Şarkılar
When I was a little child,
Bir yokluktu Ankara.
Apres moi dull and wild
Town ne oldu, que sera?
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Emeğe ve Yüreğe Sağlık Uzun Ama Anlamlı Bir Paylaşım olmuş Üstatta.
Sevgili Toprak ve Tünel Hocam Allah Sana rahmet etsin. Mekanın cennet olsun.
HADİ KAVGA EDELİM . LANET BİR ŞİİRİN ALTINDA . NEDEN OLMASIN . ŞİİRDİR DEĞİLDİR . NEDİR EY İNSANLIK BU KAVGA ETME FELSEFESİ . ŞİİRİN DAMARINDAN O KADAR MI KOPTUK . BEĞENİR BEĞENMEZ . AMA ŞİİR OLUŞUNU HANGİ YENGİ ENGELLER YADA HANGİ YENİLGİ BUNA ŞİİR DEMEZ . ONCA ERDEMLİ KAVGALAR DURURKEN , UNUTULMUŞ BİR İNSANLIĞIN TEKRAR HATIRLANMASI ADINA HANGİMİZ KAVGA EDECEK . SALT BAKACAĞIZ BİR ŞİİRE . NEDİR ŞİİR . ŞİİR YAŞAMI PARÇALAMADIKÇA ASLA ŞİİR DEĞİLDİR . HADİ KURALIM ORDULARIMIZI VE DÖKELİM KUCAKLARIMIZDAKİ SÖZLERİ . KUŞAN EZ ZİFİR , KUŞAN . KİM ŞİİR GETİRİRSE YANINDAYIM . SÖZE DURARAK BURADAKİ ÇİRKİNLİKLERİ KINIYORUM ....
ŞİİRİ SEVEN ANLAYIŞLARI ALKIŞLIYORUM . VE TEKRAR EDEREK.....
ırmak kokusu
akıyor tökezlemiş alfabenin kırıklarından
duy dedi gölge karanlıktan
ve duydum gözlerinin geçişini
gecenin ırgatları saf saf koynunda
perçeminde hüznün sen yanından
yoksul çığlıklar
tozlu paltolarını çırpıyordu
bu gece donan suyun çığlıkları ekildi yüzüne göğün
sustular bağırarak simsim ateşlerinde yıldızlar
ipek kanıyordu ....
kanıyordu geceliği ömrün.....
böyle yıkılmış bir kent görmedim karanlığına ..........
yüksel balcı
SUSMAK ERDEMDİR , KONUŞANLAR KONUŞSUN . 12 EYLÜL ZİHNİYETİ İLE KONUŞAN KİM VAR İSE , BURADA İŞİNİZ NE BE KARDEŞİM
Şiire yorum yazmadan önce ,Sayın Sinyali'ye ve Doğaner Erohan'a güzel yorumları için teşekkür etmeden geçmek istemedim. Ayrıca,eserin gerçek değerinin anlaşılması ve takdiri için önce bu yorumların okumasında büyük fayda olduğunu düşünüyorum. Şiir;içimizden aldığı bir karaktere verdiği sesle kendi özeleştirisini yaparken sosyal değerleri ve analizini harika ele alırken zaman duvarını yıkmakla da büyük beceri göstermiş. Bu hassas dokunuşları kimin beğenip beğenmediği de önemli değil bence.Oldukça uzun böyle bir şiirde,şairin okuru şiire hapsedebilme becerisisi bile usta kalemi takdire yeterli. Saygılar Fikret Şahin
SEVGİLİ MELİKE HANIMA KATILMAMAK NE MÜMKÜN . KARŞINIZDA BİR ŞİİR ORMANI , BUNA ŞİİR DİYENLER 4,7 . UTANIYORUM ŞİİRDEN . VE SUSUYORUM .ŞİİR NİYE DİYORUM . BOĞAZIMDA TONLARCA DÜĞÜM . HAYDAR USTANIN DEDİĞİ GİBİ
Kimsenin kimseye gözü değmiyorsa, şiir niye ?
Oğuz Atay
Biyografi
1934'te İnebolu'da doğdu. Ankara Maarif Koleji’ni, İTÜ İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. 1960’ta İDMMA İnşaat -Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Tutunamayanlar’ı yayımlamasının (1971-1972) ardından, önemli bir tartışmanın odağına yer aldı. TRT 1970 Roman Ödülü’nü kazanan Tutunamayanlar’ı kısa bir süre sonra, 1973 yılında Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı izledi. Hikâyelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında topladı. 1911-1967 arasında yaşamış hocası Prof. Mustafa İnan’ın hayatını romanlaştırarak Bir Bilim Adamının Romanı’nı yazdı. Oyunlarla Yaşayanlar adlı tiyatro eseri Devlet Tiyatrolarında sahnelendi. Atay 13 Aralık 1977’de, büyük projesi `Türkiye’nin Ruhu`nu yazamadan hayata gözlerini yumdu.
Der ki günlüğünün başında:
'Bunu da yaptınız bana ey insanlar,ben dertlerimi kağıtlara mı dökmeliydim? '
Hikaye tarzında bir şiir okudum.Bir eser uzun olmasına rağmen okuyucu tarafından okundukca hiç bitmesin isteniliyorsa amacına ulaşmış demektir.Yok eğer bitse de kurtulsam diye içinden geçiriyorsa okuyucu ,uzun ama boş,sıkıcı bir anlatım demektir.Hepsini bir çırpıda okumaya şansım olmamasına rağmen,devamını okumak için sabırsızlandığım şiirin üstadını saygıyla anıyorum..
Bu bir oğuz atay şiiri midir? Elbette değildir..Bu Tutunamayanlarda romanın asıl kahramanı olan selim ışık tarafından yazılmıştır..Romanın beyanı budur.. Roman kurgusu içinde sanki ezgiyle okunacak bir destanın dizelerine numara verilerek süleyman kargıca açıklamaları yapılmıştır. Aancak aslında bu açıklamaların da selim ışık açıklamaları olduğu sonradan romandan anlaşılmaktadır...Şiirsel formda olmakla birlikte aslında cumhuriyet dönemi entelektüel dünyasına ait görsel ve ironik metin olup şiir olmak veya güfte olmak gibi bir iddiası yoktur..
Yani, Oğuz Atay bunun bir Oguz Atay şiiri olarak okunmasına o acıtan ironisi ile ancak tebessüm ederdi..
Okuduğum metni bir şiir veya bir güfte olarak kabul etmemem metnin değerini düşürür mü?
Asla ..
Tutunamayanlar, modern dönem türkçe sözlü edebiyat metinleri içinde, inanılmaz bir başarının kağıt üzerine geçirilişidir..
Sosyo kültürel ve sosyo psikolojik ve en önemlisi sosyo antropolojik en müthiş çalışmadır..sanat değeri de arka fonundaki bilgi birikimi kadar yüksektir..bilindiği üzere antropoloji özellikle kültürel görecelilik, bağlamın derinlemesine incelenmesi ve kültürler-arası karşılaştırmalara verdiği önem ile diğer sosyal disiplinlerden ayrılır.
sosyolojik yaşam ve dil katmanları romanda görecelik derinliği ile incelenmiştir
orta asya türkçesi, osmanlıca türkçesi, modern dönem dilcilerinin kelime uydurma dönemlerine ilişkin katmanlar karşılık düştüğü sosyal yapılarla birlikte ele alınmıştır romanda ..Zaten bu üç dilin harmonisi şarkılarda da kendi kronolojilerine uygun olarak verilmişir..Romanın TRT dil ödülünü alması gerçek ve hakedilmiş bir ödülün alınmasıdır..
Roman türkçülük islamcılık osmanlıcılık cumhuriyetcilik akımlarının tamamına eleştiri getirir..elbette bu türk osmanlı cumhuriyet gibi kavramların kendisinin yargılanması değil entelektüel zaaflar düzeyinde görülen eksikliklerin yarılanmasıdır..
Roman isminden de anlaşılacağı gibi tutunmak referans alınarak yazılmış ve tanzimat sonrası siyasi ve sosyolojik akımların hedef ve uygulamaları arasındaki çelişki ve anlayış düzey düşüklüğünün ironik ve acı mizahla yapılan eleştirisi içinde tüm toplumun tutunamayanlardan oluşmasını izah etmişitr....
Bu anlamda bu dizelere dayalı metin de bu derin ironi içinde okunursa okuyucuda yankı bulabilecek bir metindir..
Bu şiir ile ilgili 36 tane yorum bulunmakta