Rasim Tural (usta) Şiiri - Yorumlar

Ömer Tural
1489

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Rasim TURAL (Rasim USTA) 1910-1972

Şimdiki Bulgaristan, o zamanların Romanya toprakları olan yerde 1910 yılında dünyaya geldi. Önce Rasim ustanın Doğup büyüdüğü yerden bahsetmek istiyorum. Babası Ömer usta, Anası ın ismi ise Sabriye dir. (Selviye )olarakta geçer. Ömer usta Şimdiki mühendislerin ayarında desem haksızlık olur. Kendi tasarımlarıyla yaptığı değirmenler onu büyük üne kavuşturmuş. Kendi yel değirmeni olan Ömer usta Akkadınlar Kamerler Köyünde sayılan sevilen birisidir. Ustalıkta Taştan geçmeli kemerler yapımında usta olan Ömer usta Çifçilik işlerinde genelde Tütün üretimi yapar. Mahalenin kız kadın onun tütün tarlasında tütün toplar. Elpeze dedikleri Tütünleri yapraklarını ipe dizer, depolarda kurturlar. Bu iş Hiçte kolay değildir. Yaprakları toplama işi sabah namazında serinde yapılır. Sıcakta toplanan yapraklar kırılır ipe dizilmez. Kuruyan yapraklar sınıflara ayrılır. İpek işleriylede ugraşıları olan bu memlekette Ömer Usta devletin Türkiyeye iskan kararıyla 1934 yılında elinde ne var ne yok satar. Bu Ak topraklara gelme işi iki yıl askıya alınır. Bu dururudan etkilenen Ömer usta kahrından hastalanır ve Türkiyeye geleceğine dört gün kala vefat eder. Ölmeden önce Oglu Rasim ustaya seni kandırmak isteyenler olur. Sakın burda kalma Türkiyeye git diye sıkı sık tembih eder. Şİmdilerde jinkof tarafından ismi değiştirilip Akkadınlar ilçesi Dulova olarak geçer. Kamerler köyü ise Zaritsa olarak geçer. Mahalenin ismi ise Şu günde dahi Ömer ustalar mahlesi diye söylenmektedir. Kamerler Köyünün yüz elli hanesinin yetmiş beşi. Ömer ustanın soyundandır.

Romanya doğumlu Rasim usta Karaman oğlu boyundan olup,Yörük Türkmen’idir.
1911-1912 Tarihinde Bütün Balkan’ların elden çıkmasıyla, çeşitli tarihlerde Müslüman, Türkler Ak toprak dedikleri Anadolu topraklarına toplu halde göç etmeye başlamışlardır.
Bu göç öyle çantsanı eline alıp avrupya çalışmak için gitmeye benzemez. Bu göçte neyin var neyin yok Ayrıldığın yerde bırakırsın. Anılarını bırakırsın. Belkide ananı, babanı kardeşini bırakırsın. En çok sevdiklerini bırakırsın . Yıllarca memleket bildiğin topraklardan ayrılırken Bütün zorluklara rarazısın demektir. Yoksuluk, gariplik zaten seni beklemektedir. Bir varyetin içinden Bir yokluk serüveni. Babasını kaybedip Dört gün sonrada doğup büyüdüğü yerleri bırakmak . İnsanı ne ruhaliyetine sokar tasavuf edemiyorum.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta