Türk köyü Müslüman köyü olduğuna dair iddaedenler çoğunlukta.Bunu antirolijicilere bırakıyorum.Yanlız buralarda bir yerleşim alanı var olduğu kalıntılarla tesbit edilmekte. Yol altında mezarlıklar mevcut olup,daha sonra buraların taşlarının sökülüp,temizlenip tarla yapıldığı söylenmektedir.
Sabun çeşmenin suyu şifalı,sabunsu,yumşak ellerini yıkarken aynı sabunla yıkar gibi eline yumşaklık verir.
Vatandaşlar günlerinin uygun zamanlarında çamaşırlarını,kilimlerini bu çeşmede yıkarlardı.Dizanya edilmiş buranın suyu deterjandan daha iyi temizlik yaptığı için çevre köyler dahil sabun çeşmeye gelip çamaşırlarını ve yünlerini yıkayıp,temizliklerini yapıyorlardı.
Üzerlik.(Aşgar) bitkinin yeşil kısmını suyun içine atarak saçını yıkadığın zaman en iyi şampuğandan daha parlak,yumşak yapmaktadır.Aşgarın pürlerini suya katıp belirli çamaşırlarınıda yakadıkları zamanlar olurmuş.Bu mühütte aşgar otu çoktur.Halen aşgarın tohum başaklarından süs,güzelik yaparlar ve evlerine süs eşyası olarak asanlar mevcuttur.
Sabun pınarının suyunun çok güzel çayı olmaktadır.bir demliğe sabun çeşmesinin suyuyla az miktarda çay ile demlesen, bir başka kaynağın suyuyla aynı miktardaki suya daha çok fazla çay atılmasına rağmen aynı renkte olup,sabun çeşmenin suyuyla yapılan çay daha nesafet ve içilmesi doyumsuz olur.
Buraya ilk yerleşen Hacı İbrahim Tandogan 1936 yılında Romanya'dan gelip Karagöl köyüne yerleşince,bu sabun çeşmeye çok emek vermiş,burayı çok güzel şenlendirmiştir.Burası meyveli agaç ve meyve vermeyen ağaçlarla doluydu.Çok güzel elma ağaçları ve meyva agaçlarıyla donatılmıştı.Çeşmenin altında,bağın üstünde toprak bent,havuz bulunmakta idi.İbrahim amcadan sonra oğulları Rahmetli Nasurullah,ve cemal ağbi yıllar yılı burya emek ettiler.Buraları şenlendirdiler.
Şimdi ise yeni sahibi yeni bir düzen koymaya başlamıştır.Gelecekte daha güzel olacağa benzemektedir.Derin sonda vurulup su çıkartılmış,birde Kahya köşkü'nü andıran villa tipi ev kondurulmuştur.
Burda T.C.D.D.Y.ına ilk kuruldugunda eşeklerin sırtında kasalarla taş kırılıp taşınarak katarlara yüklenerek,Demir yollarına balaz olarak kulanılmıştır.
Şu anda iseKara yollarına taş kırıp temin edilmektedir. büyük bir şantiye kurulmuştur.
(Ömer Tural -2007)
Ömer TuralKayıt Tarihi : 12.1.2008 18:08:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Ömer Tural](https://www.antoloji.com/i/siir/2008/01/12/sabun-cesme.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!