışlanmayı, tüm küçük çocuklar yaşlıyı, tüm bebekler ölümü, tüm ölenler sonsuz yaşamı kendi içinde taşır. Hiç kimse başkasının yürüdüğü yolda ne kadar ilerlemiş olduğunu göremez, haydutların ve zar atıp kumar oynayanların içinde bir iyilik, iyilerin içinde bekleyen bir haydut vardır.
……………………………………………………..
Dünyayı kendi uydurduğun bir mükemmellikle karşılaştırma”
SIDDHARTHA – Hermann Hesse
Can Yayınları
Sizlere tatilden bir metin getirdim. Beni etkileyen bir metin, daha doğrusu bana tercuman olan bir metin. Mükemmel bir dünyada yaşarken, kafalarında yarattıkları mükemmellik ile yaşamı rahatsız edenler bu kitabı okumalılar. Yaşamın görülmesi gereken güzellik ya da çirkinliklerini görmeden veya bazen iyi ve kötüleri yaşamadan tam olunmayacağını bilmeyenler bu kitabı okumalılar.
Oğuzkan BölükbaşıKayıt Tarihi : 23.8.2004 08:20:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Oğuzkan Bölükbaşı](https://www.antoloji.com/i/siir/2004/08/23/siddhartha.jpg)
nigrôdhâ
koskoca bir ağaç görüyorum
ufacik bir tohumda
o ne agaç ne tohum
om mani padme hum (3 kere)
sidharta buddha
ben bir meyvayım
ağacım âlem
ne ağaç
ne meyva
ben bir denizde eriyorum
om mani padme hum (3 kere)
Asaf Halet Çelebi
*OM MANİ PADME HUM:
Hindu inancında budhayı kutsayan bir dua..anlamı ey lotüs çiçeğinin içindeki mücevher..
Hesse'nin kendi eseri bir 'derleme' tez değil.
Tabi biz Doğulularda, Doğu ile ilgili bir öğretiyi yine bir batılıdan alıyoruz. Karşımıza yine bir oryantalist çıkıyor.
Hesse'nin iyilik ve kötülük ile ilgili iddiaları İslam'daki felsefe orijinli itikadi mezheplerce de gündemi çok işgal etmiştir.
Cennet ve cehennem, ne için ve ne kadar var? Sorusunun yol açtığı retoriğin içine birazda bu Budist felsefe girmiştir. Mutezile mezhebi iyilik ve kötülüğün mutlak olduğunu, insanın ya cennetlik yada cehennemlik olduğunu iddia ederken, Maturidi Mezhebi iyilik ve kötülüğün arasında ton farkları olduğunu, insanların kötülüklerinin cezasını cehennemde çektikten sonra cennete girebileceğini iddia eder.
Zamanın gerçek olmadığı konusuda çok tartışılmıştır. Örneğin Papaz Augustinus (Hristiyanlığın 4 büyük papazından biridir) Zaman'ın fiktif bir kavram olduğunu aslolanın 'şu an' olduğunu iddia eder. 'Geçmiş' dediğimiz, insanın anılarıdır, 'gelecek' dediğimiz ise insanın beklentileridir (Ne tesadüf, bu konu ile ilgili daha yeni bu sitede bir arkadaşımla mesajlaşlatım)
Yani Hesse bize geçmişin derinliğindeki bazı bilgileri tekrar öğretiyor.
Konuya katkısı olsun istedim hocam,
Hoşgeldiniz.
Gökhan Yazıcı
sevgiler
Tatile giderken yaninda götürdügünü söyledigin kitaplar gercekten ise yaramisa benziyor.. :)))
Ama bunlar daha yeni kesfedilen seyler mi sence.
Bilmem bence degil gibi geliyor.. :)))
Diyalektik bakis diyorki..iyi kötü ile dengededir..Zitlar bir devinim icindedir..Bazen biri, bazen digeri üste cikabilir...
Bak ne diyor Er meydani Kirkpinar´in cazgirlari..Onlarin, söylediklerinde de ayni felsefi yaklasim var..Dervislerin Felsefi yaklasimi... ''' Pehlivan Pehlivan, Yere düstün diye yerinme, Üste ciktin diye sevinme, Her ana Pehlivan dogurmaz, Her dogan Pehlivan olmaz, Pehlivan, Pehlivan..''''
Üstat amac yermek degil, amac tatilde de olsan biraz gidiklamakti, minciklamakti, senin degiminle... :)))) Burda, bu yazdiklarimda dahi iki öz var..Bir taraftan sevineceksin bir taftanda kizacaksin. Olumlu ve olumsuzu icinde barindiran bir yorum iste... :)))
Amac sohbetti,: :)) Hosgeldin der gibi.. :)))
Iyi ki varsin... Kendine kendin icin iyi bak..
Sevgiler, Saygilar..Yasam gönlünce olsun...
TÜM YORUMLAR (8)