Seyfeddin Karahocagil: Hayatı, Biyografi ...

641

ŞİİR


33

TAKİPÇİ

SEYFEDDİN KARAHOCAGİL HAYATI

Seyfeddin Karahocagil Erzurum’un Olur İlçesine bağlı Olgun Köyünde, “Nüfus cüzdanıma göre” 15-2-1940 ta dünyaya gelmişim. Anneme göre ise ben koç ayının karlı bir gününde dünyaya geldim. Annemi doğru kabul edersek, 1939 un Kasım ayında dünyaya gelmişim demektir.
Doğumum, toprak damlı bir yer evinde gerçekleşmiş. Adımı benden sekiz yaş büyük olan ağabeyim koymuş. “Seyfeddin” O bahar, eski evimiz yıkılmış. Beni beşiğimle beraber yıkıntılar arasından sağ salim çıkarmışlar.
Köyümüzde okul yoktu. Yeni yazı dedikleri, şimdiki yazıyla okur yazar da yoktu. Biraz Rahmetli Babam askerlikte öğrenmişti. Ama kuran-i Kerim okumayan hemen hiç yoktu.
Ağabeyim, bir taraftan hafızlık yapıyor, bir taraftan da Arapça okuyordu. Nereden öğrendiğini hala bilmediğim ilk okuma yazmayı, Matematik, tarih, coğrafya bilgilerini ve daha nice bilgileri bana o öğretti.
Ağabeyim; ” Allah ondan razı. olsun ve nice uzun ömürler versin.” Gerçek bir dahi idi. Hocasız kendi gayretiyle: Arapça, Farsça, Fransızca ve daha sonra İngilizce öğrenmişti.
İlkokulu, ortaokulu, liseyi Dışardan bitirmiş, Müftülük sınavını kazanarak müftü oldu. Müftü olarak ta hem görev yapıp, hem de İslami ilimler fakültesini bitirdi. Daha Ataşe olarak gittiği Almanya da da Almancayı öğrenmiştir.
Ben ağabeyimden aldığım o ilk bilgiler sayesinde Olur ilkokulunun üçüncü sınıfından başladım. Böylece ilkokulu Olur da bitirdim. Girdiğim Öğretmen okulu Sınavını kazanarak, Yavuz Selim İlk Öğretmen Okuluna girdim. 1959-60 öğretim yılında bitirip Van-Başkale-Atlılar (Hespistan) köyünde ilk görevime başladim. Daha sonra sırasıyla; Oltu Aşağı Çamlı,
Oltu Çamlıbel Köylerinde görev yaptım. Daha sonra Amasya Uygur, Amasya Beldağı Köylerinden sonra Amasya Merkez Mehmet Varinli İlkokulunda çalıştım.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ön Lisans Bölümünü Amasya da bitirdim.
Daha sonra, Amasya merkez İlköğretim Müdür Yardımcılığı ve vekilliği yaptım. Amasya Merkez Kılıçaslan ve Yeşilirmak İlkokulların da da alışarak Yeşilırmak İlkokulu Müdür Yardımcılığından emekli oldum. Bir müddette Dershanelerde öğretmenlik yaptım.

Şiir yazmaya çok küçük yaşta heves ettim. Çocuk yaşta; Bardız’lı Nihani, Çermikli Aşık Mevlüt İhsani ve Reyhani gibi ustalarla tanıştım. Daha sonra gençliğimde; Arif Nihat Asya, Göktürk Mehmet Oytun ve Necip Fazıl, Gibi meşhur şairlerle tanışma şansım oldu.
Bizim Anadolu gazetesinde şiir, hikâye ve yazılarım, Milli gazetede; Milli Eğitim Konulu bi araştırma Yazılarım ve çeşitli Makalelerim “Seyfeddin Kara” imzasıyla yayınlandı.
Diğer bazı gazete ve dergilerde de,”Mustafa Seyfi Kasım” Müstear İsimle yazı ve şiirlerim çıktı.
1978- 79 yıllarında şiire ara verdim. Ta ki Antoloji Üyesi olana kadar..
Şimdi ise; eski bir genç olarak aranızdayım ve çok mutluyum Kardeşlerim.
Beni daha fazla tanımak isteyen kardeşlerim şiir sayfama davetlidirler. Cümlenize sağlık dileklerimle..

Seyfeddin Karahocagil