Şairin /Şiirin Sanat Boyutu

Ahmet Mustafa Kulaber
173

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Şairin /Şiirin Sanat Boyutu

Her insanın şiir yazmaya eğilimi vardır. Bu eğilimi genelde belirli bir çağa kadar sürer. Özellikle ergenlik çağında şiir sevdası başlar. Bu çağın teması aşktır. Kişinin yeteneği var ise şiirlerle kendini ifade etmeye çalışır. Şiir yazma yeteneği yok ise başka sanat yeteneklerini dener. Hangi dalda yetenek sahibi ise o dalda kendini yetiştirmeye çalışır. Zaten insan olmanın en belirgin özelliği de güzel sanatlardan birinde odaklanmaktır. Duygu. düşünce ve coşkularını toplumla paylaşmak isteyen yeni yeteneklere yararlı olabilir düşüncesi ile bu yazımızı sunmak istedik.
Şiirin yüzlerce tanımı yapılmıştır. Bizlere göre de bir duygunun bir tasarının ya da bir güzelliğin anlatımında kullanılması gerekli yöntemlerin hepsi ya da bu anlatım sonucunda ortaya çıkarılan üretim ve yaratıcılık sanatı diye de tanımlanabilir.
Zengin semboller, edebi sanatlar, sözcük birikimi, ritimli sözlerle yola çıkarak düş gücü ile hayal zenginliği ile gönüllere seslenen anıları ile canlandırma sanatını da katarak duygu, düşünce. coşku uyandıran, bu coşkularla kişiyi ve toplumları etkileyen yönlerini de beraberinde sürükleyebiliniyorsa bu bir sanat yapıtıdır. Ustasına da şair denir. Anlamlan dolu dolu sözcükler, her dizesi düşündürücü, her kıtası derinden etkileyici şiirin bütününde de doyurucu bir ekolün sonucunu da oluşturuyorsa insan belleğinde kalıcı izler bırakacağı kuşkusuzdur.
Gerçek şair şiirlerinde derin izler bırakır. Düşündürücü sözcüklerle duygu ve düşüncelerini vezne, kafiyeye ve ahenge ölçü ve duraklarla ayarladığı gibi serbest de yazar. Bu gün çağdaş Türk şiiri serbest tarzda yol almaktadır. Serbest denince nesir gibi değildir. Bize göre son dizenin uyağı (kafiyesi) geri izlendiğinde ikinci dizenin uyağına uymalıdır. Anlamsız ve boş sözcüklerle dizeler oluşturmak bir beceri değildir. Dizeler dolu dolu olmalı. Okşayıcı bir ahenk.düşündüriicü. coşturucu, yeni kazanımlı dizelerden oluşan şiir elbette ulusal ardından daevrenselleşir.
Her sanat alanında olduğu gibi niteliğine göre şiir de ulusal ve evrensellik vardır. Şairin duygu ve düşüncelerinde estetiği okşuyorsa beğeni kazanır. İşlenen tema iyiye, güzele, doğruya götürerek insana mesajlar verebiliyorsa ulusal ve evrensel kişilik kazanır. Şair düşüncesini benliğinin ahengine ayarlamış, davranış ve rastlantılarından ilhamını oluşturmuşsa ayrı bir kişilik kazanacak demektir. Şiir yazmak için şiir yazılmaz. İnsanı şair yapan kişinin içinde bulunan koşullar, kişisel ve toplumsal acılar. sevinçler, öneriler ve eleştirilerle topluma yön veren duygu ve düşüncelerinin aktarımıdır. Evrensel şair, ulusuna sahip çıkacağı gibi tüm insanlığa da sahip çıkabilendir. Siyasal ve ideolojik düşüncelerin tutkunu değil bunlara rehber olabilenidir. İyiye, doğruya, güzele götürebilecek üst düzey kültür kaynağı olmalıdır. Şair şiirleri ile bireylere ve toplumlara yol gösteren, onlarla sevinçleri, acıları paylaşan gerekirse ulusal çıkarları destekleyerek toplumu harekete geçiren ve onları kucaklayan bir aydındır.
Şunu unutmayalım ki ulusları hatta insanlığı badirelerden kurtaran toplumların bağrından güçlü ordular ve devlet adamlarıdır. Bu yüce insanların kazanımlarını ileriki nesillere taşıyarak yaşatacak olan şair ve yazarlardır. Kamuoyunun oluşmasında bu denli etkin olan şairler elbetteki büyük sorumluluklar taşırlar.
Nice insanlar vardır ki yeryüzünün zevkleri ile kaynaşır. Birinin kederini kendisini ilgilendirmez.ruhları bomboştur. Görülen, hissedilen kavramların kendi üzerinde bir iz bırakmadan göçer.gider. Gerçek insan duyan,hisseden ve yaşamın derinliklerine inerken sevinci,acıyı kaderi ile kavramları içine sindirir, onları tadar. Bunlar değerli insanlardır, toplumun aydınlarıdır. İç zenginlikler içinde yaşamı sürdürürler. Ağlamasını bilmeyen gülmesini de bilmez. Buna ters düşenleri siz değerlendirin.
Şairlerin yaşayışları, görüşleri ve duyguları ne denli zengin ve ne denli yaratıcı olursa oluşturdukları yapıtlarının temeli de o denli sağlam ve uzun ömürlü olur. Olayların köklerini sürekli yüreğinin derinliğinde arar. İnsanın belirsiz yolları beklenmedik rastlantılarla buluşmaları bazen kaçınılmaz olur.
Bizlerin tek bir amacı vardır. Ülkemizin insanlarına kültür edebiyat ve sanat alanında bir şeyler verebilmektir, özellikle yeni yeteneklere...

Ahmet Mustafa Kulaber
Kayıt Tarihi : 13.9.2008 22:24:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Ahmet Mustafa Kulaber