Resul Üstün - Şairlik Ve Yazma Sanatı Şi ...

Resul Üstün
'Sıkılmış Yumruklarla El Sıkışamazsınız.'
65

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Yazma işi, beyinde şekillenen duygu ve düşüncelerin ruhsal namluya sürülerek patlatılmaya hazır hale getirildiği duygular bütünüdür, duygu sanatıdır yani. Yazan kişi veya kişilere doğayı, insanları ve olayları çıplak gözle görmek yetmiyor, yetmemelidir. Beyniyle görmek, yüreğiyle duyumsamak ve yüreği tetikleyip harekete geçirici gizemli sözcükleri bir araya getirerek yazınsal bir eylemi gerçekleştirmektir yazma sanatı.
Şiir de, bu yazma sanatının dantel gibi işlenen, oya gibi nakışlanan; adını ve rengini sevdadan, barıştan, dostluktan ve evrensel kardeşlikten alan en etkileyici ve en zor dalıdır. Öyle, “ hele şöyle koltuğuma kurulup bir şiir yazayım” demekle yazılabilecek basit sözcükler oyunu değildir şiir. Oldukça zengin bir sözcük haznesi, bilgi birikimi, kültürel yeterlilik ve kişisel becerinin duygu kazanında harmanlanarak tümcelere can, şekil ve ruh verilmesi sanatıdır şairlik…
Her çağda ve her koşulda insanlığı, içinde bulunduğu pasifleştirme, uyutma ve uyutulma ortamından uyandırarak zalime, zorbaya, sömürüye ve sömürücüye karşı uyanık kalmasını sağlayıp emeğin ve sevginin bulunduğu safta yer almasını sağlamak ve yaşamın içine çekme işidir şiir yazmak, şair olmak…
Şair, savaşın ve yıkımın karşısında, barışın ve onarımın yanında yer alan kişidir. Zalimin karşısında mazlumun savunucusu, kötünün karşısında iyinin savunucusu olmak durumundadır şair. Şair açlığın, sefaletin, acının, zorbalığın ve her türlü adaletsizliğin karşısında isyan bayrağına dönüştürdüğü dizeleriyle dimdik ayakta durabilen kişidir.
Yaşamın en yaşanılmaz yerinde inadına yaşayan, inadına umut olan, inadına umudu diri tutan, tutmak durumunda olan kişidir şair. Tüm insanları renk, din, dil, ırk ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın adalet terazisinin kefelerini dengede tutabilendir şair. Tüm dünya halkalarınca “iyi niyetin ve barışın sembolü” olarak kabul edilen Gandi boşuna “Sıkılmış Yumruklarla El Sıkışamazsınız” dememiştir.
Goothe’de:
“Bütün tabiat şairin malıdır, dağlar dilsiz ustalardır ve suskun öğrenciler yetiştirirler” der.

Tamamını Oku