Sakat, Özürlü, Engelli ayrıştırması

Nurten Aktaş
140

ŞİİR


4

TAKİPÇİ

Sakat, Özürlü, Engelli ayrıştırması

SAKAT, ÖZÜRLÜ, ENGELLİ AYRIŞTIRMASI

Nedendir bilmiyorum bizim toplumumuzda ‘sakat’ sözcüğü hemen her kalıpta sıkça kullanılıyor. Bu işte bir sakalık var, aman sakatlık olmasın, sakatlıklar bizi buldu gibi. Bir sakatlık imidir gidiyor. Burada ‘sakat’ bir şeylerin ters gidişi, aksaklık, bir nevi yanlış olanın en basit anlatımı. Diğer bir anlamıyla vücudun hasta veya eksik olan bir yanı. Sakat sözcüğünde olmaması gerekenin vurgusu, dolaysıyla mahvedici bir soyutlama sezinlenebiliyor.

Özürlü sanki içerik açısından daha yumuşak; her ne kadar defolu mal yerine konma fikri insanlığa sığmasa da: Özürlü olan, hatalı, kusurlu, olağan dışı kısacası defolu olandır. Diğer bir ifadeyle, bir suçun elde olmadan yapıldığını ileri sürme, hoşgörü istemi. Burada sorunsal olansa, özürlü olarak hitap ettiğimiz grup, her ne kadar defolu da olsam bu benim suçum değil. “Dolaysıyla hoş görünüze sığınıyorum”, “aranıza karışır giderim”, demeye gelmesi. Neden varoluşumuzdan utanalım?
Lütfen dikkat edelim; Sakat olan %’de yüz işe yaramaz, mutlak gözden çıkarılması gerekendir, dışlanır. Özürlü olan ise defo derecesine göre pekala değerlendirilebilir olandır. Meta olma durumunu korur.
Diğer yandan içerik, yani (asıl) anlam formuna bakıldığında ‘engelli’ daha insanlık onuruna yakışır ve gerçekçidir. Engel, bir şeyin gerçekleşmesini önleyen sebep, müşküldür. WHO’ nun (dünya sağlık örgütünün) da tanımıyla, engellilik (Handikap: Bir yetersizlik veya özür nedeniyle yaşa, cinsiyete, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak, kişiden beklenen rollerin kısıtlanması veya yerine getirilememesi.) Burada ‘yetersizlik’ zaten Avrupa’da geniş kapsamlı bir kavram olarak kullanılan ‘yapamayanlar’ yerine kullanılmıştır. ‘Özür’ kelimesiyle ise toplumsal suç veya uyumsuzluk sonucu, bir nevi sözel (folklörik) yasaların vurgusu yapılmıştır. Kaynağı her ne olursa olsun; aslolan, “engeli en aza indirgeme” söz konusudur. Kavram olarak güzel olanda budur.

Toplumsal açıdan bakıldığında, engelli olan bireyle, diğer bireyler arasında asla eşitlikten bahsedilemese de, kendi iç barışı için, ‘engelli’ olmak asıl sorun değildir. Çünkü “Engelli”: bireye, bireyin birey olmaktan gelen haklarını küçümsemeyen, daha esnek bir görüngü ile değerlendirme olanağı veren bir kavramdır. Engelli kavramı: sakat veya özürlü tanımlamalarında olduğu gibi, yalnızca bireyin içinde bulunduğu olumsuzluğu kapsayan yıkıcı bir kavram değildir. Aynı zamanda engelli kavramı şu yada bu şekilde o engeli oluşturan mimari yapılarla veya rehabilite edilerek medikal destekle en aza indirgenmeliyken, aksine devamlı yerine yenilerini ekleyen mevcut sisteme bir gönderme yapar. Çünkü engelli olma durumu ve engel, toplumsal bir olgudur ve ayrı ayrı bireylerin sorunu olarak düşünülemez. Burada sorunun ismi ‘pekala’ engel olarak konulmuşsa, toplum olarak engelleri birlikte aşalım diyedir. Engelleri birlikte aşmak yerine, engel yaratmak, engelini engellinin yüzüne vurmak değildir de nedir? İşte ‘engelli’ bu can alıcı temanın vurgusudur.

Not:Yukardaki yazım, yürüyorum dergisinin 2002, 6. sayısında yayınlanmıştır.
Artık bu paradoksal, kof tatışmanın sonlanması dileğiyle..

Nurten Aktaş

Nurten Aktaş
Kayıt Tarihi : 7.9.2008 22:00:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Necmettin Türen
    Necmettin Türen

    sevgili nurten aktaş,
    yazın için tşkler. fakat farkında mısınız bilmem bu yazınız başka sitelerde de yayınlanmış. bilmem haberiniz var mı?
    http://www.myzurna.com/Forum/sakat-ozurlu-engelli-ayristirmasi-t21511.html?s=9e27eaec36ff5956f9790ea8dd143062&
    bu siteyi bir kontrol ediniz. emek hırsızlığı da bir tür sakatlıktır!

    Cevap Yaz
  • Nesrin Karaduman
    Nesrin Karaduman

    Yazınıza ve şiirime yapmış olduğunuz yorum için teşekkür ediyorum sevgili şairem.Sakat kelimesine gelince çok üzücü bir tabir.Özürlüye gelince sizinde dediğiniz gibi sanki defolu bir şeyi kast ediyorlarmışı çağrıştıran bir sözcük .Ben bu sözcüklerin her ikisinide kınıyorum toplum olarakta kendi insan grubumuzun büyük bir bölümünü teşkil eden engelli insanlarımızında hayatlarını en rahat idame ettirebilecekleri koşulların onlara sağlamakla yükümlü olduğumuzu düşünüyorum.Bu yüzdende bu konuda çok hassas bir insanım.Yorumum biraz uzayacak ama burada hemen bir şey anlatmak istiyorum.Benim iki tane engelli halam var bacaklarından engelliler.Geçenlerde kolllarına girdim yolda yürüyoruz ileridende iki kadın geliyor başladılar bize doğru bakmaya:(( Zavallı halalarım zaten rahat yürüyemiyorlar ben başladım sinir olup içimden konuşmaya.Kadınları geçtik hala bakmadalar.Arkaya döndüm baktım terbiyesiz insanlar durmuşlar arkamızdan bakıyorlar.Sinirlerim tepeme çıktı ve ne bakıyorsun teyze beğenemedinmi dedim.Ama gerçekten çok üzüldüm.Kadında hiç istifini bozmadan vah zavallılar vah demezmi...buyur şimdi ne yaparsın dostum.Hemen oradan bir taksi çeviridim ve halalarım çok üzülmüşlerdi eve geldiğimizde hüngür hüngür ağladılar tabiki onlarla beraber bende ağladım.Neden bu insanlar bize böyle yapıyorlar diye.Bence insanlar başkalarının kusur ve engelleriyle ilgileneceklerine kendi kafalarındaki özürleriyle ilgilenseler çok daha iyi ederler.Yazınızı kutluyorum kaleminiz daim olsun diyorum sevgi ve dostluğum ile kalınız.

    Cevap Yaz
  • Zeynep Nilgün Gökçeöz
    Zeynep Nilgün Gökçeöz

    Ben en çok beyinde ve yürekte oluşan engellerle ilgilenip üzülüyorum....En büyük engeli yaratan beyin değilmidir..sevgiyi ve hoşgörüyü bile etkisiz kılan.........

    Teşekkürler bu güzel ve anlamlı yazı için.......

    Cevap Yaz
  • Ölüler Konuşmaz
    Ölüler Konuşmaz

    Tberikler NUrten hanım güzel satırlardı yüreginize saglık saygıalrımla yıldırım şimşek

    Cevap Yaz
  • Recep Özcan Çalışkan
    Recep Özcan Çalışkan

    Benim adım umut soyadım mutluluk

    bizler duygularımızın en güzel mutluluğunu
    sizleri sevmekle biliyoruz
    bizler yaşama sevincini
    sizlerin insana değer verişinizden anlıyoruz
    bizler toplumdaki gülümseyişimizin sadeliğini
    sizlerin gönlündeki hoşgörüyle temenni ediyoruz
    bizler yaşamla mücadelemizi
    sizlerin kalbinizdeki sezginizden biliyoruz
    bizler insana verilen değeri
    sizlerin özdeğerleriyle alıyoruz
    bizler inaçlıyız bizler güçlüyüz
    çünkü yaşamdan nefes alışımız
    herdaim sevgiye kucak açışımız
    umutlarımız olsun hep birlikte gülüşümüz

    Recep Özcan Çalışkan





    (c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.


    --------------------
    Bu şiirin hikayesi:

    bizler insan değilmiyiz bizler hoşgörülü değilmiyiz bizler gönül bahçelerimizde tüm sevda yüklü kardeşlik çiçekleri açan umut ikliminin yağmurları değilmiyiz bizler doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle bu ülkenin aynı motifinden mozayiğinden kilim kilim deseninden ilham almış anadolu insanlarıyız saygılarımla bu şiirimi hiç bir zaman insanlarımızı fiziki ve coğrafi nedenlerle ayrım yapmadığım tüm yaşanan insanlıklara atfen yazıyorum

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (11)

Nurten Aktaş