Beklenmedik bir rüzgarın
Beklenen mahmuzu değdi
Kişnemeye durdu sular
Bol köpük hasret kişnemeye
Şaha kalkan bir gemiyle
Ve bir yolcu yola durdu
Sana doğru senden uzak
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
kutlarım günün şiirini
Efsaneler, düşsel ve fantastik edebi eserlerdir.Olağanüstü ve gerçeküstü hayaller , mekanlar , kişiler, abartılı varsayımlarla örgülenirler . Sürreailist ve kimi zaman dadaist olgularla beslenirler.
Ancak bunlara EDEBİ ESERLER denilir...
dadaizm..
Şiiri olduğu kadar okuyucuyu da tanımlayan bir olgu olsa gerek..
Anlam bir nesnel gerçeklik olarak ortada dururken şiirde eğer okuyucu algısında bir fotoğraflama hatası varsa orada şiirin dadaist ve anlamsız bir görüntü vereceği de gerçektir.
Şiir ve okuyucu ilişkisi üzerinde kapsayıcı bir düşünme ne olabilir diye düşünüyorum.
Temel ilke şu olsa gerek..Ne aradığına dair bir tasavvuru olmayanın bulduğu şeye de bir anlam vermesi olası değildir.
Velev ki buldum diyenin adı buldu olsun..Duvar yazısında söylendiği gibi ''adımız hakim ama vaziyete hakim değiliz.''
Orhan Veli la fontaine çevirilerinde şiirleştirmişti..Bir tavuğun yerde bulduğu bir inci tanesi, ancak taşlığında arpa ve buğdayları öğütmeye yarar.Onun inci olarak bir kıymeti harbiyesi olmaz.
Bilineceği bilmek , sezileceği sezmek ve inanılacağa inanmak dediğiniz anda gerçekliğin üç bileşim şeklinden söz edersiniz
Bilmek aklidir, sezmek akli projeksiyonlara duygu karıştırarak tahmin yapmaktır..İnanç ise Evrensel algınızın temelleridir.
Bir kompleks sayı daima imaginer ve reel unsurlar içerir ki işte şiir bu karmaşık eksenin tam da kendisidir.
Milyarlarca insanın yaşadığı dünyada okuyucu algılarında kesin bir homojenite olmaması sosyal bir gerçekliktir.
Divan şiiri , tekke şiiri ve halk şiiri olarak avami/havas çizgisinin bugün tanım aralığına onlarca yeni form ve şekil girmişken ,Antoloji .com gibi katılımcı ve şair sayısı binlerle ifade edilen bir sitede beğeni düzeyleri yelpazesinin ortak paydasının ne şekilde alınacağı doğrusu oldukça zor bir sorudur.
Belki de antoloji com yetkililerinin hedef kitleyi belirleme önceliği olmalıdır..
Oysa biliyoruz ki antoloji.com hedef kitle yelpazesini şiir yazan ve okuayan herkese olabildiğince açık tutmak istiyor..
O halde ne yapılabilir..Günün şiiri altında oluşmuş kastlara, şiir seçkisi yapanların ve burada birbirine muarız durumda olan okuyucuların tahammül katsayılarını yükseltmekten başka yapabilecekleri bir şey bulunmuyor.
Saygılarımla..
Ya dünde dedim, bugünde diyorum: şiirde imgler anlaşılmalı ve bir mantık içerisinde olmalı. Mantıksız imgeler ancak Dadaizmdir. Dadaizmi de biraz önceki yorumumda anlattım. Eğer biz sanalsak, Kainat bile sanaldır. Buna göre: yazdığımız, çizdiğğmiz ve söylediğimiz her şey sanaldır.Yani bu şiirde olduğu gibi, mantıksız her şey sanaldır. Kainatın olmadığı yerde şiirde yoktur. Ve şiir de sanaldır. Ozaman yaratılışın mantığı diye bir şey yoktur..
Bana göre bu şiir de resmen Dadaizm.
Ya arkadaşlar, bu gün harika bir gün geçirdim:Yeşilırmağın bir kenarında; papatyalar, menekşeler kiraz çiçekleri, minyatür ç,içekler, papatyalar, sümbüller, daha bir çok çiçekler, aldı beni rüyalar alemine götürdü. Bir de semaver yaktık. Üç arkadaş, pırıl pırıl o güzelim havayı soluduk.
İstedim ki, bugünü sizinle paylaşmak.Günün Şiiri'nin sitresinden biraz uzaklaşmak.
Bana göre, bu şiirde beş paraq etmez[.Yazanın kariyeri beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. İmgeler ve biribirinden kopuk dizeler. Ve bu şiirde de : insanlar ve kainat bir sanal alemdir. Aslında biz ve kainat yoğuz. Var olan bir hayaldir. Ozaman şiir de yok. Ne yazarsan o var. Aslında o da yok.
Bütün varlığımız beynimizin bize yaptığı bir oyundan ibaret. Aynı bir film gibi: Filmedeki kahramanlar bir hayal dünyasında yaşamışlar ve sonrada yok olmuşlar, Fakat tüm yaşantıları bir kayıt altına alınmıştır. Buna göre; aslında var olmayan hayalleri seyrediyoruz.Yani aslında bizde yokuz ama daha önceden, kayıt altına alınmış bu görüntülerimiz şu anda, kainata yansıtılmaktadır.
İşte bu şiir de öyle bir şey.
Emeğe sağlık.Kutlarım
İnsanı yormayan kısa ve öz bir şiir.Beğenerek okudum.Tebrik ederim..Şairin affına sığınarak, bende at furyasına kapılıp,kısa bir şiir sunuyorum :) ..Sayg.
Şahlanırken rüzgara teğet düşen
Uçuşan yelelerindedir asalet
Zamana yenik düşen mazide
İnsanın dostu olan
Asaletinle kıskanılansın kır kısrak..
Wewin hanıma katılıyorum,bu şiir oldukça özel geldi bana. Şairi,ustalıkla gizlemiş;söylemek istediklerini, mahremiyetini fazlaca gözler önüne sermeden... Kendisi ve muhatabı için yazılmış bir şiir gibi geldi bana ki, başarılı buluyorum. Bir kaç kez okuduktan sonra bu kanaata vardım yanılabilirim de. Yüreğine emeğine sağlık olsun tebrikler...
duvarlar
öyle anlayışlı ki
atışıyoruz durmadan
ve sen hep bensizliğe dönüyorsun......
seçkiye teşekkürler ve tebrikler şairim tebrikler...
Bu şiir ile ilgili 27 tane yorum bulunmakta