OZAN GÖZÜYLE TOPLUMSAL ŞİİRLER - 1
Merhaba,
Adından da anlaşılacağı üzere yazımızın konusunu Ozan gözüyle değerlendirilerek yazılmış teması ne olursa olsun toplumsal veya topluma mal olmuş ve/veya olacak şiirleri teşkil etmektedir.
Bu yazımızda Ozan Engini mahlasıyla tanınan ve dergimiz temsilcilerinden Deniz ŞAHİNOĞLU dostumuzun “Savaşlar” isimli şiirini toplumsal boyutuyla irdeleyeceğiz.
Malumunuz mikrofonu kime uzatsak savaşa karşı çıkar… Ancak kesin olan bir şey vardır ki oda savaşlar yaşamak içindir, öyle de olmalıdır. Bilinen en eski yasalardan biri “öl yada öldür” der. Ölmek yada öldürmek haklarınıza tecavüz edildiğinde yaşama, insan olma hakkınızı korumak için eski Türk toplumlarında kullanılan ve bugünkü hatırladığım adlarıyla bozkır yasası veya bozkır töresidir. Başka anlamda ölüm veya kalım mücadelesidir. Bu yasa toplumlar arası hukukun olmadığı dönemlere ait olduğundan, gelişmemiş, beşeri münasebetlere sahip olmayan gücün hakim olduğu kavimlerde güçlüler saffında haklı görülebilse de, günümüzde haklı bir yanı olduğu söylenemez.
Zira en ulu hak dinler bile savaşa, acıya, haklara tecavüz etmeye ve öldürmeye karşı öğütler verir. Tabi ki savaşların ilahi de boyutları yok denilerek inkar edilemez.
Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,
Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı;
Beni bensiz bıraktın; beni sensiz bıraktın.