Günümüzün moda kelimelerinden biri de “sanal” kelimesi olsa gerek. T.D.K. sözlüğünde: “Gerçekte yeri olmayıp zihinde tasarlanan, mevhum, farazi, tahmini,” anlamları olan bu kelime daha çok elektronik ortamlarda, aslında var olan ama ne olduğu açık seçik bilinemeyen, karşı tarafın beyanına dayalı bildirim anlamında kullanılmakta. Bir başka deyişle soyut olana dayalı…
En kısa şekliyle söylenecek olursa, çağın olmazsa olmaz sistemlerinin en başında gelen İnternet üzerinden iletişim üç aşağı beş yukarı bu türden bir imkânı sınırsız bir biçimde insanların kullanımına sunuyor.
Bunun doğal sonucu olarak da sistemin sunduğu pek çok avantaj, kişinin günlük yaşamına bir hayli kolaylık sağlıyor. İnternet üzerinden alışverişten tutun da bankacılık işlemlerine kadar bir dizi imkân… İlgi alanlarının paylaşılmasına yönelik bir takım kolaylıklar...
O kadar ki Elektronik ortam üzerinden toplumsal örgütlenmeler bile gerçekleşmeye başladı artık. Bir tıklamayla kocaman bir dünyaya anında ulaşabiliyor o dünyayı gerekirse harekete geçirebiliyorsunuz.
İnsanların birbiriyle iletişim kurmasının yolları alabildiğine kolaylaştı bu sayede. Gerçekte hiç olamayacak kadar kolay arkadaşlıklar kurulur oldu kişiler arasında ve yine hiç olmayacak kadar kolay bozulan.
Bugün “merhaba” denilen birini yarın hiç tanımıyor olmak kişiye hiçbir rahatsızlık vermiyor. Nasılsa karşıdaki şey elle tutulur değil. Böyle olunca silkeleyip atmak kolay oluyor.
Ne kadar içli dışlı, can ciğer olunsa da hiç fark etmiyor. Butona bastığında her şey bir anda bitiveriyor ve hiçbir şey kalmıyor ortalıkta.
Oysa gerçek hayatın ilişkileri somuta dayanır. Kişi karşısındakiyle gerçek bir iletişim içine girdiği için algılamalar daha bir iç dünyasına yönelik olur insanın. Daha bir duygusal aktarım gerçekleşir. İşte tam da bu yüzden sanal dünyadaki gibi alışverişi bir anda bitiremez insan.
Sanal dünyada başlamış bir ilişki yeri gelip bitirildiğinde belki de bu yüzden gerçek bir ilişkide olduğu kadar yaralanmıyor ya da ne bileyim en azından örselenmiyorsun.
Uzun lafın kısası, teknoloji insan yaşamını kolaylaştırması bakımından vazgeçilmezmiş gibi görünüyor. Lâkin insanlar arasındaki toplumsal ve özel ilişkileri bir tür yozlaşmaya sürüklediği için bazı olumsuzlukları da bünyesinde taşıyor.
Sanal dünyanın kolay başlayan arkadaşlıkları kolay bitebildiğine göre kurulan bu arkadaşlıklar eğer mümkün olabiliyorsa somut hale getirilmelidir bence.
Geçek hayattaki ilişkiler her hangi bir nedenle bitmiş bile olsa ardında bıraktıkları şey gerçeğe dayanıyor ve insanın geçmişini oluşturuyorlar. Ya sanal olan?
İnsan hayatı giderek gerçekliğini kaybedip, soyutlaşarak siliniyor. Çok yakın bir gelecekte insanlar için bir geçmiş olmayacak. Çünkü sanal olan şey bazı izler bırakıyor olsa da ardında bilinen anlamda bir geçmiş bırakmıyor./23.02.12
Kayıt Tarihi : 9.2.2010 13:57:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
anlamlı izahınıza tşkkr ediyorum..malesef bugünün gerçekleri..büyük hayalkırıklıklARI yaşanıyor toplumda
rabbim başarılar vesin yerinde tekliflerinize..
inş. dileyelim uygulansın
Tebrikler Bu güzel paylaşımınız içi de teşekkürler.
Selam, sevgi ve saygıyla.
Seyfeddin KARAHOCAGİL
TÜM YORUMLAR (3)