S.D.D.ve K.Müze açılışı Dr.Yük.Müh. ŞEVKET DEMİREL'İN konuşma metni...
26-10-2014 İslamköy- Atabey - Isparta
Sayın Cumhurbaşkanımız, değerli misafirlerimiz hepiniz hoş geldiniz.
Yarım asır Türkiye Cumhuriyeti Devletine hizmet eden Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesine hepiniz tekrar hoş geldiniz. Sizler buraya bu gün yalnız, Demirel sevgisi ve hasretini gidermeye gelmediniz. Demokrasiyle olan kalkınmayı görmeye geldiniz. Hiç bir siyasi amacı olmayan bu açılış, ülke tarihinde belkide bir ilk olacaktır. Bu topluluğu buraya çeken felsefe budur. İşte sizler ona geldiniz.
Halen Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde Çankaya'ya kadar uzanan yolda oynadığı ve yaptığı hizmetleri belgeleri ile muhafaza etmiş ve yine sağlığında bu unsurlarla bir müze kurmuş müzeyi de millete bağışlayan Süleyman Demirel'den başka bir isme rastlamayacaksınız. Süleyman Demirel'i karşınızda gördüğünüz İslamköy' den alıp, İstanbul Teknik Üniversite'den mezun olduktan sonra Çankaya'ya kadar yükselten demokrasidir. Bu ilk'ten tarihçiler daha ve kolay bilgi edinerek devirlerini yazabilecekler. Ayrıca bu günkü ve gelecekteki nesiller Türkiye'nin 1923 'den itibaren nereden nereye geldiğini öğrenecektir.
İşte bu tablo bir Türkiye Cumhuriyeti tarihidir. Ayrıca, müze halkımızın Cumhuriyet döneminde neler kazandığını öğretecektir. Demokrasi, kalkınmanın ana yasasıdır. Bu günkü gösteri kalkınmanın demokrasi ile nikahı olduğunu gösterir. Bundan dolayı ismine: Demokrasi ve Kalkınma Müzesi denmiştir. Müze milletin malıdır. Tek sahibi Türk milletidir. Bu müze fikri bende nasıl doğdu? Nasıl gelişti,Hangi emeklerle ne kadar çalışıldı? Bu soruyu size kısa olarak aktarmak isterim. Ben 9. Reis-i Cumhur Süleyman Demirel'in küçük kardeşiyim.
Tahsilimizin bir kısmında (1945-1950) ise beraber okuduk. Aynı ailenin terbiyesinde yetiştik. Süleyman Demirel'in politika hayatındaki başarılarını ve acılarını beraber yaşadık. Onun için normal kardeşlikten daha fazla bir fikir ve his birliğimiz vardır. Süleyman Demirel uzun devlet hizmetinde yaşamının her anının evraklarını müsveddelerine kadar saklıyordu. Sonuçta saklayacağı yer kalmadı.
(Ankara'da) bunları yakinen bunları takip ettiğim için bu sorumluluğu üstlenmeyi düşündüm. Ağam fani olunca bu birikim ne olacaktı. Tabi ki büromda çürüyecekti.
Halbuki bunlar Türkiye Cumhuriyetinin bir asra varan belgelerini de ihtiva ediyor olması ile gençliğe, tarihçilere memleket kültürüne çok lazımdı. Bu noktadan hareketle, bir müze küllüye proje taslağı hazırlayıp Çankaya'ya götürdüm. Ağam Süleyman Demirel kabul etti ve çok memnun oldu. (1993) İşte bu andan itibaren projenin manevi ve maddi yükünü ben yüklenmiş oldum. Tatbik ederek bu günkü duruma getirdim. Bu ziyaret sonucu hepinizin yürekleri dolu, beyinleri ve hafızaları tazelenmiş, yarına güvenle bakan insanlar olarak ayrılacaksınız, kanaatindeyim.
Müze 20 senede yapılmıştır. Bu toprakları Bizans'tan alan Selçuklu komutanı ve Atabey kazamız da anıt ve medresesi bulunan Gazi Ertokuş bey'in medresesinin yapımı 20 sene (1204-1224) sürmüştür. Bu bir tesadüf olabilir. Açacağımız müze de 20 senede yapılmıştır. Bu misalden çıkacak netice, müze yapma düşüncesi olanların yapacakların bu işe uzunca zaman ayırmalar zaruriye ti vardır. Müze altı bin m2si kapalı alan olmak üzere,on yedi bin m2'dir. Arkada gördüğünüz Çalca tepe 20 senede Şevket Demirel tarafından ağaçlandırarak bir orman haline getirilmiştir. Bu tepede resmi olarak kabul edilen bir anıt mezar arazisi Milli Emlak'tan tasdik edilip, imar planına işlenmiştir.
Müze yapılırken müze planına dahil olan hiç bir köy evi yıkılmamıştır, sahiplerine de yeni evler verilmiştir. Müze projesinin tavan projesi: Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın (Şimdi ki Isparta belediye reisi) tatbik projesi ise: Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü merhum Yüksek Mimar Behruz Çinici ile Yüksek Mühendis Şevket Demirel'e aittir. Hizmette bulunanlar: Sayın İnan Kıraç, Suna- İnan Kıraç Antalya müzesi ekibine ve diğer emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
Basının sabırsızlıkla merak ettiği sorular vardır. Bunlar: 1- Müze kaç TL'ye mal olmuştur. 2- Hangi kaynaklardan katkı sağlanmıştır. 3- Müze neden burada yapılmıştır? . Bu suallere Vakıf Başkanı Şevket Demirel olarak kısa bir cevap veriyorum. Vakfımız bu güne kadar devletten, özel, tüzel ve şahsi kişilerden bir bağış almamıştır. Neden İslamköy'de kurdunuz? sualine de şu cevabı vereyim.
Müze Ankara, İstanbul, Isparta'da kurulabilirdi. Çünkü bu binalar oralarda da yapılabilirdi.fakat:1.000 (Bin) senelik kerpiç evlerde yaşayan İslamköyünün:Demokrasi ve Kalkınma Müzesinin eski ve yeninin mukayesesinde manevi etkisi büyüktür. Bunu taşıyamayacağımız için yeri İslamköy olarak seçilmiştir.Demirel Vakfı Başkanlığından: Amerika'da olduğu gibi açılıştan sonra, bağış metotlarını kullanabiliriz. Bu gün açılış sonrası külliye vakfını gezeceksiniz.
Müzenin gezilmesi, görülmesi 10 saatte 1.000 kişidir. Bir kısım müzeyi gezerken, bir kısım müzeye dahil olan Demirel Baba evini ve kütüphane kısımlarını restore edilen evleri, idarehane kısımlarını gezebilirler. Hatta Çalca Tepe'deki: Anıt tepe'ye gidebilirler. Guruplar halinde gezilebilir ise daha çok istifade edeceklerdir. Açılışın millete ve insanlığa hayırlı olması dileğiyle hepinizi Allah'a emanet ediyorum. (Sayın 9.Reis-i Cumhuru takdim ediyorum) Hoşça kalınız, sağlıklı kalınız.
DOKTOR YÜKSEK MÜHENDİS: ŞEVKET DEMİREL.
Kısa not: Değerli büyüğümüze olan duygularımı gizleyemedim. Yukarıdan aşağı şiirimin baş harfleri ŞEVKET DEMİREL İŞ ADAMI olarak akrostiş şiirle yansımaktadır. Türkiye Cumhuriyetine gül şehrim Isparta'ya hizmet edenlere her zaman minnettarım bu vesileyle en derin saygılarımı, selamlarımı iletiyorum.
ŞEVKET DEMİREL (Akrostiş)
Şevket Demirel'e akrostiş şiir,
Emeğin hakkını veriyor şair,
Vefalı insanı dünyaya duyur,
Kalkınma müzesi onun eseri.
En derin saygımı sunarım ona,
Türklük sevdasını yaşattı bana,
Devlete hizmeti ermiyor sona,
Engine sığmayan çok şaheseri.
Mühendis olması sorumlu etti,
İslam köy beldeye bayrağı dikti,
Rabbının izniyle camiler yaptı,
El avuç açanı döndürmez geri.
Lale, nevruz, gülle parklar donattı,
İl, ilçe, köylerde ağaç çoğalttı,
Şehrimde turizme imzayı attı,
Atabey çağıla çimento veri.
Daha nice gizli hayırlar yapar,
Aldığı duadan ilhamlar kapar,
Merhamet duygusu yürekten kopar,
Isparta ilimde çok Zeki biri.
Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
Zeki Çelik 2Kayıt Tarihi : 20.12.2014 10:40:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Zeki Çelik 2](https://www.antoloji.com/i/siir/2014/12/20/s-d-d-ve-k-muzesi-acilisi-dr-yuk-muh-sevket-demirel-in-konusma-metni.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!